Aarrejahdista on tulossa perinne meidän lasten synttäreille. Viime kesänä pidin aarrejahdin esikoisen 9-vuotissynttäreillä – lue kesän aarrejahti-tehtävistä täältä! Niin isoille oli tosi kiva suunnitella aarrejahtia, kun voi pelata jo laskujen, kirjainten ja oivaltamisen kanssa ihan eri tavalla. Nyt aarrejahti oli suunnattu viisivuotiaille. Vielä ei kauheasti voi pelata lukemisella tai laskemisella, joten tässä jahdissa käytin paljon kuvia. Käytin myös kesän aarrejahdista tuttuja tehtäviä, mutta pienille ”eriytettynä” ja tämä toimi hyvin – sain palautetta tosin, että pidempi jahti olisi ollut parempi. Aarrejahti on usein ryhmäyttävä juttu, jossa lapset saavat tutustua toisiinsa leikin tuoksinassa. Lisäksi se on mukava ajanviete ja ohjelmanumero.
Aarrejahti yhdelle ikäluokalle ja riittävän pienelle porukalle
Näiden kaksien synttäreiden välissä suunnittelin aarrejahdin kuopuksen synttäreille, mutta se ei ollut onnistunut kokonaisuus. Tuon aarrejahdin oppi oli se, että lasten aarrejahti on hyvä suunnitella samanikäisille lapsille. Noilla synttäreillä oli ikäjakauma kolmesta kahdeksaan. Isot lapset eivät malttaneet antaa aikaa pienille tehdä tehtäviä ja tehtävät tuli suoritettua liian nopeasti. Pienet turhautuivat, kun eivät pysyneet mukana ja isoilla meni sekoiluksi, kun eivät jaksaneet odottaa pienempiä. Tästä opin sen, että aarrejahti onnistuu parhaiten, kun samanikäisiä on tekemässä tehtäviä. Lisäksi aarrejahtiporukan on hyvä olla riittävän pieni, jotta kaikki pääsee mukaan. Nyt kevään synttäreillä oli aarrejahdissa mukana kaksi 3-vuotiasta, 4-vuotias, kolme 5-vuotiasta ja 9-vuotias isosisko. Lähes kaikki käytetyt kuvat etsin papunetin kuvatyökalusta, joka on mainio kuvien aarrearkku (käytän paljon töissäkin näitä).
1. piste: etsitään ja yhdistetään
Aarrejahti alkoi hernelaatikosta. Laitoin pieneen pahvilaatikkoon pari pussillista herneitä ja leikkasin laatikon kanteen reiän. Jokainen lapsi sai etsiä herneiden joukosta yhden palan. Näitä paloja yhdistelemällä saatiin kuva sohvasta.
Sohvan kuva oli vähän haastava pienimmille, mutta tässä oli taas hyvää haastetta isommalle.
2. tehtävä: duplot
Sohva-vihje vei sohvan luokse, mistä löytyi ohjekortti ja levällään olevia duploja. Lapset hoksasivat käydä kokoamaan duploja mallin mukaan. Duplot piti koota niin, että toiselle puolelle muodostui tennarin kuva. Olin kiinnittänyt kengän kuvan paperiliimalla. Paperipalat irtoilivat helposti jahdin jälkeen ja loput liimat lähtivät vesipesulla.
3. pisteeltä löytyi labyrintti
Kengän kuva vei eteiseen, mistä löytyi labyrintti. Tämä olisi voinut olla haastavampi, mutta toisaalta tätä labyrinttia tehtiin sormella piirrellen myöhemminkin. Eli mistä löytyy seuraava vihje, rumpujen, ukulelen vai pianon luota?
Neljäntenä koottiin kuva
Pianon luota löytyi kuvasoiroja. Soirot asettuivat oikeaan asentoon ja tuli esiin viherkasvi. Kukkapöydältä löytyi siis seuraava vihje.
5. piste: häh?
Viides tehtävä oli vähän hassu ja vaati ohjausta aikuiselta. Eli kukkapöydältä löytyi kaksi paperia, josta toisessa oli reikä ja toisessa kuvia kodin eri paikoista. Vauhdikkain vieras olisi lähtenyt heti kuvien pohjalta etsimään seuraavaa paikkaa, mutta sitten piti jarrutella. Kehotin katsomaan, mikä paikka näkyisi toisen paperin ikkunasta. Ikkuna-paperia piti käännellä kuvapaperin päällä eri päin, kunnes näkyviin tulisi seuraava paikka. Varmistin, että muut kuvat ei näy ikkunasta mitenkään päin käännellen. Ikkunasta näkyi ainoastaan pöydän kuva. Seuraava vihje olikin ruokapöydän alla.
6. piste: lukko ja aarrearkku
Pöydän alta löytyi aarrearkku, joka oli lukossa. Lukon vierestä löytyi vihjeet ja muistutus numeroista. Laskimme yhdessä pystyssä olevia sormia ja isoimmat sai pyöritellä numeroita lukkoon.
Aarrearkusta paljastui erilaisia väritystehtäviä ja tikkarit jokaiselle. Lisäksi sieltä löytyi pienet legopussit jokaiselle – pari vuotta sitten ostin alelaarista pieniä kissa-aiheisia legopusseja, joita oli nyt juuri sopivasti jokaiselle vieraalle. Niissä oli mukavaa pientä puuhaa lapsille, kun rakensivat omat lego-kissansa. Tikkarit ovat oiva synttärisyötävä, koska se vähentää äänitasoa hetkellisesti merkittävästi. Legot taas rauhoittivat menoa ja lisäksi tällainen ”kaikilla on samanlainen”-lelu mahdollistaa yhteisen leikin. Väritystehtävät eivät tällä kertaa kiinnostaneet, mutta niitä varaan jokaisille synttäreille, koska se on tekemistä, joka usein kiinnostaa lapsia ja myös rauhoittaa helposti eskaloituvaa synttäri-pööpöilyä.
Lapset viihtyivät, tekivät porukalla ja olivat innolla mukana. Ääneen sanottu palaute oli, että liian lyhyt. Eli seuraavalla kerralla tehtäviä pitää olla selvästi enemmän! Edelleen pysyn aarrejahdin suurena fanina ja haaveilen erilaisista aarrejahdeista, ehkä jonain päivänä pidän sellaisen omillakin synttäreillä 😀
Millaiset aarrejahti-tehtävät on teidän lemppareita?
Anni
Kommentit (4)
Hei kiitos ihan mahtavasta ideasta. Omalle esikoiselle ekoja kaverisynttäreitä järjestämässä ja ulkona tarkoitus tehdä joku aarrejahti/temppurata lapsille tästä sain monta ideaa ja vinkkiä myös kun eri-ikäisiä lapsia tulossa, mitä ottaa huomioon. Iso Kiitos 😊🙏
Mistä tämä kuva jossa luvut on näytetty sormella?
Kuva on muistaakseni ihan netistä kuvahaulla etsitty 🙂
Mahtavaa kuulla! Iloisia synttäreitä!