sormustin - Banneri

Heinäkuun huippuhetkiä on meidän perheessä esikoisen syntymäpäivät. Viime kesänä vietettiin koiranpentusynttäreitä – voit lukea niistä täältä. Tänä vuonna tyttären toiveissa oli synttäreille aarrejahti. Koska vieraat ja päivänsankari ovat jo kolmoselle meneviä, päätin laittaa aarrejahtiin hieman haastetta. Aarrejahti oli moniosainen ja haastetta tuli siitä, että en antanut kauheasti ohjeita, vaan tehtävät piti pähkäillä itse. Tehtävät olivat kivoja ja liian haastavaksi muuttuessa olin vieressä antamassa pikkuvinkkejä. Aarrejahtia saa eriytettyä helposti eri ikäisille tekemällä helpompia ja vaikeampia tehtäviä. Aikuisillekin tällaisen saisi tehtyä, kun laittaisi sanojen tilalle virkkeitä, laskuihin monimutkaisia kuvioita ja etsittävät kappaleet vaikeisiin paikkoihin! Mutta nyt aarrejahtiin – näin se meni:

vihje aarrejahtiin

 

Aarrejahti alkoi värikkäistä neliöistä

Ennen aarrejahtia kerroin aarrejahdin säännöt: kaikki pitää ottaa mukaan – tämä on tärkeä sääntö, sillä kilpailuhenkisimmät helposti omivat koko kisailun. Kun tämä sääntö oli sanottu ääneen, porukka ihanasti muisti ne hitaammin lämpeävät ja antoivat heillekin tilaa ja ottivat mukaan. Toinen sääntö oli, että pitää mennä järjestyksessä, eikä saa huijata – eikä mitään saa repiä!

aarrejahti arvoitus

Juhlijat saivat myös valkoisen kortin, jossa oli värikkäitä neliöitä – tähän ei saanut sen kummempia ohjeita – sekä käskyn etsiä pihalta ykkönen. Ykkönen löytyi leikkimökin ovesta. Ovessa oli teipattuna oranssi kortti, jossa oli neljä reikää. Tässä kohtaa etsijät pähkäilivät, onko reikien lukumäärässä ja kortin värissä joku yhteys piirrettyihin neliöihin, kunnes annoin vinkin, että etsikää lisää. Leikkimökin sisältä löytyi lappu, jossa luki erilaisia sanoja. Hetki meni lapsilta tajuta, että oranssi lappu piti asettaa sanalapun päälle – olin pitänyt huolen, että rei’istä ei näy mitään sanoja, vaikka reikälapun asettaisi väärin päin, niin vältyttäisiin väärinkäsityksiltä. Näkyviin jäi sana ”trampoliini”. Sanalapun takaa löytyi myös violetin neliön sisällä oleva M-kirjain, jonka lapset hoksasivat kirjoittaa neliölapun violettiin ruutuun.

aarrejahti arvoitus

 

Salakieli ja koodaaminen on lasten suosikkipuuhaa

Trampoliinilta löytyi kakkosrasti ja vihjelapun takaa löytyi vihreän katkoviiva-neliön sisältä T-kirjain. Toisella puolella oli epämääräisiä kuvioita, jotka paljastuivat salakieleksi. Koodikielellä lapussa luki ”PORTAIDEN ALLA”.

salakieli

Portaiden alta löytyikin seuraava vihje – ja koodikirjain taas lapun takaa. Tehtävänä oli etsiä kolme sanaa. Ruudukosta löytyi sanat KATSO KUUSEN ALTA.

etsi sana

Tavut järjestykseen

Kuusen alta löytyi kolme ilmapalloa. Ilmapallojen sisällä heilui jotain! Niinpä lapset poksauttivat pallot ja keräsivät niiden sisältä paljastuneet laput. Jokaisessa lapussa oli yksi tavu ja tavuista muodostui sana – SA LAAT TI. Yhden tavun takaa löytyi sinisen neliön sisällä oleva P – yksi kirjain taas alussa annettuun neliölappuun. Ja niin taas juostiin seuraavaan paikkaan!

ilmapallo

Salaattipenkistä löytyi viides kortti, jossa oli hassu rakennelma ja yksi duplo. Joku lapsista keksi, että näitä pitäisi olla lisää! Niinpä lapset kävivät duplojen etsintään. Jokaisessa duplossa oli maalarinteippipala, jossa oli kussakin yksi kirjain. Kun duploja oli kasa, alkoivat he kasata niistä mallin mukaista tornia. Torniin muodostui sana R A P A R P E R I. Ja kuviokortin takapuolella taas uusi kirjain, tällä kertaa pinkki S

duplo torni arvoitus

Rakennetaan, pähkäillään ja etsitään

Raparperin alla oli laatikko, jossa oli kädenmentävä aukko. Aukosta näkyi kauraa. Vuorotellen lapset etsivät kauran joukosta jotain. Sieltä löytyi neljä lappua, joissa oli tavut E, TU, O ja VI. Yhden lapun takana oli taas uusi kirjain vihjesanaan. Tavujen asettelu otti hetken aikaa. Sieltä löytyi ensimmäisenä tietenkin vi-tu ja sekös oli hauskaa. Vaikka olin kolmosrastilla pitänyt huolen, ettei sanaruudukkoon tule arveluttavia sanoja, en tajunnut tehdä sitä muille tavurasteille…

etsimistehtävä

Etuovelta löytyi muovirasia, jossa oli jääpala, jonka sisällä oli avain. Vihjekirjain oli muovirasian pohjassa – se meinasi jäädä huomaamatta jo! Avain vapautui jään sisältä paiskomalla palikkaa maahan – sulatus ei käynyt jo malttamattomien lasten mielessä. Avaimen kanssa joukko kiersi kaikki ulko-ovet, kunnes yksi hoksasi, että autotallissa on myös lukko. Avain sopi autotallin oveen ja oven takaa löytyi vahvasti teipattu laatikko sekä viimeinen kirjainvihje.

avain jäässä aarrejahti

Aarrejahti saatiin loppuun salasanan avulla

Nyt oli kirjaimet kasassa, mutta osa oli väärinpäin ja mukaan oli eksynyt myös pari väärää kirjainta. Hetken kahdeksanpäinen joukko pähkäili oikeaa lukusuuntaa ja korjasivat vääriä kirjaimia, kunnes he tajusivat, että siinä lukee MINIPAKASTIN. Päivänsankari muisti keittiön minipakastimen ja sitten juostiinkin kovaa vauhtia sisälle.

laskutehtävä

Minipakastin löytyi ja sen päältä sakset – mutta sakset oli numerolukolla kiinni ja pakastimen ovikin teipattu kiinni! Vieressä oli lappu, josta löytyi kolme laskua. Nyt oli kolmosille menevien laskusäännöt vähän unohtuneet kesälomalla ja tällä äidillä myös unohtunut, että eihän niitä kertolaskuja oltu vielä kakkosella opeteltu vitosta pidemmälle. Diginatiiveilla oli kuitenkin jo puhelimen laskin esillä ja minä muistutin vieressä, että kertolaskut ensin, sitten yhteen- ja vähennyslaskut. Oikeat vastaukset löytyivät ja lapset hoksasivat, että vastauksilla saadaan numerolukko auki. Saksilla saatiin avattua 8. rastin laatikko – sieltä löytyi koristeltavat kangaskassit, tussit ja silityskalvoa – sekä teipattu minipakastin, joka oli täynnä erilaisia jäätelöitä. Aarrejahti saatiin päätöksiin hymyssä suin ja jätskit kourassa!

aarejahti tehtävä

Tämän vaiherikkaan aarrejahdin jälkeen olikin kiva herkutella ja loppuaika sujui kangaskasseja koristellen sharpie-tusseilla ja silityskalvoilla. Juhliin oli varattu kaksi tuntia ja aika riitti täydellisesti! Lapset viihtyivät, kaikki pääsivät mukaan ja toisilleen vieraat tutustuivat toisiinsa yhteisen puuhastelun merkeissä.

askartelu lasten synttärit

Oletko sinä pitänyt aarrejahtia lasten synttäreillä? Millaisia tehtäviä aarrejahdista on löytynyt?

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (2)

Aivan ihana aarrejahti teillä synttäreillä! Tästä sai hyviä ideoita ja vielä, kun ne saisi toteutettua joku vuosi.

Kiva, jos löytyi uusia ideoita! Ei kun vaan aarrejahtia suunnittelemaan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X