Tänä keväänä on kotipiha saanut paljon uutta ilmettä. Muutimme nykyiseen kotiimme kaksi vuotta sitten ja kaksi vuotta olemme muhineet ajatuksia siitä, millaisen pihan haluaisimme – vanha piha ei tuntunut omalta. Monenlaista muutosta on tapahtunut ja tulee tapahtumaan, joten piha-aiheisia postauksia on kesän mittaan tulossa, tämä olkoon pihapostausten ensimmäinen osa – betonilaatat! Olen haaveillut pyöreistä betonilaatoista pihalle jo kauan. Nyt oli betonilaatta-tehtaan aika!
Pyöreät betonilaatat maksavat valmiina pikkasen alle 6€/kpl rautakaupassa. Aika hurja hinta, etenkin jos niitä haaveilee enemmänkin pihalle. 25 kilon betonisäkki maksaa saman verran ja siitä saa betonilaattoja koosta riippuen 7-10 – itse tehden siis säästää pitkän pennin! Pyöreät betonilaatat tulevat nurmikon tasoon poluksi terassilta leikkimökille ja terassilta pienelle sivuterassille, sinne pääsee hipsimään nyt vaikka sukkasillaan. Kun laatat upottaa nurmikkoon, ei ne haittaa nurmikonleikkaustakaan. Käytin laattojen teossa eri kokoisia ympyröitä, millä sai mukavaa elävyyttä polkuihin. Betonilaattojen teko oli todella helppoa, mutta muutamat niksit niiden teossa on hyvä ottaa huomioon.
1. Riittävän löysä betoni
Valmistin betonin kottikärryyn. Laitoin hieman vettä kottikärryn pohjalle, jotta betoni ei kaataessa pölisisi niin paljon, sitten lisäsin vettä hieman päälle ja sekoitin puukalikalla. Siisteimmät laatat tuli, kun betoni oli hieman löysempää. Tällöin laatat olivat tasaisempia ja ilmakuplia ei jäänyt niin paljon. Yksi satsi oli selkeästi jämäkämpää betonia ja niistä laatoista tuli kuplaisempia sekä pinnaltaan rosoisempia. Liian löysää betonista ei kannata kuitenkaan tehdä! Sopivan löysyysasteen oppinee vain tekemällä itse.
2. Muotteihin öljyä
Käytin muottina viilispurkkeja, voirasioita, hattarapurkkia, piparkakkurasiaa, karkkirasiaa, talipalloämpäriä ja tavallisia ämpäreitä. On hyvä huomata, että siisteimmät laatat tulee tasapohjaisista astioista. Ämpäreiden pohja ei ollut tasainen, joten ämpäreissä valmistettuja laattoja käytin polussa pintapuoli ylöspäin. Talipalloämpäri ja piparkakkurasia olivat lempparimuottini, sillä niillä sai siistejä ja kaunispintaisia laattoja. Kun muottiastioihin sipaisee sudilla öljyä (käytin oliiviöljyä, kun muuta ei meiltä löytynyt), lähtee laatta helposti irti ja muottia voi käyttää monta kertaa.
3. Tasapaksuiset laatat tikun avulla
On yllättävän vaikeaa arvioida valettavan laatan paksuutta, kun muotin läpi ei näe. Piirsin grillitikun toiseen päähän 5 cm korkeudelle viivan. Laitoin betonia muottiin ja tsekkasin paksuuden tikun avulla. Aika usein pitikin lisätä betonia, että sain 5 cm paksuiset laatat.
4. Kopsuta!
Kun betoni on muotissaan, tulee muottia kopsuttaa tasaista pintaa vasten. Tämä nostaa ilmakuplat betonista ylös. Yksi betonierä oli niin jämäkkä, että kuplat eivät nousseet kopsuttelusta huolimatta kovinkaan hyvin. Löysemmissä satseissa tällaista ei tapahtunut juurikaan. Kopsuttelussa kannattaa ottaa kuitenkin huomioon se, että betoni saattaa roiskua. Kerran jouduin kipittelemään huuhtelemaan silmää juoksevan veden alla, kun betoniroiske meni silmän lähelle. Eli vaikka aurinkolasit päähän tai katse pois päin, kun kopsuttelee ilmakuplia pois.
5. Malta!
Varmaan vaikein vaihe itselleni on malttaa odottaa betonin kuivumista. Betonin tulee antaa kuivua ainakin vuorokauden. Sitten jo kippailin laattoja pois muoteista, jotta pääsin käyttämään muotteja uudelleen, mutta laatat olivat edelleen kosteita silloin. Ne saivat kuivua loppuun pihanurmikolla. Mutta malttia pitää olla, sillä jos laatan lähtee liian aikaisin kippaamaan muotistaan, särkyy se helposti reunoistaan.
Koska halusimme pihaamme enemmän nurmea ja vähemmän kukkapenkkejä, siirsimme useamman kukkapenkin kukat leikkimökin ympärille. Ensimmäinen betonilaattasatsi pääsi askelmiksi kukkapenkin yli leikkimökkiin. Seuraavat satsit laitettiin askelmiksi nurmikolle. Leikkimökin ympärillä oleva kukkapenkki kuuluu osastoon uhka vai mahdollisuus. Toisaalta lapset tuntuivat keikkuvan jatkuvasti kukkapenkissä niiden edellisillä paikoilla, joten olen toiveikas sen suhteen, että kun kukkapenkki on hollilla ja siinä on houkuttelevat askelmat, tulisi lapset kulkeneeksi niitä pitkin kukkien tallomisen sijaan. Toistaiseksi vaikuttaa ihan hyvältä!
Betonilaattojen teko oli todella koukuttavaa ja nyt mielessä pyöriikin uudenlaiset betoniaskartelut! Katsotaan, mitä kaikkea vielä keksinkään!
Puutarhaterveisin, Anni
Ps. Jos puutarhahommat kiinnostaa mutta pienemmässä mittakaavassa, tsekkaa vinkkini keijupuutarhoihin! Kuvailen usein myös pihajuttujani instagramin stooreihin, niitä pääset seuraamaan täältä!
Kommentit (6)
Onpa hauska idea! Ostit siis valmiin kuivabetonisekoituksen. Täytyypä pitää mielessä tämä mainio idea kukkapenkin ympäryksen koristelussa. Isommat 60 x 60 betonilaatat ostan kyllä valmiina, sillä ne ovat niin painavia, etten saa niitä itse edes nostettua ylös. https://www.laattamyymala.fi/yksityiset-referenssit/kuparia-ja-harmaata
Folio piirakkavuoka olis varmaan hyvä muotti. Taidan ite kokeilla siihen. Mutta tuleekohan riittävän paksu, että kestää? Toinen on 4 cm syvä ja toinen 2 cm.
Se 2 cm paksu voi olla liian ohut ja laatta voi haljeta helpommin, mutta se nelisenttinen voisi olla ihan hyvä! Kannattaa varmaan ihan kokeilla, että kestääkö!
Betonilaattahan olisi mahdollista valaa myös suoraan maahan paikoilleen. Silloin laatan (pyöreä) muoto kaivetaan ensin maahan (ja vaikka asennushiekalla muotoillaan juuri oikean muotoiseksi) ja kaadetaan märkä betoni suoraan kuoppaan.
Se on aivan totta! Meillä vaan on pari kappaletta vilkkaita lapsia – veikkaan, että tällä menetelmällä olisin saanut ainakin parit jalanjäljet laattoihin 😀
Joo! Kuivabetonia kaupasta ja sitten vaan veden kanssa sekoittelemaan! Mukavia betonihetkiä!