sormustin - Banneri

Viime talven aikana alkoi näkyä netin kuvavirrassa käännettäviä leluja. Usein mustakalan muotoisten lelujen toisella puolella oli hymyilevät kasvot ja toisella puolella vihaiset. Lelun sai käännettyä sisäpuolelta. TikTok taisi olla tämän(kin) villityksen takana. Alun perin lelut suunniteltiin kuitenkin lasten tunneilmaisun tueksi – jos tunteiden sanoittaminen tai ilmaiseminen on vaikeaa, voi sen tehdä lelun kautta (lähde). Käännettävä lelu ei ole vaikea tehdä itsekään. Suunnittelin kotiliesi.fi -sivustolle oman käännettävän pehmolelun, joka on kissan muotoinen. Pehmolelu valmistuu hyvin college-jämätilkuista.

käännettävä pehmolelu

Ohje käännettävään pehmoleluun löytyy täältä.

Pehmolelu osaksi tunnekasvatusta

Tunnekasvatus on tullut osaksi päiväkotien ja koulujen arkea, mikä on todella tärkeä ja hieno juttu! Itse olen opettajana käyttänyt koulussa tunnemittareita, johon ohje löytyy täältä. Olemme ykkösten kanssa opetelleet tunnistamaan, millainen tunne on tällä hetkellä, missä se tuntuu ja miten siihen pitäisi reagoida. Kotonakin tunnekasvatusjutut ovat kovasti pinnalla. Nelivuotias pitää meille muille perheenjäsenille päiväkodista opittuja tunnetuokioita ja kysyy vuorotellen meiltä ringissä istuvilta ”mikä sinua on pelottanut eilen”. Autossakin saimme jännittämiseen taipuvaiselta lapselta analyysin: ”minä tunnustelin mun kehoa ja se tuntui ihan rauhalliselta”. On aika huikeaa, että tunnekasvatuksessa on selvästi siirrytty iso harppaus eteenpäin. Enää ei peitellä tunteita ja lakaista niitä maton alle, vaan opetellaan hyväksymään tunteet ja ottamaan ne vastaan. Olen lainannut kirjastosta myös lähes kaikki Fanni tunnetaito-kirjat, jotka ovat niin lapselle kuin aikuisellekin ihania. Suosittelen lämpimästi myös @fannitunnetaito -tiliä instagramista, jos tunnetaitoasiat kiinnostavat.

käännettävä pehmolelu

Pehmolelu on mukava lisä tunnekasvatukseen, vaikka iloinen-vihainen -akseli tuntuu aika jyrkältä ja ehkä vähän liian musta-valkoiselta – koska onhan myös väsymystä, surua, jännittyneisyyttä jne. Kuitenkin näen tällaisen pehmolelun hyvänä  lisänä lelulaatikossa muun tunnekasvatuksen ohessa, sillä kaikki tunteet ovat sallittuja, ja sitä paitsi onhan lelu ensisijaisesti leikittävä lelu ja lapset tuntuvat riemastuvan siitä, että lelullakin voi olla tunteet.

käännettävä pehmolelu

Tsekkaa ohje käännettävään leluun siis kotiliesi.fi -sivuilta!

 

Joko teiltä löytyy tällainen käännettävä pehmolelu? Millaisia tunnekasvatuksen apuvälineitä teiltä löytyy?

 

Anni

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X