sormustin - Banneri

Kirja saatu arvostelukappaleena Tammelta.

Emma Rapala & Iisa Juva: Leikki leikkinä. Ideoita lapsiperheen luoviin hetkiin. Tammi. 2021.

Leikki leikkinä kirja

A toi pari vuotta sitten mukanaan päiväkodista hauskoja taideteoksia. Kyselin päiväkodin kasvattajilta, että mistä tällainen ihana idea löytyi ja he kertoivat Leikki leikkinä -blogista, mistä on löytynyt kaikenlaista kivaa päiväkotiin. Silloin minustakin tuli kerta laakista Leikki leikkinä -fani. Blogissa ja instassa näkyy bloggaaja Emman luokanopettajan pedagoginen lähestymistapa. Tykkään myös hänen motostaan ”paras leikki on värikäs, äänekäs ja sotkuinen”, sillä lapselle pitää antaa tilaa kokeilla ja heittäytyä. Olin aivan intona, kun kuulin, että tänä syksynä julkaistaan Leikki leikkinä -kirja! Ihanaa, että nyt ideoita löytyisi kirjan kansien välistä.

Leikki leikkinä -kirja

Kokeilemisen riemua ja kokonaisvaltaista kehitystä

Ensimmäinen ajatus lasten kanssa taiteilemisesta on ”voi ei, sotkua, jaksanko sitä”. Olen kuitenkin huomannut, että kun taiteiluun heittäytyy itsekin, on sotkua helpompi kestää. Taide, askartelu ja yhdessä puuhaaminen on kokeilua ja ihmettelemistä yhdessä ja siihen kirjakin haluaa rohkaista. Kirja tiivistää hyvin, miten monin eri tavoin taiteilu kehittää: ”Kuvataidekasvatus tukee monin tavoin lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Siinä kehittyvät lapsen keskittymiskyky, mielikuvitus, ongelmanratkaisutaidot ja muisti. Monipuolinen kuvataiteellinen toiminta kehittää karkea- ja hienomotorisia taitoja sekä käden ja silmän yhteistyötä. Omaehtoisen taiteellisen toiminnan avulla lapsi pystyy käsittelemään tunteitaan ja ajatuksiaan. Onnistumisen kokemukset tukevat lapsen itsetuntoa ja itsetuntemusta. Aikuisen ja lapsen yhteiset taiteiluhetket vahvistavat vuorovaikutusta ja tarjoavat aikuiselle mahdollisuuden kurkistaa lapsen ajatuksiin ja kokemuksiin.” (s. 13)

taidekasvatus lapset taide

Neljänlaista taiteilua ja taideteosten hyödyntäminen

Kirja jakaantuu viiteen osaan. Kirjasta löytyy erilaisia ohjeita maalaamiseen, muovailuun ja rakenteluun, tiedetutkimuksiin ja grafiikkaan. Viidennessä osassa on ideoita, miten hyödyntää erilaisia lapsen tekemiä taideteoksia vaikkapa pakettikoristeiksi ja onnittelukorteiksi. Tykkään joka osasta, sillä ne tarjoavat uusia ideoita ja muutamat blogista tutut ohjeet ovat kirjassa tallessa myös.

Leikki leikkinä -kirja

Hyvän mielen väri-iloittelu

Kirja on hyvän mielen väri-iloittelua. Kirkkaat värit, selkeät tekstit ja ihana taitto saavat hyvälle mielelle ja ennen kaikkea testaamaan ohjeita! En ollut aiemmin tehnyt hattarataikinaa ja kävimme lasten kanssa sen tekoon. Niin minä kuin lapset aivan hurmiossa muovailimme hattarataikinaa.

hattarataikina

 

Leikki leikkinä -kirja

Nyt on mietinnässä, että mitäs sitten ensi viikonloppuna tehdään Leikki leikkinä -kirjan ohjeilla! Suosittelisin tätä kirjaa erityisesti lapsiperheisiin ja päiväkoteihin, mutta toki myös kouluihin, sillä monia juttuja voi soveltaa isommillekin!

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X