sormustin - Banneri

Jämätilkut on ongelma usein kotiompelijalla mutta myös koulussa. Katsoin taas yksi päivä koulumme ylitursuavia tilkkulaatikoita ja mietin, miten voisin hyödyntää tilkkuja omien kakkosteni kanssa. Syntyi ajatus kudontatyöstä, johon saisimme hävitettyä kankaita edes hieman. Sateenkaari-kudonta sisältää monia työvaiheita, joissa treenataan leikkaamista, maalaamista ja pujottelua.

sateenkaari askartelu

Monipuolinen askartelu lempparia

Itse tykkään askarrella monipuolisia askarteluja lasten kanssa, jotta yhdellä työllä voitaisi treenata useita erilaisia taitoja. Tällaisissa töissä on myös toinen etu: aina lapset eivät tykkää kaikesta askartelusta, jollekin voi olla leikkaaminen haastavaa, toiselle se on taas lempparia. Kun samassa askartelussa on monenlaisia työvaiheita, löytyy jokaiselle se lempijuttu saman työn aikana. Tässä sateenkaarityössä tuli lasten ensin leikata puoliympyrä pahvista. Puoliympyrä maalattiin mieleisen väriseksi. Lapset myös leikkasivat kangassuirot ja toki vielä pujottelu oli se työn viimeinen osuus.

sateenkaari askartelu lapset kudonta

Sateenkaari-kudonta – ohje

Tarvikkeet

  • pahvia
  • sakset
  • maalia
  • puuvillalankaa
  • kangastilkkuja

Tulosta sateenkaari-malli pdf-muodossa täältä.

 

sateenkaari malli

Jäljennä sateenkaarimalli pahville. Maalaa pahvi vesiväreillä tai askartelumaalilla, anna kuivua hyvin. Leikkaa mallin mukaan viillot pahviin. Pujota loimilangat loviin.

askartelu ohje

Leikkaa kankaasta pitkiä soiroja. Tässä ohjeistin lapsia asettelemaan kankaan tasaisesti pöydälle, leikkaamaan reunasta n. kynän paksuista soiroa. Muistutin myös, että saksien alapuoli osuu leikatessa pöytään – liian helposti kangasta aletaan leikata ilmassa niin kuin paperia. Sitten aloitetaan pujottelu yli-ali-yli… ja seuraavalla kerroksella ali-yli-ali… Jokaisen kerroksen reunoissa kude saa jäädä roikkumaan hapsuiksi.

sateenkaari askartelu ohje

Tässä sateenkaarityössä tuli kerratuksi sateenkaaren värejä sekä värien sekoittumista. Tunteja tähän työhön meni 3-4: ensimmäinen tunti meni pahvin leikkaamiseen ja maalaamiseen, seuraava kankaiden leikkaamiseen ja kolmas kudontaan. Itse pyrin siihen, että lapset tekevät mahdollisimman paljon itse, mutta tällä kertaa autoin piirtämällä pahviin puoliympyrät, leikkaamalla lovet sekä laittamalla loimilangat valmiiksi. Jos lapset olisivat tehneet nämä vaiheet itse, olisi mennyt muutama tunti vielä enemmän aikaa tähän työhön, mutta valmistelutöiden määrässä tulee aina ottaa myös oppilasryhmän koko sekä taitotaso huomioon. Esimerkiksi loimen laittaminen pahvin ympärille tarvitsee suurelle osalle vieressä olemista ja se on haastavampi homma, kun oppilaita on paljon.

 

sateenkaari askartelu ohje

Sateenkaariseinästä tuli ihanan värikäs – pimeän syksyn jälkeen tällainen väri-ilottelu tuntuu aivan ihanalta!

Katso muut sormustin-blogin ideat ja ohjeet lasten kanssa askartelemiseen täältä.

 

Anni

instagram / facebook

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X