sormustin - Banneri

Tytär totesi, että lippis oli käynyt pieneksi. Lisäksi lippis oli jo vähän kulahtanut ja pesussa epätasaisesti kutistunut – sitä ei saisi järkevästi eteenpäin käyttöön kenellekään sellaisenaan. Ennen roskikseen heittoa kuitenkin totesin, että ehkä tästä vielä jotain voisi keksiä. Oma lippikseni oli hävinnyt tyttären käyttöön ja olen etsinyt jo aika kauan super-kivaa lippistä. Siitä se ajatus sitten lähti – päätin ottaa vanhan lippiksen osat hyötykäyttöön ja virkata itse koko lippis.

virkattu lippis

Lippis virkaten ja kokeillen

Työn edetessä minulta ehdittiin jo instagramissa pyytää virkattuun lippikseen ohjetta. Päät, langat ja lipat ovat niin eri muotoisia ja kokoisia, että ohjetta en uskalla tähän suoraan kirjoittaa, mutta kerron työvaiheet, miten etenin omassa lippiksessäni. Avainsana on kuitenkin kokeileminen ja sovittaminen!

virkattu lippis

Koska lippiksen osat löytyivät omasta takaa, päätin kaivaa langatkin varastoistani. Löysin pari kerää Schachenmayrin Catania Glamour lankaa, jonka olen saanut vuosia sitten. Tämä lanka sopisi mainiosti lippikseen, koukku oli kokoa 3,5 ja puuvilla kesään sopiva materiaali! Purin ratkojan avulla vanhasta lippiksestä kiristys-muovikappaleet sekä lipan. Virkkasin n. 20 ketjusilmukkaa ja aloin tämän ketjun ympärille virkata lipan päällistä. Sovitin tiuhaan lippaa muodostuneen pussukan sisään. Kun lippa peittyi silmukoiden alle, ompelin virkatun kappaleen reunat yhteen niin, että lippa jäi virkkauksen sisään.

lippiksen virkkaaminen

Sitten aloin virkata spiraalina lakkia päälaelta kohti alareunaa. Aloituksessa minulla oli 8 silmukkaa ja näin lisäsin silmukoita tasaisesti kahdeksan joka kerroksella. Vaihdoin lisäysten kohtia pari kertaa, jotta hatun muoto pysyi tasaisen pyöreänä. Halusin kiristysmekanismin mukaan lippikseen. Koska edestakaisin virkattu pinta näyttää erilaiselta kuin pyörönä virkattu, päädyin tekemään taakse tulevan aukon kohdalla olevan osuuden kerros kerrallaan samasta suunnasta virkaten, jotta pinta olisi päällepäin samanlainen kuin muuallakin lippiksessä. Tämä tarkoitti toki useampaa pääteltävää lankaa sitten lopuksi, mutta ei se haitannut, kun lopputulos oli niin kiva. Reunasta tuli siisti, kun kerrokset virkattuani virkkasin vielä kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita koko lippiksen hattuosan ympäri.

lippiksen virkkaaminen

Ompelin kiristysmekanismin hattuosaan kiinni ompelukoneella – hyvin meni ompelukoneen neula läpi muovista, kun ompeli rauhallisesti. Sitten ompelin ompelukoneella puuvillanauhan hattuosan reunaan. Tämä tukevoittaa lippiksen reunaa, mutta myös nappaa otsahien ensimmäisenä, jolloin toivottavasti hattu ei vioitu hiestä niin herkästi ja hatun väri pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Viimeisenä ompelin käsin lipan kiinni hatun etureunaan.

lippiksen virkkaaminen

Siis voi ettien että, miten olenkaan tyytyväinen tähän hattuun. Aluksi vähän jännitti, että mitähän tästä tulee, mutta tästähän tuli oikein mainio lippis! Siispä joskus kannattaa vaan lähteä kokeilemaan ja sitten tarvittaessa purkamaan, koska lopputulos voi yllättää todella positiivisesti! Oli myös todella kiva, että sain hyödynnettyä vanhasta lippiksestä osat uuteen lippikseen eikä lankaankaan tarvinnut investoida, koska se löytyi varastoista ennestään.

virkattu lippalakki

Noniin kesähelteet ja aurinkoinen sää, olen valmis!

Anni

instagram | facebook

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X