Lapsi 13.08.2022 Päivitetty 05.12.2022

3 x pieleen mennyt kuulotesti – ”Ainakin pojalla on hyvä mielikuvitus”, hihkaisi terveydenhoitaja

Vaikka lapsen kuulossa ei olisi mitään vikaa, neuvolan kuulotesti ei aina suju toivotulla tavalla.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Lapselle tehtävä kuulotesti on varsin simppeli koe, jossa soitetaan piippauksia kuulokkeista ja lapsi ilmoittaa, kuuleeko hän ne. Tai niin sitä ainakin luulisi.

Lue myös: Pukluja, pissaa ja solvauksia neuvolantädin niskaan – Lasten hauskimmat sekoilut neuvolassa

Aina kuulon testaaminen ei onnistukaan hyvin, vaikka kuulossa sinänsä ei olisikaan vikaa. Kaksplussan Facebookissa virisi aiheesta hulvaton keskustelu – lue ja naura!

1. Ennenkuulumaton kuulotesti

”Tyttäreni kuulotestissä terveydenhoitaja sanoi hiljaa jonkin sanan, ja tytön piti toistaa se. Sanaan ’perhonen’ tyttäreni vastasi: ’lentää taivaalla.’ Sanaan ’myyrä’ tyttö tuumasi, että ’ryömii maan alla’. Hoitaja sanoi, ettei ennen olekaan tehnyt tällaista kuulokoetta.”

2. Vilkas mielikuvitus

”Kun esikoiseni sai luurit korviinsa ja häntä kehotettiin kertomaan, mitä sieltä kuuluu, hän vastasi: ’Välillä kuuluu, aivan kuin lapset laulaisivat’. Terveydenhoitaja sanoi, että ainakin pojalla on hyvä mielikuvitus!”

3. Niin miten ne ohjeet menivätkään?

”Kävimme tyttäreni kanssa neuvolan 4-vuotislääkärintarkastuksessa, koska terveydenhoitaja oli aiemmin arvellut, että tyttö ei kuule kuulotestissä kaikkia ääniä. Niinpä kuulotesti otettiin uusiksi.

Tyttö sai kuulokkeet korville. Häntä ohjeistettiin, että aina, kun kuulee piippauksen, pitää nostaa käsi ylös. Meni hetki, ja terveydenhoitaja päätti, että kun kuulokkeista kuuluu piippaus, laittaa tyttö pöydältä yhden palikan pieneen koriin.

Meni hetki, ja terveydenhoitaja kysyi tytöltä, että eikö sieltä kuulu yhtään piippauksia. Tyttö vastasi: ’No ei oikein, kaikkia muita ääniä kyllä, niinku vaikka heinäsirkan.’ Siihen terveydenhoitaja totesi, että siltähän ne korkeat äänet voivat kuulostaa, eivätkä niinkään selkeältä piip-ääneltä.

Kuulotesti  aloitettiin kolmannen kerran alusta. Terveydenhoitaja ohjeisti, että kun kuulokkeista kuuluu mikä tahansa ääni, laitetaan taas palikka koriin.

Meni taas hetki, ja terveydenhoitaja muistutti, että äänen ei ole pakko olla piippaus. ’No joo joo, kyllä mä ne äänet kuulin, mutta en oo vielä päättänyt, minkä värisen palikan laitan eka!’

Kommentit (2)

Meillä kuopukselle vauvana terveydenhoitaja kilisytti kelloa. Koetti useamman kerran ilman minkäänlaista reaktiota. Epäili lasta kuuroksi. Minä en epäillyt, sillä kuuli kotona kaiken liiankin hyvin. Kun imetin lasta sylissä ja tämä oli imiessään umpiunessa ei reagoinut mihinkään muuhun kuin tv:stä kuuluvaan vauvan itkuun. Tunsi kaikketi sympatiaa vauvaa kohtaan. Tyttö oli kolmen vilkkaan isoveljen pikkusisko, joka oli vain tottunut normaaliin meteliin. Vielä 1-vuotis neuvolassa täti kysyi olenko varma, että lapsi ei ole kuuro. Olin kyllä satavarma.

Meidän kolmas lapsemme oli myös neuvolan kuulotestissä .Täti kilisytti kulkusta ..ei mitään reaktiota .Hei ,kulkunen .Meillä oli kaksi vanhempaa lasta ja pari hoitolasta.Ei yksi kulkunen ollut mitään .Vähintään torvella olisi pitänyt töräyttää.
Kuuloa toki tutkittiin muutenkin,mutta sinä välissä jo väläyteltiin mahdollista kuulolaitetta.Lopulta kuulo todettiin normaaliksi .Tyttö ei vaan reagoinut kulkusiin ,kun oli tottunut vähän kovempiin ääniin.
Jatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X