Korvien putkitus voi olla apu jatkuviin korvatulehduksiin tai liimakorvaan, joka alentaa lapsen kuuloa
Korvien putkitus voi olla apu lapsen toistuviin korvatulehduksiin tai liimakorvaan. Toimenpide on yllättävän yksinkertainen.
Pienet lapset ovat muita alttiimpia korvatulehduksille. Joillakin lapsilla korvat tulehtuvat erityisen usein, ja syyt tähän voivat olla joskus myös osin perinnöllisiä.
Korvien putkitus on tehokas keino hoitaa toistuvia ja pitkittyneitä välikorvatulehduksia lapsella.
Milloin korvien putkitus on tarpeen ja miten se tehdään?
Korvien putkitus voi tulla harkintaan silloin, jos lapsi sairastaa korvatulehduksia usein: yli kolme tulehdusta puolen vuoden aikana tai neljä tulehdusta vuoden aikana.
Päätös toimenpiteestä tehdään korvalääkärin vastaanotolla, ja itse toimenpide tehdään lapselle nukutuksessa. Tarvittaessa korvat putkitetaan samaan aikaan kitarisa- tai nielurisaleikkauksen yhteydessä. Useimmiten molemmat korvat putkitetaan.
Toimenpide kestää noin 15–20 minuuttia. Käytännössä tärykalvon etuosaan tehdään pieni viilto, johon sijoitetaan ilmastointiputki. Putki on halkaisijaltaan parin millimetrin kokoinen.
Putki toimii tuuletuskanavana tärykalvon läpi. Tämän myötä ilmastoituminen välikorvassa paranee ja välikorvan limakalvo pääsee paremmin tervehtymään. Näin ollen korvatulehduskierteestä päästään useimmiten eroon.
Toimenpiteen jälkeen lasta seurataan heräämössä, ja yleensä hän pääsee jo seuraavien tuntien aikana kotiin. Korva ei ole kipeä, ja toipuminen on muutenkin nopeaa: lapsi voi useimmiten palata päiväkotiin tai kouluun jo seuraavana päivänä.
Putki pysyy korvassa keskimäärin 8 kuukautta, mutta aika vaihtelee muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen. Putki kasvaa aikaa myöten useimmiten itsestään korvasta ulos, mutta se voidaan myös poistaa korvakäytävästä. Tarkastuskäyntejä lääkärissä on noin puolen vuoden välein.
Korvien putkituksen jälkeen ainoastaan veden joutumista korvaan olisi hyvä välttää. Jatkossa esimerkiksi uidessa on hyvä käyttää korvatulppia, mutta muuten putkitus ei vaikuta lapsen arkeen.
Yleensä kertaluontoinen korvien putkitus riittää, mutta noin yhdelle viidestä lapsesta tehdään toinen putkitus edellisen tehon lakattua.
Mikä ihmeen liimakorva?
Korvien putkittaminen voi olla tarpeen myös tilanteessa, jossa lapselle on kehittynyt liimakorva. Se tarkoittaa sitä, että välikorvaan on kertynyt ylimääräistä nestettä, joka ei lähde pois parin kolmen kuukauden kuluessa itsestään. Neste on usein sitkeää ja venyvää, mistä nimi liimakorva juontuu.
Tämä alentaa lapsen kuuloa, ja joskus oireilu voi olla myös levottomuutta iltapuulle käydessä. Lapsen kuulon alenemista epäillessä onkin hyvä kääntyä korvalääkärin puoleen.
Vaivan taustalla on ilmansaantiongelma korvassa, ja se on tyypillisempää etenkin pienillä, alle 2-vuotiailla lapsilla, jotka kärsivät muita useammin myös välikorvatulehduksista. Liimakorva syntyykin usein korvatulehduksen jälkeen, eikä sitä voi juurikaan ennaltaehkäistä.
Liimakorva ei tarvitse kiireellistä hoitoa, vaan tilannetta voi tarkkailla rauhassa jopa parin kuukauden ajan. Usein lääkäri huomaa liimakorvan joko rutiininomaisessa korvatarkastuksessa tai kontrollikäynnillä akuutin välikorvatulehduksen jälkeen.
Joskus vaiva helpottaa itsestään – mutta joskus lääkärin kanssa voidaan päätyä siihen, että korva kannattaa ilmastoida putkien avulla.
Kun neste saadaan pois lapsen välikorvasta, kuulo palaa välittömästi normaaliksi.
Lähteet: Mehiläinen, Terveystalo, Pikkujätti
Jaa oma kokemuksesi