Lapsi 02.04.2024

6 keinoa, miten huomioida lasta arjen kiireessä ja sisarusten joukossa

Pienet eleet ja teot antavat lapselle tärkeitä signaaleja.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jokainen lapsi ansaitsee tunteen siitä, että hän on ainutlaatuinen ja rakastettu yksilö. Arjen pyörityksessä lasten tasapuolinen huomioiminen voi kuitenkin olla vaikeaa: perheeseen kuuluu ehkä pieni vauva tai erityistarpeinen sisarus, joka vie pääosan vanhemman huomiosta. Jos lapsia on useampi, rauhallinen persoona voi helposti jäädä räiskyvämpien luonteiden varjoon.

Niin tai näin, monelle vanhemmalle ongelma on tuttu. Miten huomioida perheen jokaista lasta ja luoda lapselle tunne siitä, että hän on tärkeä ja rakas omana itsenään?

Yhdysvaltalainen Parents-sivusto laati konkreettisia vinkkejä tähän pulmaan psykologi Laura Kauffmanin johdolla. Englannin kielellä julkaistun alkuperäisjutun voi lukea täältä.

1. Katsekontakti

Multitaskaamisen taito on joskus arjessa välttämätön. Kuitenkin jos vanhempi syventyy toistuvasti kirjoittamaan työsähköpostia tai tekstiviestiä samalla, kun lapsi yrittää jutella hänelle, lapsi kokee jäävänsä toissijaiseksi. Ideaalista olisi, että lapsen aloittaessa keskustelun vanhempi voisi suunnata häneen huomionsa ja luoda häneen katsekontaktin.

Läheskään aina keskittymistä vaativien tehtävien jättäminen sikseen ei ole mahdollista. Silloin lapselle on hyvä kertoa, että pystyt keskittymään häneen, kunhan saat meneillään olevan asian tehdyksi.

Lue myös: Kun lapsi keskeyttää puheesi, kokeile tätä elettä

2. Keskeytyksetön ajanvietto

Lapsi tuntee itsensä erityiseksi, jos vanhempi varaa säännöllisesti aikaa kahdenkeskiseen ja keskeytyksettömään ajanviettoon. Lapsen voi antaa päättää, mitä yhteisenä aikana tehdään. Näistä hetkistä syntyy unohtumattomia lapsuusmuistoja!

Aikaa ei tarvitse varata huimia määriä, jos siihen ei ole mahdollisuutta. Esimerkiksi kymmenen minuuttia päivässä tai yhteinen puolituntinen viikossa riittävät viestittämään lapselle, että vanhemman huomio ja kiinnostus kohdistuvat aika ajoin ainoastaan häneen.

3. Kunnollisten kysymysten esittäminen

Miten meni koulussa, moni vanhempi huikkaa toisesta huoneesta lapsen tullessa kotiin. Parempi sekin kuin olla kysymättä ollenkaan, mutta tällaisiin kysymyksiin saa harvoin syvällistä vastausta.

Miten meni -huikkausta spesifimmät kysymykset osoittavat, että olet aidosti kiinnostunut lapsen kuulumisista. Lapselta voi esimerkiksi kysyä, miten sanakoe sujui tai kenen vieressä hän istui ruokalassa.

Lue myös: 26 hauskaa kysymystä lapsen päiväkotipäivästä – eikä yksikään ole ”miten meni?

4. Merkityksellisten rutiinien luominen

Laatuajan viettämiseen ja hyvien lapsuusmuistojen luomiseen ei onneksi vaadita sirkustemppuja. Esimerkiksi jokaviikkoinen visiitti kirjastoon on mukavaa yhteistä puuhaa, johon jokainen lapsista voi osallistua yhdessä tai vuorollaan. Yhteinen tekeminen vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä sidettä, vaikka puuhaan osallistuisi samaan aikaan useampi lapsi.

5. Hellyyden osoittaminen

Suukottelu, halailu, tukan silittäminen tai vaikkapa yläfemmojen heittäminen ovat loistavia tapoja osoittaa läheisyyttä. Kunnon halihetkien ohella hellyydenosoituksia voi jakaa vaikka ohi kävellessään.

6. Lapsen kiinnostuksenkohteista kiinnostuminen

Ryhmä Haun viimeisimmät käänteet eivät välttämättä ole aikuisen mielenkiinnonkohteiden kärkeä. Asiastaan innostunutta lasta kannattaa kuitenkin kuunnella kiinnostuneena ja esittää hänelle lisäkysymyksiä. Silloin lapsi tuntee paitsi saavansa tukea ajatuksilleen, myös olevansa tärkeä ja vanhemman huomion arvoinen.

Lähde: Parents

Lue myös: 8 asiaa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tehdä – näin lapsellesi kehittyy vahva itsetunto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X