Lapsi 01.06.2023 Päivitetty 21.08.2023

Tiesitkö? 5 hupsua faktaa kesäkuun lapsista

Tunnetko jonkun, joka on syntynyt kesäkuussa? Erään selvityksen mukaan hän on nobelistien heimoa!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos perheeseesi, harrastusporukkaasi tai työtiimiisi kuuluu kesäkuun lapsi, nämä tiedonjyvät saattavat kiinnostaa sinua.

Tutkimuksissa ja selvityksissä on tullut esille sangen omituisia seikkoja siitä, mitä voi seurata kesäkuussa syntymisestä. Lue lista ja katso, ovatko tulokset samoilla linjoilla omien havaintojesi kanssa.

Lue myös: Tiesitkö? 5 hilpeää faktaa heinäkuun lapsista

1. Kesäkuun lapsi saattaa venähtää pitkäksi

Erään brittiväestöä syynäävän tutkimuksen mukaan kesäkuukausina syntyneet henkilöt painoivat syntyessään enemmän sekä olivat aikuisina keskimäärin pidempiä kuin muina kuukausina syntyneet. Sen sijaan aikuisiän painoindeksillä ei vaikuttaisi olevan samanlaista yhteyttä syntymäkuukauteen kuin pituudella.

Samassa tutkimuksessa havaittiin, että kesäkuukausina syntyneiden tyttöjen kuukautiset alkoivat myöhemmin kuin muilla tytöillä. Kokonaisuudessaan tutkimuksen lähtökohtana oli, että D-vitamiinille altistumisella saattaisi olla näiden asioiden kanssa jotain tekemistä.

Tarkastelun alaisena olivat yli 450 000 ihmisen biopankkitiedot. Tutkittavat henkilöt olivat syntyneet joko Isossa-Britanniassa tai Irlannissa.

2. Kesäkuukausina syntyneet ovat muita todennäköisemmin likinäköisiä

Tästä on kaksikin laajaa tutkimusta, joista ensimmäinen koski israelilaisia ja toinen brittejä. Molempien tutkimusten lopputulema oli, että kesällä syntyminen on yhteydessä kohonneeseen likinäköisyyden riskiin.

kesakuun lapsi

Kesäkuun lapsi saattaa päätyä jossain vaiheessa elämäänsä silmälasiostoksille.

Israelilaisväestöä tarkasteleva tutkimus tuli siihen tulokseen, että likinäköisyyttä esiintyi varsinkin kesä- ja heinäkuussa syntyneillä.

3. Kesäkuun lapsi, tulevaisuuden Nobel-voittaja?

Näyttää siltä, että kesäkuisilla olisi taipumusta voittaa Nobel-palkintoja. Vuonna 2011 eräs harrastelija havaitsi tekemässään vertailussa, että yli 10 prosenttia nobelisteista on syntynyt kesäkuussa. Mikään muu kuukausi ei yltänyt kymmenen prosentin osuuteen.

Myös israelilainen MyHeritage-sukututkimusalusta on tullut samantapaiseen tulokseen kymmentä vuotta myöhemmin eli vuonna 2021. MyHeritagen selvityksen mukaan Nobel-voittajia on syntynyt yhtä paljon kesä- ja maaliskuussa. Täpäränä kolmantena komeilee toukokuu.

Kesäkuun lapsi ei silti vedä pisintä kortta palkintokisassa. Jos huomioidaan kaikki kansainvälisesti arvostetut palkinnot olympiamitaleista Oscareihin, huhtikuiset ovat kahmineet eniten pystejä.

4. Kesäkuun lapsi on todennäköisemmin iltavirkku

Eräässä italialaisia ja espanjalaisia opiskelijoita koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että keväällä ja kesällä syntyneet henkilöt menevät keskimäärin myöhemmin nukkumaan kuin ne, jotka ovat syntyneet syksyllä tai talvella. Näin siis ainakin Välimerellä!

5. Kesäkuussa syntyminen voi merkitä unirytmin oppimisen viivästymistä

Liekö tämä linjassa edellisen tuloksen kanssa? Muuan suomalaistutkimuksen mukaan noin kolmasosalla kesä- ja syysvauvoista on viivästymää unirytmin kehittymisessä. Kevät- ja talvivauvoista samaa havaittiin vain noin 14–17 prosentilla.

Kesäkuinen ei välttämättä ole nukkujana parhaasta päästä, mutta ei pahimmastakaan.

Unirytmin kehittymisellä tarkoitetaan sitä, että vauva alkaa hiljalleen painottaa untaan yöaikaan. Vastasyntyneillä ei ole unirytmiä, vaan heille on luontaista nukkua yhtä paljon yöllä kuin päivälläkin.

Ongelmia rytmin kehittymisessä ilmeni enemmän, jos ulkona oli pääsääntöisesti pimeää vauvan ollessa kolmikuinen.

Tämän tiedon puitteissa kesäkuun lapsi ei välttämättä ole riskialtteinta ryhmää, sillä Suomessa pimein kaamos alkaa vasta marraskuun lopulla eli vauvan viidennen tai kuudennen ikäkuukauden tienoilla.

Lähteet: Good Housekeeping, Mom.com, MyHeritage

Lue myös: 7 tutkittua asiaa, joilla on yhteyttä syntymäkuukauteen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X