Lapsi 02.05.2023

Tiesitkö? 5 kahjoa faktaa toukokuun lapsista

Tunnetko jonkun, joka on syntynyt toukokuussa? Hänessä voisi olla potentiaalia poliitikoksi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos perheeseesi tai muuhun lähipiiriisi kuuluu toukokuun lapsi, lue eteenpäin – saatat oivaltaa hänestä jotain uutta!

Tutkijat ovat innostuneet selvittämään mitä ihmeellisimpiä seikkoja, joilla on yhteys toukokuussa syntymiseen. Yksilöllisiä eroja toki löytyy tilastollisista todennäköisyyksistä huolimatta.

Ovatko tulokset samassa linjassa omien havaintojesi kanssa?

Lue myös: Tiesitkö? 5 hupsua faktaa kesäkuun lapsista

1. Toukokuun lapsi kokee olevansa onnenpekka

Muun muassa brittilehdet The Telegraph ja The Guardian uutisoivat 2000-luvun alkupuolella tutkimuksesta, jonka mukaan toukokuussa syntyneet henkilöt pitävät itseään keskimääräistä onnekkaampina.

Hertfordshire-yliopiston ja ruotsalaisen Umeån yliopiston operoima kyselytutkimus kattoi jopa 30 000 osallistujaa. Tutkittavilta kysyttiin syntymäkuukautta, minkä jälkeen heitä pyydettiin vastaamaan onnea ja positiivisuutta mittaaviin väittämiin.

Selvisi, että kesäkuukausina syntyneillä ihmisillä oli optimistisempi elämänkatsomus kuin talvikuukausina syntyneillä. Kesän lapsilla oli lisäksi merkittävästi korkeampi usko siihen, että he olivat onnekkaita.

Tällä mittaristolla paras syntymäkuukausi oli toukokuu, kun taas marraskuu osoittautui epäedullisimmaksi syntymäajankohdaksi.

2. Toukokuiset ovat ehkä keskimääräistä pienempiä

Jos toukokuun lapsi on syntyessään pienehkö, syntymäkoko on linjassa erään australialaisen tutkimustuloksen kanssa.

Tutkijat tarkastelivat yli 350 000 vauvan syntymäpainoja. Selvisi, että lokakuussa syntyneet vauvat olivat tilastollisesti painavimpia ja toukokuiset puolestaan kevyimpiä.

toukokuun lapsi
Syntymäkuukausi voi vaikuttaa syntymäpainoon, ainakin kokonaisen väestön tasolla.

Kaikki tutkimuksessa käytetty data oli kerätty vauvoista, jotka olivat syntyneet aikaisintaan raskausviikolla 37.

Tutkimusraportissa huomautetaan, että monet muutkin tutkimukset – mutta eivät kaikki – ovat tuloksiltaan samansuuntaisia. Toisin sanoen talvi- ja kevätvauvat ovat monissa maissa hieman isompikokoisia kuin kesällä ja syksyllä syntyneet.

Tässä valossa onkin hieman ristiriitaista, että ainakin Suomessa toukokuu lasketaan pääsääntöisesti kevätkuukaudeksi.

3. Toukokuun lapsi on kenties poliitikkoainesta

Ison-Britannian tilastokeskuksen tekemän selvityksen mukaan poliitikkojen joukossa on erityisen paljon toukokuussa syntyneitä. Sen sijaan ammattijalkapalloilijan ura näyttäisi epätodennäköisemmältä, ainakin siis Briteissä.

4. Vierastavatko toukokuussa syntyneet toisiaan?

Alankomaissa tehtiin 1970-luvulla hassu tutkimus, jonka mukaan huhtikuun lopulla ja toukokuun alkupuoliskolla syntyneet miehet menivät paljon odotettua harvemmin naimisiin samalla ajanjaksolla syntyneiden naisten kanssa.

Toivottavasti syntymäkuukausi ei käytännössä kuitenkaan astuisi rakkauden tielle!

Lisäksi pareilla, joiden miesosapuoli oli syntynyt helmikuussa ja naisosapuoli toukokuussa, oli kohonnut avioeron riski.

Tutkimus perustui yli 3000 avioparin tietoihin. Parit valittiin analysoitavaksi sattumanvaraisesti.

5. Toukokuun lapsi on keskimääräistä terveempi

Hyviä uutisia toukokuisille! Columbian yliopiston tekemän laajan tutkimuksen mukaan toukokuussa syntyneillä oli kaikista alhaisin tautiriski verrattuna muina kuukausina syntyneisiin.

Syynin alla olivat 1,7 miljoonan yhdysvaltalaispotilaan terveystiedot sekä lähes 1700 sairautta, joista 55:llä havaittiin yhteys johonkin syntymäkuukauteen.

Lähteet: Good Housekeeping

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X