Kasvatus 15.12.2015 Päivitetty 11.06.2021

Eikö lapsesi saa kutsuja leikkitreffeille? Nämä asiat voivat olla syynä

Osa vanhemmista välttelee kaveritreffejä kotona. Syitä tähän on monia. Ilmiö huolestuttaa kasvatusalan ammattilaista.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Joskus vanhemmat toivovat, että lapset leikkisivät jossakin muualla kuin kotonaan. Syynä voi olla esimerkiksi se, että lasten pelätään sotkevat paikat. Oma koti voi myös tuntua sotkuiselta, liian pieneltä tai vaatimattomalta.

Koti on yhtä paljon lapsen kuin vanhempienkin, joten leikit on syytä sallia, lasten sosiaalisia suhteita tutkinut kasvatustieteen tohtori Marita Neitola painottaa.

Lue lisää: Näin autat lasta saamaan ystäviä

Keskustele: Jos äiti on yksinäinen, tuleeko lapsistakin yksinäisiä?

Leikkisäännöt selviksi

Kotona leikkimiseen tarvitaan kuitenkin sopimus siitä, mitä kaikkea kodissa saa tehdä.

– Ei se tarkoita sitä, että kaverien käynnin jäljiltä koti on kuin pyörremyrsky olisi käynyt, vaan sitä, että voidaan miettiä, mihin asti leikit voivat ulottua. Mitkä ovat raamit? En itsekään antaisi lasten hyppiä makuuhuoneen sängyssä, mutta olohuoneen pöydän alle saa rakentaa majan ja koti on muuten käytettävissä, Marita Neitola sanoo.

Samalla opitaan myös korjaamaan leikit pois yhdessä, näin kehitetään vastuullisuutta.

– Kotikyläilyjen alkaessa kannattaa puhua etukäteen siitä, miten toimitaan ja miten tulisi olla, jotta pääsee kyläilyreissulle toisenkin kerran.

Lue lisää: Määräileekö kaveri lasta?

Köyhyyskin voi olla syynä

Työttömyys ja köyhyys voivat olla myös syitä sille, ettei lapsen kavereita haluta kutsua kotiin. Vähävaraisuutta ei haluta ehkä näyttää lapsen kavereille ja heitä hakemaan tuleville vanhemmille.

Toiset lapset ja vanhemmat eivät yleensä kuitenkaan ole niin kriittisiä kuin vähävarainen perhe ajattelee. Hienoja puitteita tärkeämpiä ovat mukavat leikit.

Taloudellisesta eriarvoisuudesta on hyvä puhua lasten kanssa suoraan. Näin lisätään ymmärrystä: lapsille voi opettaa, että ei ole lasten syy, jos heiltä puuttuu jotain tavaroita, eivätkä tavarat ole lopulta ystävyydessä tärkeimpiä asioita.

Lue myös: Köyhyys syrjäyttää kaveripiiristä

Lähteenä on käytetty myös Pelastakaa lapset ry:n artikkelia ”Lapsi arvioi ja aistii varallisuutensa”.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X