Lapsen kehitys 16.05.2024 Päivitetty 31.05.2024

Kahden vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen taapero rakastaa toistoja, ja sille on hyvä syy

Toistot arjessa kehittävät lapsen taitoja. Ne tuovat myös turvaa taaperolle, joka opettelee jatkuvasti uusia asioita.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kahden vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen lapsi on perheenjäsen, joka näkyy ja varsinkin kuuluu kauas. Innokas taapero pitää nimittäin huolen siitä, ettei varmasti jää vaille vanhemman ihailua ja huomiota.

Kehut ja kannustus ovat parasta polttoainetta lapsen kehitykselle ja itsetunnolle. Motoristen ja kielellisten kykyjen karttuessa taapero on valmis ottamaan vastaan yhä enemmän tietoja ja taitoja, joiden myötä ihmeellinen maailma avautuu hänelle päivä päivältä paremmin.

Päättäväisyydestään ja tomeruudestaan huolimatta parivuotias lapsi on pieni ja monissa asioissa yhä avuton. Siksi hän kaipaa myös turvaa ja läheisyyttä – silloinkin, kun hän kiukuspäissään pyrkii vanhempaa karkuun.

Taaperon kehitys | Toistoa, toistoa ja toistoa

Yrittääkö lapsi kiivetä joka paikkaan ja leikkiikö hän ruualla, vaikka kuinka kieltäisit? Kuulostaa varsin normaalilta käytökseltä tässä ikävaiheessa!

Kahden vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen taapero rakastaa toistoja. Niillä on kehityksellinen tehtävä: toistot harjoittavat lapsen motorisia taitoja ja auttavat häntä hahmottamaan, miten maailma toimii. Niinpä toistot ovat periaatteessa hyvästä, joskin vanhemman tulee tietysti suojella lasta vaarallisilta paikoilta ja hiljalleen opettaa häntä esimerkiksi syömään pöydässä siististi.

On tavallista, että parivuotias taapero haluaa leikkiä aina vain samaa leikkiä, hokea samoja sanoja tai selailla yhä uudelleen samaa kuvakirjaa. Kuuntelemalla uudestaan saman tarinan lapsi saa itsevarmuuden puuskia, koska hän tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Lisäksi samoille lauseille ja sanoille altistuminen tukee häntä kielen ja kieliopin opettelussa.

Vanhemman tulee sallia lapselle toistuva tekeminen, vaikka häntä itseään kyllästyttäisi tehdä kerta toisensa jälkeen samoja asioita. Tutut asiat ja puuhat tuovat turvaa maailmassa, joka on pienen lapsen silmissä valtavan suuri ja tuntematon.

Taaperon persoonallisuus | Minä itse, heti nyt!

Oman tahdon kehittyessä taapero voi suorastaan suuttua, jos häntä yrittää auttaa. Toisaalta hän myös turhautuu, jos liian vaativa hanke ei sujukaan. Vanhempi joutuu hieman tasapainoilemaan siinä, tuleeko lasta auttaa heti vai antaa hänen äheltää aikansa jonkin tehtävän parissa.

Kahden vuoden ja kolmen kuukauden iässä lapsi ei välttämättä ole kovin tehokas apuri kotitöissä, mutta intoa piisaa tehoa enemmän. Lapsen itsetunto kasvaa ja hänen taitonsa kehittyvät, kun vanhempi antaa hänen osallistua arkisiin askareisiin. Onneksi pienikin lapsi voi tehdä ikätasoisia kotitöitä, kuten kerätä lelunsa, kiikuttaa pyykkejä koriin tai tulla mukaan kauppareissuille tai roskien vientiin.

Taapero haluaa tuntea itsensä tarpeelliseksi ja hän janoaa kehuja suorituksistaan. Usein taapero haluaa yleisöä leikeilleen, kuten palapelin kokoamiselle tai piirtämiselle. Tässä iässä lapsi on varsin malttamaton, mutta tarpeeksi kiinnostava tai sopivasti haastava puuha saa hänet keskittymään.

Vanhempi saa monesti arjessa yllättyä siitä, miten taitava lapsesta on tullut. Annapa lapselle kuorittu mandariini käteen säännöllisin väliajoin ja hämmästy, kun hän yhtäkkiä osaakin omatoimisesti erotella lohkot toisistaan!

Taaperon median käyttö | Digiä vain harkituin annoksin

Reilun kahden vuoden ikäistä lasta ei kannata altistaa digimedialle pitkiksi ajoiksi. On parempi ajatus antaa lapsen istua autossa katsellen maisemia kuin työntää hänelle tabletti käteen.

Muutenkin kaksivuotiaan ruutuaika on viisasta ajoittaa niin, että vanhempi on läsnä digihetkissä. Ajat ruudun äärellä eivät saisi paisua kovin pitkiksi tai arkea hallitseviksi. Älylaitteella vietetty aika passivoi, koska se on pois liikkumisesta ja leikkimisestä.

Vanhemman ei kannata katsella televisiosta omia ohjelmiaan, kun lapsi leikkii samassa huoneessa. Parivuotiaasta lapsesta on helppoa ajatella, ettei hän varmaan ymmärrä, mitä aikuisten ohjelmassa tapahtuu. Tunnelma ja äänimaailma kuitenkin välittyvät lapselle ja voivat pahimmillaan aiheuttaa pelkoa. Ohjelman välkkyvät valot ja äänet tekevät muutenkin tilanteesta tarpeettomasti rauhattoman.

Myös monet isommille lapsille tarkoitetut ohjelmat ja elokuvat ovat taaperolle liikaa. Vanhemman onkin tärkeää huolehtia, että parivuotiaalle näytettävät ohjelmat ja pelit ovat ikärajamerkinnältään S. Kaikki muu sisältö voi olla haitallista lapsen ikään nähden – siis jopa 7-vuotiaille lapsille merkitty sisältö.

Lue myös: Monet satuklassikot sisältävät rajua kieltä, surmia ja väkivaltaa – voiko niitä enää lukea lapsille?

Taaperon tärkeimmät ihmiset | Protesteja luvassa

Erityisesti toisen ikävuotensa alkupuolella lapsi voi pelätä joutuvansa eroon vanhemmistaan. Etenkin vieraan ihmisen hoitoon jääminen saattaa ahdistaa taaperoa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto huomauttaa, että lapsi voi protestoida eron hetkellä paljonkin, mutta yleensä rauhoittuu pian.

Yksikään taaperotalous tuskin välttyy raikuvilta mielenilmauksilta. Parivuotiaana lapsi harjoittelee tahtomista, joten hänen mielialansa voivat heilahdella rajusti. Ymmärrettävästi lapsen raivoaminen on myös aikuiselle raskasta, ja joskus vanhempaa voi houkuttaa antaa pikku kiukkupäälle periksi.

Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, että vastuu päätöksenteosta on aikuisella. Toisin sanoen kaksivuotiaalta ei pidä kysellä raivareiden estämisen toivossa, haluaako hän mennä nukkumaan tai ulos.

Arjessa saa silti olla itselleen armollinen. Satunnainen periaatteista lipsuminen ei pilaa yhdenkään lapsen kasvatusta, kunhan muistaa, että kokonaiskuvassa johdonmukaisena pysyminen on paitsi tärkeää lapsen turvallisuuden tunteelle, myös avain sujuvampaan arkeen.

Lähteet: Babycenter, MLL. Lisäksi lähteinä on käytetty Kaksplussassa aiemmin julkaistuja asiantuntijahaastatteluja.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X