Lapsen kehitys 01.03.2020 Päivitetty 25.10.2021

Traumatisoituuko lapsi, jos leluja on liian vähän? ”Ihminen tarvitsee myös pettymyksiä”

Pikkulapsille voi olla jämäkkä siinä, ettei kotiin haalita tavaravuorta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplussan lukija kysyy: Lapsena en itse saanut mitenkään liikaa leluja, koska perheelläni ei ollut varaa. Omalle lapselleni olen ostanut leluja harkiten, vaikka ajat ovatkin toiset. Teenkö oikein, kun en täytä hänen kaikkia toiveitaan vaikka periaatteessa voisin? Aiheutanko lapselleni jonkin trauman?

Psykoterapeutti, psykologi Suvi Laru vastaa: Olet äärettömän tärkeän asian äärellä!

Pääsääntöisesti toivomme aina lapsillemme hyvää ja haluamme vastata heidän toiveisiinsa ja tarpeisiinsa. Kaikkia lasten toiveita emme valitettavasti voi aina toteuttaa, eikä meidän tarvitsekaan. Ihminen tarvitsee elämässään myös pettymyksiä, jotta hän ymmärtää sen, ettei aina voi saada kaikkea sitä, mitä juuri sillä hetkellä toivoo.

Lapsen ikä määrittelee sen, mitä lapsi voi ymmärtää. Isomman lapsen kanssa kannattaa­ rehellisesti ja rauhassa keskustella siitä, mitä aidosti tarvitsemme ja mitä emme, samoin rahan käytöstä ja tavaran kulutuksesta ylipäätään. Vanhempana voit auttaa lasta myös opettelemaan säästämisen taitoa.

On hyvä pyrkiä ymmärtämään, mitä jokin lelu tai tavara lapselle merkitsee. Onko se osa ”joukkoon kuulumista”? Voiko lapsi kokea olevansa erilainen kuin muut, jos hän ei omista tiettyä lelua tai osaa jutella tietyistä asioista kavereiden kanssa? Kannattaa pohtia, milloin tämä kokemus on erityisen tärkeä ja milloin tarve vain ohimenevä.

Pienten lasten kohdalla vanhempi voi ajoittain olla lempeä mutta jämäkkä siinä, että valitettavasti kaikkea ei aina voi saada. Juhlapäivinä lapset toivovat yleensä itselleen erityisiä lahjoja. Silloin lapsen kanssa voi jutella siitä, ovatko toiveet millään tavalla realistisia tai mahdollisia.

Samoin voi esimerkiksi isovanhempien ja kummien kanssa pohtia jonkin asian hankkimista vaikkapa yhteistuumin, jos toive on jostain syystä erityisen merkittävä. Me tarvitsemme arkeemme ja erityisesti juhlahetkiin myös iloja ja ikimuistettavia kokemuksia, me kaikki, sekä aikuiset että lapset.

Lue myös:

Kokosimme kuvaavimmat lelut, joista alkaa 2020-luku

Kysy Suvilta: Pitääkö vauvaa katsoa syötön aikana?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X