Lapsen kehitys 31.07.2016 Päivitetty 30.05.2024

Ylisuojeleva vanhempi haittaa lapsen kehitystä – näin hellität kontrollointia

Ylisuojeleva vanhempi huolehtii liikaa lapsensa pärjäämisestä. Pahimmillaan kontrollointi heikentää lapsen itsetuntoa ja hidastaa hänen kehitystään. Lue, mitkä merkit paljastavat, oletko ylihuolehtiva, ja miten opit hölläämään otettasi lapsesta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Erittäin suojeleva vanhempi haluaa lapselleen onnellisen ja turvallisen elämän. Hyvä tarkoitus voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan. Pahimmillaan vanhempi aiheuttaa lapselle turhia pelkoja ja estää tätä oppimasta tärkeitä taitoja.

Kontrollointi voi hidastaa lapsen kehitystä

Helikopterivanhemmuuden tragedia on se, että lapselleen parasta haluava vanhempi nakertaa tämän onnellisuutta ja itsevarmuutta.

Kontrollointi stressaa myös vanhempaa itseään ja rasittaa parisuhdetta. Pahimmillaan koko perheen elämä pyörii vain lapsen tarpeiden ympärillä, ja vanhempien välit toisiinsa ja muihin aikuisiin voivat tulehtua.

Näin ylisuojeleva vanhempi vaikeuttaa perheen elämää:

1. Vaikeutat lapsen oppimista

Maailman tutkiminen, kokeilut ja epäonnistumiset ovat välttämätön osa lapsen kehitystä. Lapsi oppii tekemällä virheitä ja oivaltamalla itse, miten hän pääsee tavoitteeseensa. Jos suojelet lasta mielipahalta ja muksahduksilta, hidastat hänen kasvuaan. Arjesta selviytyminen vaikeutuu, jos lapsi ei uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä.

2. Rajoitat koko perheen onnellisuutta

Salaiset metsäretket, majojen rakentelu ja kiipeily ovat lapsuuden ihanimpia ja jännittävimpiä kokemuksia. Onnistumisentunne on huikea, kun lapsi selviytyy itse alas korkeasta puusta. Lapsi jää paitsi upeista kokemuksista, jos hänen elämänsä on täynnä valvontaa.

Kontrollointi vie iloa ja elämyksiä koko perheeltä. Ylisuojeleva vanhempi ei uskalla matkustaa, patikoida, luistella tai lasketella. Hän pelkää jatkuvasti, että lapsi vammautuu tai traumatisoituu.

3. Heikennät lapsen itseluottamusta

Jos lapsen ei anneta ottaa riskejä, hän luulee olevansa niin huono, ettei hänen kannata edes yrittää. Pahimmillaan koko maailma alkaa tuntua pelottavalta paikalta. Lapsi näkee ympärillään vain uhkia, ei seikkailuja ja mahdollisuuksia.

Myös ihmissuhteiden solmiminen on vaikeaa, jos lapsi ei luota muihin ja on riippuvainen vanhemmistaan.

4. Oma stressisi lisääntyy

Helikopterivanhemmuus imee valtavasti voimia. Huolehdit lapsen tulevaisuutta vuosia etukäteen ja murehdit kauhukuvia, jotka eivät todennäköisesti koskaan toteudu.

Stressi lisää ärtymystäsi ja kiristää kodin ilmapiiriä. Pahimmillaan stressaantunut vanhempi äksyilee lapselle, ja lapsi oireilee kiukuttelulla tai pelolla.

5. Parisuhteesi ja sosiaalisuutesi kärsivät

Pelkälle vanhemmuudelle omistautuminen voi näivettää romantiikan vanhempien väliltä. Jos toinen vanhempi on ylisuojeleva, hän voi syyttää rennompaa vanhempaa lapsen laiminlyömisestä. Lapsi vaistoaa, jos vanhempien suhteessa on kitkaa, vaikka kulissit olisivat täydelliset.

Ylihuolehtija ei anna ulkopuolisten hoitaa lastaan, ja välit vanhempien omiin ystäviin ja sukulaisiin voivat katketa.

Anna lapsen tehdä virheitä

Ylisuojelemista ei ole helppo lopettaa, mutta siitä voi irrottautua pienin askelin. Tärkeintä on hyväksyä se, että lapsi tulee kokemaan surua ja pettymyksiä. Tämä on välttämätöntä, jotta hänestä kasvaa itsevarma ja aloitekykyinen nuori ja aikuinen.

Lue myös:
5 vinkkiä rennompaan arkeen
Näin opetat kiukuttelevalla lapselle itsehillintää – 10 vinkkiä

Lähteet: Consistent Parenting Advice, New Health Advisor, Our Evereyday Life

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X