Anjan trampoliini-idea leviää kotipihoilla – nipojen kyltti johti suureen ylpeyteen lasten käytöksestä
Trampoliinisäännöt voivat tuntua ilon pilaamiselta. Trampalla villiintyminen saattaa kuitenkin pilata koko kesän. Yksi sääntö suojaa lasta onnettomuuksilta.
Vuosi sitten Anja Merenkiven pihalla vietettiin kaverisynttäreitä. Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa lastentarvikkeiden ylitarkastajana työskentelevä Merenkivi mietti etukäteen, millainen härdelli olisi edessä, kun pienet juhlavieraat innostuvat pomppimaan trampoliinilla.
– Trampoliinissa on monia hyviä puolia. Se on hyvä keino purkaa energiaa ja oppia motorisia taitoja. Siksi meidänkin pihalla on tramppa, Merenkivi sanoo.
– Vaikka turvaverkko on nykyisin trampoliinissa pakollinen, hyppimiseen liittyy yhä riskejä. Siksi kesämottoni on: Vain yksi kerrallaan!
Anja Merenkivi askarteli synttärivieraille sääntökyltin, jonka aivan pienikin lapsi osaa tulkita.
– Lapseni on tottunut siihen, että meillä on tiukemmat säännöt kuin monissa muissa perheissä. Vaikka kyllä meilläkin sääntöjä kyseenalaistetaan. Viimeksi eilen lapsia piti muistuttaa trampoliinisäännöistä.
Samanlaisia DIY-kylttejä on voinut tavata viime kesänä ja tämän trampoliinisesongin alettua useilla suomalaisilla takapihoilla.
Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon ei tule enää juuri lainkaan ilmoituksia vaarallisista trampoliineista. Suomessa myynnissä olevien kotipihojen trampoliinit trampoliinien tulee olla lelulainsäädännön sekä lelujen turvallisuusstandardin EN 71-14 mukaisia.
Trampoliinilla voi kuitenkin saada kesän pilalle, jos lapset törmäilevät hyppiessään toisiinsa tai yksi hyppii toisen päälle. Kun hyppijät ovat eripainoisia, hyppimisalusta voi myös joustaa arvaamattomasti.
– Siksi puhun ”yksi hyppijä kerrallaan” -säännön puolesta. On tärkeää, että vanhemmat tiedostavat, ettei suojaverkko takaa turvallista hyppimistä. Tuskin kukaan haluaa viettää kesää niin, että lapsella on käsi tai jalka paketissa eikä hän pääse nauttimaan kesän vietosta.
Synttärivieraat noudattivat sääntökylttiä tottelevaisesti ja muistuttivat toisiaan, jos joku edes lähestyi trampoliinia toisen ollessa hyppimässä. Leikkivälineisiin jonottaminen on lapsille tuttua puuhaa. Jonottavathan he keinuunkin.
– Kun perheeseen hankitaan uusi trampoliini, sen kokoa kannattaa miettiä. Iso trampoliini houkuttaa lapset hyppimään porukalla.
Jaa oma kokemuksesi