Lapsen terveys 04.04.2024 Päivitetty 08.04.2024

Hammaslääkäri listaa 4 virhettä, jotka iso osa vanhemmista tekee tietämättään – nämä tavat vaurioittavat lapsen hampaita

Yllättäen suuri osa vanhemmista ei ole selvillä lasten hammashoidon perusperiaatteista, eivätkä kaikki vanhemmat osallistu lasten hammaspesuhetkiin.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Lapsen hammasterveys on aina vanhemman vastuulla. Suomalaisvanhempien osaaminen lasten hammashoidon suhteen ei kuitenkaan vastaa yleisiä suosituksia.

Jordanin ja Orkla Care Finlandin teettämän tutkimuksen mukaan lähes kaikki alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmat kokevat, että heillä on hyvät valmiudet lastensa hampaiden hoitamiseen. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami listaa neljä virhettä, joiden hän on huomannut olevan suomalaisperheissä yleisiä.

1. Lapsen annetaan harjata hampaat itse eikä jälkeä tarkisteta

Tällä hetkellä suositellaan, että lasten harjausjälki tarkistettaisiin yläkouluikäiseen asti. Ben-Ami kuitenkin toteaa, että hampaiden harjauksen jälkeä olisi hyvä tarkkailla välillä yläasteikäiseltäkin.

Usein vanhemmat saattavat ainoastaan muistutella lasta hampaiden pesemisestä ja sen tärkeydestä, mutta harjauksen jäljen tarkistaminen voi unohtua kokonaan.

– Myös aikuisille käy välillä niin, että joku kohta hampaista tulee harjattua huolellisemmin kuin toinen. Tämän takia lapsen omaan harjaukseen ei voi luottaa, Ben-Ami toteaa.

Ben-Amin mukaan hammaslääkärin vastaanotolla tulee usein vastaan vanhempia, jotka luottavat liikaa pienen lapsen omiin hampaidenharjaustaitoihin. Jos vanhemmat eivät tarkista harjausjälkeä, saattaa lapsen suusta pian löytyä paljon reikiä.

– En ikinä laittaisi lapsen hammashoitoa yksin lapsen vastuulle. Se on aina aikuisen tehtävä, Ben-Ami toteaa.

Lisäksi vanhempien olisi hyvä huolehtia siitä, että lapsen hampaat todella harjataan oikein. Ben-Ami suosittelee esimerkiksi ylä- ja alahuulen nostamista, jotta etuhampaat puhdistuvat varmasti kunnolla.

2. Mehua annetaan janojuomaksi

Harva tietää, että appelsiinituoremehu voi olla hampaille jopa limua pahempi vaihtoehto. Kaikista pienin haitta mehuista ja limuista tulee silloin, kun niitä nautitaan aterian yhteydessä.

– En ottaisi lapselle janojuomaksi retkelle appelsiinituoremehua tai limsoja. Juomapullon täyttäisin vedellä, Ben-Ami toteaa.

Happohyökkäysten määrää kannattaa muutenkin muistaa rajoittaa eli käytännössä vältellä turhaa napostelua. Sopiva happohyökkäyksien määrä on 5–6 per päivä.

Ben-Ami kuitenkin painottaa, että myös rentous on tärkeää muistaa – ylitarkka ei tarvitse olla.

Lue myös: Karies tarttuu ja periytyy – voiko sitä välttää?

3. Puhkeavat hampaat unohdetaan hammaspesussa

Ensimmäiset poskihampaat puhkeavat keskimäärin noin kuusivuotiaana. Toiset poskihampaat puhkeavat 10–13-vuotiaalle ja ne ovat lapselle hyvin tärkeät, koska ne pysyvät hänellä aikuisuuteen asti.

– Näiden puhkeavien poskihampaiden harjaaminen on tärkeää. Aikuisen on hyvä tietoisesti tarkistaa, ovatko ne tulossa ja tulevatko ne puhdistettua hyvin, Ben-Ami muistuttaa.

Puhkeavat hampaat ovat erityisen herkkiä reikiintymiselle ja siksi niistä täytyy huolehtia hyvin. Lapsi ei välttämättä edes itse huomaa uusien hampaiden tuloa, joten aikuisen on tärkeää tarkistaa tilanne aina silloin tällöin.

4. Sähköhammasharjan käyttöä ei aloiteta ajoissa

Ben-Ami kokee sähköhammasharjan käytön lasten kanssa jopa helpommaksi kuin tavallisen hammasharjan. Sähköhammasharjaa voi aloittaa käyttämään heti, kun lapsi siihen suostuu.

– Ilmeisesti kaikki eivät tiedä, että sähköhammasharjalla harjatessa harjaa pidetään paikoillaan jokaisen hampaan kohdalla muutaman sekunnin ajan ja sitten vasta siirretään. Sitä ei siis tarvitse heilutella niin kuin tavallista hammasharjaa, Ben-Ami neuvoo.

Kun lapsi aloittaa itse harjaamaan omia hampaitaan, kannattaa sähköhammasharjan käyttöä harjoitella huolellisesti. Myös silloin aikuisen on hyvä tarkistaa hammaspesun jälki.

Lue myös: Tiesitkö tätä maitohampaista? Asiantuntija kertoo kuusi tärkeää faktaa

Artikkelia päivitetty 8.4.2024. Vaihdettu otsikkoon sana ”vaurioittaa”.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X