Lapsen terveys 14.11.2021 Päivitetty 05.04.2024

Hampaiden kiilteen kehityshäiriö voi alkaa jo raskausaikana – syntymähetki näkyy kaikilla hammaskiilteessä

Kiilteen kehityshäiriön taustalla vaikuttavat eri syyt, joista osa juontaa juurensa odotusaikaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Hampaiden kiille suojaa hampaita ja on yksi kovimmista materiaaleista. Sekin kuitenkin kuluu tai sen kehitykseen liittyy häiriöitä. Kehityshäiriöitä tavataan arvion mukaan noin 20–30 prosentilla suomalaislapsista.

Lue myös: Lapsen hampaiden pesu on joskus kidutusta molemmille – miksi en keksinyt näitä hämäyksiä itse?

Kiille syntyy sikiökaudella, ja sen kehitys jatkuu varhaislapsuudessa. Kiilteen kehityshäiriö tarkoittaa, että kiillettä ei kehity normaalissa määrin tai se on tavallista pehmeämpää.

Hampaiden kiilteellä on tärkeä merkitys, sillä se suojaa hammasta reikiintymiseltä.

– Kiilteen kehityshäiriölle on löydetty monia altistavia tekijöitä. Tällaisia ovat muun muassa hyvin ennenaikainen syntymä, äidin raskaudenaikainen tupakointi tai äidin d-vitamiinin puute. Myös alhainen syntymäpaino, antibioottilääkitys tai voimakas virustauti voivat aiheuttaa kehitykseen häiriöitä, toteaa vastaava hammaslääkäri Minna Lehtonen Hyvinkään Hammas-Mehiläisestä.

Toisaalta kehityshäiriön taustalla voi olla perinnöllisiä tekijöitä.

– Geeniperimässä voi esiintyä hammasluun kehityshäiriötä, joka vaikuttaa vain suun alueella. Toisaalta kokonaisvaltaisempiin kehityshäiriöihin voi liittyä myös kiilteen kehityshäiriö.

Myös keliakia tai erilaiset maksa- ja munuaissairaudet voivat vaikuttaa.

On kuitenkin mahdotonta vetää täysiä yhtäläisyysmerkkejä sen kanssa, mikä on saanut aikaan yksilön kiilteen kehityshäiriön.

– Asiaa on vaikea tutkia, sillä kiilteen kehitys tapahtuu hieman eri aikaan jokaisella ihmiselle. Joka ikistä vaihetta kiilteen kehityksestä ei vielä tunneta.

Hampaiden kiille: Lapsi hymyilee hampaat esillä.
Kiilteen kehityshäiriötä seurataan tarkasti hammashoidossa, jotta tilanne ei äidy pahaksi.

Hampaiden kiille – syntymä näkyy hampaissa

Syntymän hetki on havaittavissa hampaiden kiilteestä.

– Kaikilla näkyy mikroskoopilla katsottuna syntymähetken tekemän raja hampaiden kiilteessä. Se hetki on niin stressaava vauvalle, että se saa aikaan muutoksen kiilteeseen.

Lue myös: Tiesitkö? Näin kauan lapsen hampaita pestään tavallisella hammasharjalla ja sähköhammasharjalla

Kehityshäiriöt vakavampia pysyvissä hampaissa

Koska maitohampaat ja pysyvät hampaat kehittyvät suunnilleen samaan aikaan, kiilteen kehityshäiriöitä ilmenee usein myös pysyvissä hampaissa.

– Yleensä menee niin, että jos maitohampaissa on kehityshäiriöitä, niin pysyvissä hampaissa ne ovat laajempia ja hankalampia.

Jos siis maitohampaissa havaitaan häiriötä, hammashoidossa seurataan erityisellä tarkkuudella hampaita – erityisesti pysyvien hampaiden kiilteen rakennetta, kun ne ovat puhjenneet. Kiille suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Kiilteen kehityshäiriö näkyy hampaissa keltaisina, ruskeina tai valkoisina värimuutoksina. Hammas saattaa myös olla epätavallisen muotoinen ja sitä voi vihloa herkästi. Reikiintymisriskiä on myös syytä tarkkailla hammashoidossa.

– Tarkkailu on tärkeää, jotta hammashoidossa voidaan pohtia pysyviä paikkausratkaisuja ennen kuin hammas on todella kulunut.

Maitohampaisiin syntyvät reiät täytyy aina hoitaa huolella, sillä reikä kasvattaa alla olevan pysyvän hampaan reikiintymisriskiä.

Kiillettä vailla olevat hampaat voidaan suojata lapsuudessa muovisella pinnoitteella ja myöhemmin aikuisena keraamisella.

Hampaiden hyvään hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota toki muutenkin, mutta erityisesti, jos hampaissa on kiilteen kehityshäiriö. Hammaspesun lisäksi on hyvä miettiä, mitä lapsi juo.

– Virvoitusjuomien ja tuoremehujen runsas juominen on yleisimpiä syitä sille, miksi lapsen hammaskiille kuluu. Niitä kannattaa tarjota juhlatilaisuuksissa.

Lue myös: Parhaat vinkit vauvan ja taaperon hampaiden hoitoon

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X