Vauvan yskä on sydäntäraastavaa kuunneltavaa – ”Hunaja ei ole niin tehokas, että riskiä kannattaisi ottaa”

Lastentautien erikoislääkäri Elina Hermanson kertoo, miksi paras lasten yskänlääke ei sovi vauvaikäisille lainkaan.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat iStock
Vauvan yskä voi olla vanhemmalle sydäntäraastavaa kuunneltavaa.

Yskä on yksi niistä keinoista, joilla ihmisaivot puolustavat elimistön hyvinvointia. Niin myös vauvan yskän tehtävä on suojella keuhkoja.

Kun hengitysteissä liikkuu jotain epätavallista, esimerkiksi limaa, aivot saavat yskänärsytysreseptorien kautta tiedon, että jokin uhkaa keuhkoja. Aivojen yskänärsytyskeskus lähettää signaalin, että keuhkoja pitää suojata – yskimällä.

Yskänlääkkeet toimivat yleensä lähinnä kolmella konstilla: ne joko hillitsevät yskimistä, irrottavat limaa tai laajentavat keuhkoputkia. Vain keuhkoputkia laajentavista lääkkeistä on osalle lapsista hyötyä. Osa lapsista ei hyödy niistäkään.

– Jos yskänrefleksi lamataan lääkkeillä, lima tai muu nielua häiritsevä aine saattaa valua keuhkoihin. Tästä syystä yskää hillitsevä lääkitys ei ole hyvä vaihtoehto, toteaa lastentautien erikoislääkäri Elina Hermanson.

Hänen mielestään parempi vaihtoehto niin lasten kuin aikuistenkin yskän hoidossa on liman erityksen hillitseminen.

– Erityisesti silloin, jos yskä johtuu kurkunpään turvotuksesta, oloa voi helpottaa hakeutumalla viileään ja kosteaan ympäristöön, esimerkiksi parvekkeelle tai ulos. Makuuhuoneen lämpötilaa kannattaa laskea ja huolehtia, että ilmanvaihto toimii hyvin, Hermanson neuvoo.

– Usein yksinkertaisinta on avata ikkuna. Jos se ei ole mahdollista tai on pakkasta, ilmankostuttajasta saattaa olla hyötyä. Myös sängynpäätyä kannattaa nostaa kohoasentoon.

Toistaiseksi ainoa aine, jonka on todistettu vähentävän liman erittymistä, on hunaja.

– Kukaan ei taida tietää, mikä taika hunajassa on.

Lue myös: Yskänlääke on lapselle vaaraksi – Voi aiheuttaa jopa hengityslaman

Vauvan yskään ei voi antaa hunajaa

Tutkimusten mukaan hunajatuotteet ovat tehokkaita lasten yöaikaisen yskän hoidossa. Yli yksivuotiaiden yskän hoitoon suositellaan hunajaa noin teelusikallinen ennen nukkumaanmenoa – mutta alle yksivuotiaille hunajaa ei saa antaa imeväisbotulismiriskin vuoksi.

Elintarvikeviraston mukaan hunaja on ainoa tartuntalähde, joka on todistettu imeväisbotulismin aiheuttajaksi. Alle yksivuotiaiden kohonnut imeväisbotulismiriski johtuu kehittymättömästä suolistofloorasta ja ruonsulatuskanavan korkeasta pH-arvosta, joka mahdollistaa suolistoon kulkeutuneiden itiöiden kehittymisen myrkyllisiksi bakteereiksi.

– Imeväisbotulismi on harvinaista, mutta niin tehokas hoitokeino hunaja ei ole, että riskiä kannattaisi ottaa, Hermanson sanoo.

Raskauden tai imetyksen aikana nautittu hunaja ei ole vaaraksi vauvalle, koska hunajan mahdollisesti sisältämät itiöt eivät kulkeudu kohtuun eivätkä äidinmaitoon. Aikuiset ja yli yksivuotiaat voivat käyttää hunajaa huoletta.

Suolaliuos sopii vauvan yskässä hengitysteiden liman irrottamiseen.

Suolaliuos sopii vauvan yskässä hengitysteiden liman irrottamiseen.

Vauvan yskään suolaliuosta

Jos yskä johtuu nenänielun erittämästä limasta, lapsen oloa voi helpottaa apteekista reseptivapaasti saatavalla laimealla suolaliuoksella. Se irrottaa limaa ja puhdistaa limakalvoja. Suolaliuos sopii aivan pientenkin lasten hengitysteiden liman irrottamiseen.

Suolaliuosta on saatavana esimerkiksi nenäsumutteena ja -tippoina. Suolaliuos tehoaa sekä flunssaan että allergiaoireisiin, koska se huuhtelee nenänielusta flunssaeritteitä ja allergeeneja.

– Tehokkain keino on nenähuuhtelukannu. Jos vanhempi osaa luontevasti käyttää nenähuuhtelukannua itsellään, jo leikki-ikäinenkin voi oppia sen käytön, Hermanson neuvoo.

Yskä voi johtua myös keuhkojen ongelmasta

Pienet lapset saattavat yskiä koko kehollaan, jolloin keuhkoputkien ei-tahdonalaiset lihakset supistelevat ja saattavat mennä kramppiin.

– Tällainen kramppi pitkittää yskänkohtausta ja hankaloittaa hengitystä. Keuhkoista voi kuulua vinkumista. Tilanne laukeaa yleensä henkeen vedettävillä salbutamolivalmisteilla, Elina Hermanson kertoo.

Astmassa tapahtuu samantapainen reaktio, mutta astmassa yskän syy on keuhkoputkien pitkäaikainen tulehdusreaktio. Se tekee keuhkoputkien rengasmaisista lihaksista kramppiherkkiä.

– Astman hoidossa on keskeisintä sulattaa taustalla oleva tulehdusreaktio lääkkeillä pois. Tavallisimmin lääkkeenä käytetään kortisonia. Jos keuhkoputket kuitenkin ylireagoivat, käytetään salbutamolia tai sen sukulaisainetta.

Noin viidellä prosentilla suomalaislapsista on astma. Sen tyypillinen oire on hengityksen vinkuminen. Leikki-iässä astman oireita ovat jatkuva väsymys, yöyskä ja epätavanomainen rasittuminen liikkuessa.

– Hengityksen ei milloinkaan pidä olla työlästä. Jos lapsi joutuu keskittymään hengittämiseen, on jo kiire lähteä lääkäriin. Hätä ei ole kovin paha, jos lapsi itkee kovaäänisesti. Kovan äänen tuottaminen ei sairailta keuhkoilta helposti onnistu.

Hinkuyskää torjutaan rokotusohjelmalla

Hinkuyskä aiheuttaa voimakasta, puuskittaista yskää. Se on kokonaan rokottamattomalle hengenvaarallinen tauti.

– Kiinan kielellä hinkuyskä tarkoittaa sadan päivän yskää. Aluksi oireet ovat viattomia, on vain pientä yskää ja nuhaa, harvoin kuumetta. Viikon-parin kuluttua yskä pahenee voimakkaiksi yskimiskohtauksiksi jotka usein päättyvät limaoksennukseen. Pikkulapsilla hengitys alkaa vinkua, Hermanson kuvailee.

Suomessa lapset rokotetaan hinkuyskää vastaan 3, 5 ja 12 kuukauden iässä. Tehosterokote annetaan neljän vuoden iässä sekä 14–15 -vuotiaana. Hinkuyskäepidemian aikana rokote voidaan antaa jo kuuden viikon iässä.

– Rokotteen täysi teho ei kestää 3–6 vuotta, joten kouluikäinen saattaa sairastaa lievää hinkuyskää, vaikka olisi saanutkin normaalit rokotukset.

Jos lapsen lähiympäristössä on todettu hinkuyskää tai lapsen yskäkohtaukset pahenevat 1–2 viikon jälkeen, kannattaa hakeutua lääkäriin.

– Hinkuyskäbakteeri vahingoittaa keuhkoputkia. Bakteeri kuolee antibiooteilla, mutta siinä vaiheessa, kun yskä on hinkuvaa, vahinko keuhkoputkille on jo tapahtunut eikä antibiootilla ole suurtakaan tehoa. Hoito pitää siis päästä aloittamaan ajoissa.

Sairastuneen lapsen tulee olla pois päivähoidosta ja koulusta viisi vuorokautta mikrobilääkehoidon aloittamisesta.

Jos yskiminen jatkuu toista kuukautta, hakeudu lääkäriin

Yskän syitä lähdetään aina selvittämään perusteellisemmin, jos lapsi on yskinyt yhtämittaisesti 5–6 viikkoa. Taustalta saattaa paljastua astma, TIC-reaktio tai hinkuyskä. Maailmassa on myös paljon lapsia, jotka sairastavat kystistä fibroosia, mutta Suomessa tämä kroonista yskää aiheuttava tauti on harvinainen.

– Jos yskä haittaa enemmän vanhempia kuin lasta itseään, lapsen yskää voi rauhassa seurailla, Elina Hermanson toteaa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä