Lapsen terveys 12.05.2024

Tällaiset lapset allergisoituvat kananmunalle muita todennäköisemmin – Kananmuna-allergia on lapsilla yleinen

Tiesitkö, että joillekin ruoille voi allergisoitua ihon kautta, ennen kuin niitä on koskaan maistanutkaan?

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Kananmuna on maidon kanssa yleisin varhaislapsuudessa allergisia oireita aiheuttava ruoka-aine. Suomalaisista lapsista 1–3 prosentilla on kananmuna-allergia.

Erityisesti atooppisesta ihottumasta kärsivät vauvat allergisoituvat kananmunalle huomattavasti muita herkemmin. Harvoin kyseessä on kuitenkaan elinikäinen kielto syödä kananmunaa missään yhteydessä.

Kananmuna-allergia oireilee samoin kuin maitoallergia

Kananmuna-allergian oireet ovat yleensä välittömiä. Tyypillisesti kananmuna-allergia aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, kasvojen turvotusta, nokkosihottumaa tai hengenahdistusta.

On kuitenkin myös mahdollista, että kananmunasta tulee sille allergiselle lapselle pidemmäksi aikaa esimerkiksi todella huono olo ilman iho-oireita. Pahoinvointi kestää silloin tunteja.

– Oireet ovat usein samanlaisia kuin maitoallergiassa. Oireet ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä riippuen siitä, kuinka korkealla IgE-luokan vasta-aineet ovat ja missä iässä on ehtinyt herkistyä, lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka kertoo.

Pahimmillaan kananmuna-allergian oireisiin kuuluu myös anafylaksia. Anafylaksia on äkillinen, hengenvaarallinen allerginen reaktio, jossa todetaan nopeasti eteneviä oireita useammasta elinjärjestelmästä kuten iholla, suolessa, hengityksessä ja verenkierrossa.

Lapsilla anafylaksiaa aiheuttaa kananmunan lisäksi lähinnä maito, vehnä, pähkinät, kalat ja äyriäiset.

Anafylaksian riskiin on suhtauduttava aina vakavasti, sillä anafylaksia on hengenvaarallinen oire ja ainoa hoito siihen on nopeasti lihakseen pistettävä adrenaliini.

Kananmunalle voi herkistyä ihon kautta

Kananmuna-allergia on yksi niistä ruoka-aineallergioista, jotka alkavat oireilla varsin varhaisessa vaiheessa: käytännössä silloin, kun kananmuna tulee ensimmäistä kertaa käyttöön.

– Ensin pitää olla herkistynyt kananmunalle, eli jonkinlainen kontakti siihen on ollut. Se voi tarkoittaa ensimmäisiä maisteluita, mutta herkistyä voi myös ihon kautta. Jos herkistyminen tapahtuu ensimmäisellä ruokailukerralla, tulevat oireet vasta sen jälkeen eivätkä välttämättä heti, Csonka selventää.

Iho on merkittävä herkistymisreitti erityisesti kananmunalle. Csonka kuvailee, että vaikkei lapsi olisi syönyt koskaan lainkaan kananmunaa, on hän silti voinut ihokosketuksen kautta ehtiä kehittämään vasta-aineita kananmunan valkuaisaineita kohtaan.

– Jos vasta-aineet ovat valmiiksi koholla, oireita ilmenee sitten, kun rupeaa oikeasti syömään kananmunaa. Atooppinen iho on merkittävä herkistymisreitti varsinkin kananmunalle, Csonka toteaa.

Lue myös: Vilja-allergia saattaa aiheuttaa salakavalia oireita – Näin tunnistat vaivan

Allergioihin vaikuttaa myös perimä

Lapset, joilla on atooppista ihottumaa, herkistyvät kananmunalle muita useammin. Csonka kertoo, että vauvoilla, joilla on keskivaikea- tai vaikea-asteinen atooppinen ihottuma, on korkea riski herkistyä kananmunan valkuaisaineille ihon kautta jo ennen kananmunan maistelun alkamista.

– Atooppinen iho on huono suoja, koska iho tulehtuu ja allergia läpäisee ihoa.

On tavallista, että alle vuoden ikäisellä lapsella, jolla on vaikea atooppinen ihottuma, on myös ruoka-aineallergia. Suurella osalla allergisista lapsista ruoka-aineet eivät kuitenkaan pahenna atooppista ihottumaa, vaan altistuminen kananmunalle aiheuttaa muita oireita, kuten esimerkiksi nokkosihottumaa tai oksentelua.

Suurin osa kananmunalle allergisista sietää sitä pienissä määrin, erityisesti voimakkaasti kuumennettuna.

Allergiat ovat myös jossain määrin periytyviä. Jos lähisukulaisilla, eli vanhemmilla tai sisaruksilla, on paljon allergioita tai astmaa, on lapsella korkeampi riski allergisiin sairauksiin. Yksittäinen allergia ei kuitenkaan periydy, eli vaikka vanhemmalla olisi kananmuna-allergia, ei lapselle sitä välttämättä tule.

Csonka on huomannut työssään, että vanhemmat ihmettelevät, miten vielä täysimetyksellä olevalla vauvalla voi olla allergiatesteissä veren vasta-ainetasot koholla ruokia kohtaan, vaikka lapsi ei ole koskaan kyseisiä ruokia syönytkään.

– Monesti ajatellaan, että herkistyminen on tapahtunut rintamaidon kautta, mutta herkistymisreitti on merkittävässä määrin se atooppinen iho. Siksi on tärkeää hoitaa atooppista ihoa todella hyvin eli saada tulehdusta pois. Mitä paremmassa kunnossa iho on sitä vähemmän todennäköisesti herkistyy ruoka-aineille.

Lapsen sietokyvyn ruoka-aineille tiedetään syntyvän parhaiten, kun kiinteiden maisteleminen aloitetaan 4–6 kuukauden iässä.

Lue myös: Lapsen allergia – nämä 5 perusasiaa on hyvä tietää

Kananmuna-allergia väistyy yleensä lapsen kasvaessa

Kananmuna-allergia on tyypillinen lapsuusiän allergia, joka suurimmalla osalla lievittyy tai häviää kokonaan iän myötä. Muita ennen kouluikää helpottuvia lasten allergioita ovat maito- ja vilja-allergia, kun taas esimerkiksi pähkinä- ja kala-allergia jatkuvat yleensä aikuisikään.

– Kananmuna-allergian ennuste on todella hyvä. Jotkut myös saavat oireita vain raa’asta tai huonosti kypsennetystä kananmunasta, Csonka lisää.

Suurin osa kananmunalle allergisista sietää kananmunia pienissä määrin, erityisesti voimakkaasti kuumennettuna. Osa kananmuna-allergisista lapsista voikin syödä kananmunaa esimerkiksi kypsennetyissä ruoissa ja leivonnaisissa. Sen, missä muodossa allergisoiva ruoka-aine sopii kenellekin, määrittelee lääkäri.

– Allergiadiagnoosi ei ole yksinkertaisesti sellainen, että lapsella joko on tai ei ole allergia. Aina katsotaan, missä määrin ruoka-ainetta voi kukin käyttää. Kananmuna-allergisten elämää voi ajatella helpottaneen vegaanisten tuotteiden kasvanut tarjonta. Esimerkiksi yleensä raa’asta kananmunasta valmistettujen majoneesien vaihtoehdoksi on nykyään vegaanimajoneeseja, Csonka muistuttaa.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Käypä hoito

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X