Lapsen terveys 21.06.2024

Loma ei tarkoita kaikille mukavaa aikaa perheen kanssa – liian monessa perheessä juominen riistäytyy käsistä

Auttavat järjestöt ovat huolissaan siitä, että päihdeongelmien määrää saattaa kasvaa entisestään, jos hallituksen kaavailemat uudistukset toteutuvat.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Aikuisten alkoholin runsas kulutus varjostaa monen lapsen kesälomaa, etenkin siinä kohtaa, kun vanhemmat itse jäävät lomalle. Lisääntynyt vapaa-aika yhdistettynä alkoholinkäyttöön aiheuttaa monissa perheissä ristiriitoja, jotka voivat tuntua lapsista ahdistavilta. 

Näitä ongelmia ratkotaan useissa järjestöissä heti kesän jälkeen, kerrotaan Ensi- ja turvakotien liiton tiedotteessa.

– Järjestöt yrittävät tukea perheitä, mutta erityisesti kesän jälkeen avuntarve kiihtyy. Elokuussa haetaan moninkertaisesti apua muihin kuukausiin verrattuna. Pelkästään loma-ajan alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen aiheuttaa runsaasti yhteydenottoja, huomauttaa A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki tiedotteessa. 

Alkoholin ongelmakäyttö aiheuttaa myös välillisiä ongelmia, kuten vanhempien riitaisuutta, lähisuhdeväkivaltaa sekä haittaa lasten tilannetta eron hetkellä.

Lapset jäävät alkoholin varjoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore tutkimus (2024) kertoo, että Suomessa on noin 89 000 lasta, jonka vanhemmista vähintään toisella on ollut päihdeongelma.

Lapset joutuvat liian usein kärsimään vanhempiensa juomisen vuoksi.

– Alkoholin ongelmallinen käyttö tekee lapsista näkymättömiä ja turvattomia. Kotona he katoavat vanhemman juomisen tieltä ja kantavat huolta vanhemmistaan sekä arjen sujuvuudesta”, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä kertoo.

Suurimmassa riskissä ovat vauvat.

– Näkymättömistä lapsista ei puhuta eikä heidän äänensä tule kuuluviin. Heitä on hälyttävän paljon ja he kantavat pahimmillaan koko elämänsä merkittävän osan niistä haitoista, joita alkoholi maassamme aiheuttaa.

Hallitusohjelmaan kirjatut uudistukset voivat koitua kohtalokkaiksi

Perheitä auttavissa järjestöissä ollaan huolissaan siitä, että hallitusohjelmaan on kirjattu useita uudistuksia, joissa alkoholisääntelyn painopistettä siirretään pois sosiaali- ja terveyspolitiikasta.

Huolestuttavinta uudistuksissa on, että ne uhkaavat viedä alkoholinkäyttöä vahvemmin koteihin, joissa sivullisina kärsijöinä ovat näkymättömät lapset.  

Uusin valmistelussa oleva uudistus on alkoholin kotiinkuljetus, joka antaisi muun muassa pikaläheteille oikeuden kuljettaa alkoholia kotiin.

THL:n kyselyn mukaan 75 prosenttia suomalaisista ei luota siihen, että kotiinkuljetuksessa pystytään valvomaan ikärajoja tai päihtymystä. Samaan lopputulokseen ovat tulleet monet kansainväliset tutkimukset.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X