Vauvan kehitys 19.05.2016 Päivitetty 13.08.2019

Näin vauva oppii nukkumaan läpi yön

Vauva pitää herättää yöruokailulle noin puolivuotiaaksi asti. Tämän jälkeen unitottumukset pitäisi pikkuhiljaa kääntää niin, että vauva nukkuu koko yön. Tärkeää on päättäväinen ja suunnitelmallinen opettaminen, joskus myös omien yöunien kustannuksella.

Teksti
Hannele Lampela
Kuvat
123RF

Opeta vauva pois yöherätyksestä päättäväisen lempeästi

Neuvolan ohjeiden mukaan vauva pärjää ilman yöllistä ruokailua kuuden kuukauden ikäisenä. Imetys ilman stressiä -projektin projektikoordinaattori Jaana Wikgren muistuttaa, että jokainen lapsi on yksilö.

– Kannattaa ennen kaikkea pohtia, mitä oma vauva tarvitsee. Osa lapsista haluaa syödä jo aamuneljältä, toiset pärjäävät hyvin aamupuuroon asti.

Suunnitelmallisuus ja sinnikkyys ovat Wikgrenin mukaan tärkeimpiä asioita yösyötön lopettamisessa.

– On valmistauduttava siihen, että muutama yö menee valvoessa ja pysyä päätöksessään. Vauvalla kestää muutama yö tottua uuteen rytmiin.

Lisäksi parasta olisi, jos työn hoitaisi joku muu kuin äiti.

– Vauvat kyllä hoksaavat, että maitoa tulee vain äidiltä. Siksi esimerkiksi isän tai isovanhemman on helpompi saada lapsi tyyntymään ja oppimaan uusille tavoille.

Lue myös: Näin pidät vauvalle sairaalan unikoulun kotona
Keskustele: Milloin eroon yösyötöstä

Etsi rauhoittelukeinot juuri omalle vauvalle

Wikgren kehottaa pohtimaan parhaat rauhoittelukeinot juuri omalle vauvalle, jokainen vanhempi tuntee lapsensa parhaiten.

– Tärkeintä on pyrkiä rauhoittamaan lapsi omaan sänkyynsä vaikkapa silittelyn avulla. Vettä voi antaa maidon sijaan, mutta kannattaa varoa, ettei lapsi jää siihen koukkuun ja muodosta veden juonnista tapaa. Vettä voi tarjota vaikka mukista, jolloin juominen ei ole yhtä mukavaa.

Wikgrenin mukaan lapsi perii unitapansa vanhemmiltaan – jos toinen vanhemmista on vähäuninen, se saattaa periytyä myös lapselle.

– Vanhemmat kestävät yöherätyksiä ja väsymystä hyvin eri tavalla. Jaksamiseen vaikuttavat myös muun muassa puolison apu ja se onko perheessä muita lapsia.

Lue myös: Vauvan eroahdistus: näin tunnistat sen ja helpotat oireita
Keskustele: Milloin syöttövälit vähenevät

Jos vauva ei opi, hae apua

Monen vuoden heräilyrumbaan ei Wikgrenin mukaan saa suostua. Ensin kannattaa selvittää, ettei taustalla ole terveydellisiä ongelmia, kuten allergioita. Sen jälkeen Wikgren kehottaa hakemaan apua yöherätyksiin.

– On tärkeää muistaa, että uutta rytmiä haettaessa tulee väistämättä myös takapakkeja. Ne kuuluvat asiaan.

Uuden unirytmin hakemiseen voi hakea myös ulkopuolista apua. Esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton Baby Blues -palvelun puhelinneuvonta on hyvä apu monelle perheelle.

Puhelinneuvonnan lisäksi voi saada myös ympärivuorokautista apua, jonka sisältö vaihtelee paikkakunnasta riippuen. Esimerkiksi Helsingissä on mahdollista hakeutua kahdeksi viikoksi ympärivuorokautiseen hoitoon, jossa koko perheelle haetaan uusi unirytmi.

Lue myös: Miksi vauva itkee? Tunnista itku ja auta vauvaa
Keskustele: Yösyötöt…

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X