Lapsen terveys 12.12.2022

Ravaako lapsi koko ajan vessassa? Jatkuva pissahätä on ikävä vaiva, jonka taustalta voi löytyä monta syytä

Jos lasta pissattaa jatkuvasti, on syytä selvittää, mistä se johtuu. Lapsen jatkuva pissahätä on harvoin psykologista.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Moni pienen lapsen vanhempi tunnistaa tilanteen, jossa kuivaksi opettelevalla tai jo kuivaksi oppineella lapsella tuntuu olevan jatkuva pissahätä.

Vessassa ravaamisen taustalta löytyy usein selkeä syy, kertoo lasten erikoissairaanhoitaja, uroterapeutti Anneli Saarikoski.

Saarikosken mukaan jatkuva pissahätä on harvoin psykologista, vaan taustalla voi piillä monenlaisia toiminnallisia vaivoja.

– Vanhempien on silti hyvä muistaa, että pienelle lapselle on täysin normaalia käydä pissalla jopa 1,5 tunnin välein. Kun lapsi kasvaa, vessassa käymisen välit harvenevat pariin-kolmeen tuntiin.

Jatkuva pissalla ravaaminen voi kieliä ummetuksesta: jos lapsi ei juo riittävästi, suoli voi painaa rakkoa ja aiheuttaa toistuvan pissahädän tunteen. Joskus syynä on se, että lapsi ei yksinkertaisesti malta käydä vessassa.

– Kun pissaa panttaa, rakko ärsyyntyy, ja lihas voi lopulta alkaa ylisupistella. Tällöin vessahätä voi yllättää useinkin.

Lapsen virtsarakko kypsyy pitkään

Jos lapsi tuntuu juoksevan pissalla tiheästi, on syytä selvittää, mistä vaiva johtuu.

Kun jatkuva pissahätä ajoittuu selkeästi johonkin tiettyyn tilanteeseen, kyse voi olla siitä, että virtsaaminen vieraassa paikassa jännittää.

– Joskus lapsi saattaa pidätellä esimerkiksi päiväkodissa koko päivän, ja rampata sitten loppupäivän vessassa tai potalla, Saarikoski antaa esimerkin.

Joku toinen taas ravaa vessassa, koska hän pelkää pissavahinkoja.

jatkuva pissahata

Jatkuva pissahätä voi olla merkki myös ummetuksesta.

Pienellä lapsella jatkuvan pissahädän syy voi olla myös rakon kypsymättömyydessä. Saarikosken mukaan rakko voi kypsyä aina 12-vuotiaaksi asti.

– Se, miten lapsi oppii tunnistamaan ja hallitsemaan pissahädän, on hyvin yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää kuitenkin sitä, että 3-vuotiaana lapsilla on usein edellytykset päästä eroon vaipoista.

Saarikoski silti muistuttaa, että vahinkojen sattuminen tämän jälkeenkin on hyvin normaalia.

Lue myös: Mistä pissan koostumus kertoo? Tarkkaile näitä merkkejä

Milloin jatkuva pissahätä on syy mennä lääkäriin?

Saarikosken mukaan harvalla lapsella syynä on yliaktiivinen rakko, jota tarvitsisi lääkitä. Vanhemman ei kannata olla huolissaan, jos lapsi käy päiväsaikaan tiheästi vessassa mutta pärjää yön vähemmillä vessakäynneillä.

– Jos taas kaikki olosuhteet ovat kunnossa ja vessa-asioita on harjoiteltu lapsen kanssa tuloksetta viikkojen ajan, voi olla viisasta kysyä neuvoa ammattilaiselta.

Kun jatkuva pissahätä alkaa vaivata lasta yhtäkkiä ja ympäri vuorokauden, syynä voi olla virtsatietulehdus tai ärtynyt rakko. Tällöinkin on syytä suunnata lääkäriin.

Lue myös: Miksi raskaana pissattaa koko ajan? Kokeile tätä, jotta ravaisit vessassa päivällä etkä yöllä

Anna.fi: Pissattaako jatkuvasti? Tunnista nämä yliaktiivisen virtsarakon oireet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X