Lapsen terveys 28.06.2023

Saako lapsi kävellä kesällä paljain jaloin? Asiantuntijalla on vanhemmille tärkeä muistutus

Kengät pois ja kirmaamaan? Jalkaterapeutti kannustaa lapsia ja aikuisia kävelemään kesällä jalat paljaina.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Paljasjalkakävelyn hyödyistä tiedetään yhä enemmän, mutta vanhemmasta saattaa tuntua hurjalta päästää pientä lasta kävelemään paljain jaloin pihamaalle.

Lapsenhan iho on ohuempi kuin aikuisen. Onko ilman kenkiä kirmaaminen liian suuri riski?

”Hyödyt näkyvät nopeasti”

Jalkaterapeutti ja kevytjalkinekenkäkauppias Veera Keltanen muistuttaa, että lapsen jalan niin kutsuttu rasvapatja, joka suojaa jalkapohjaa, on jopa paksumpi kuin aikuisella. Lapsen jalka on myös joustavampi, eikä lapsilla yleensä ole kipeitä kovettumia jaloissa.

Näin ollen lapselle paljoin jaloin kävely voi olla jopa helpompaa kuin aikuiselle. Toki alustan on hyvä olla pehmeä ja joustava, kuten oman pihan nurmikko tai metsän polku.

Turhia riskejä ei kuitenkaan kannata ottaa. Jos tietää pihassa liikkuvan kyitä tai siellä lojuvan mahdollisesti teräviä esineitä, kannattaa sellaista aluetta välttää.

Paljain jaloin liikkuminen on kuitenkin Keltasen mukaan niin lapselle kuin aikuisellekin hyödyllistä, joten yltiövarovainen ei tarvitse olla.

Paljasjalkakävely kehittää jalan hermoston tuntumaa maahan ja tasapainoa, mikä ehkäisee esimerkiksi nyrjähdyksiä. Myös jalan lihakset pääsevät toimimaan monipuolisesti ja luontaisesti, millä on myönteisiä vaikutuksia koko kehon asennolle.

Veera korjaa vastaanotollaan paljon lasten ja aikuisten jalan asentovirheitä ja opettaa askellustekniikkaa, joka vähentää kipuja ja vaivoja. Paksupohjaiset ja jäykät kengät usein estävät jalkaa toimivasta terveesti.

– Lapsilla paljasjalkailun hyödyt näkyvät aikuisia nopeammin.

Myös iho ja varvasvälit kiittävät, kun ne saavat paljasjaloin kävellessä olla ilman hiostavaa kenkää.

Mustat jalkapohjat tekevät hyvää?

Keltasen mukaan vanhempien ei kannata myöskään liikaa pelätä likaa ja mikrobeja, kun lapsi tallustaa sisälle tummentuneilla jalkapohjilla.

Sopivissa määrin maaperän mikrobit tekevät hyvää lapsen terveydelle ja voivat myös ehkäistä allergioita.

– Kesällä kotona saa olla sotkuista luvan kanssa. Siivoamista tärkeämpää on, että lapset ja aikuiset pääsevät nauttimaan ulkoilmasta.

Jos lapsen ei kuitenkaan uskalla antaa kävellä täysin paljain jaloin tai sopivaa ympäristöä ei kodin lähettyviltä löydy, ovat kevyet jalkineet eli paljasjalkakengät hyvä vaihtoehto. Ne suojaavat jalkaa, mutta tarjoavat lähes samat hyödyt kuin täysin paljain jaloin liikkuminen.

Lue myös: Suositut kesäkengät eivät ole lapsen jalalle paras valinta – asiantuntija kertoo, millaiset kannattaa hankkia

Kommentit (2)

Punkkisyyniä edellyttää, ja tuolla lailla voi kerätä myös jalkoihinsa punkin ns. toukkia, joita hädin tuskin näkee.

Penskana mummolassa keski-Suomessa juostiin pihalla ilman kenkiä.muutamassa päivässä jalkapohjat oli jo niin parkkiintuneet ettei tullut edes mieleen laittaa kenkiä jalkaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X