Lapsen terveys 13.04.2021 Päivitetty 07.02.2024

Syyhypunkki teki Tinjan taaperon käsiin onkalot – lääkäri kertoo tyypillisen virheen syyhyn hoidossa

Syyhypunkki aiheuttaa epämiellyttävää kutinaa, mutta huolellisella hoidolla se saadaan karkotettua.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Täitä, märkärupea, kihomatoja – monille pikkulapsiperheille tuttujen, ei-toivottujen vieraiden kavalkadia täydentää syyhy. Syyhypunkki elää ihmisen iholla helposti kuukaudenkin kantajan tietämättä.

– Tartunta huomataan yleensä silloin, kun neljä viikkoa tartunnan jälkeen iho alkaa kutista sietämättömästi, kertoo lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Mehiläiseltä.

Kutina johtuu eritteistä, joita syntyy, kun syyhypunkki kaivelee käytäviä ihon uloimpaan kerrokseen, orvaskesiin. Tällöin muiden tartuttaminenkin on todennäköisempää kuin oireettomassa vaiheessa.

– Kun syyhypunkin munista on kuoriutunut kymmenen nymfiä, alkaa olla suurempi mahdollisuus, että joku punkeista tarttuu toiseen ihmiseen.

Syyhypunkki vaatii lähikontaktin, jotta se pääsee siirtymään toisen ihmisen iholle.

Syyhypunkki jää huomaamatta oireettomalta

Syyhypunkki voi kuitenkin tarttua jo silloin, kun oireita ei vielä ole tai ne jäävät lieviksi. Silloin tartuntaketju voi jäädä epäselväksi.

Näin kävi Tinjan, 25, taaperon kohdalla, jolla todettiin syyhy vain muutama päivä ennen jouluaattoa.

– Emme olleet kuulleet, että kellään lähipiirissä olisi ollut syyhyä. Osasin kuitenkin epäillä sitä, kun lapsen kämmeniin alkoi ilmestyä punaista ihottumaa, joka ei viikon jälkeen kadonnut mihinkään perusvoiteista huolimatta.

Kämmenet kutisivat nimenomaan yöaikaan, jolloin Tinjan 2,5-vuotias tytär raapi käsiään unissaan.

Tinja tiesi, että hänellä itselläänkin oli lapsena ollut syyhy, joten hän soitti epäilyksineen äidilleen, joka kuvaili Tinjalla olleen samankaltaisia oireita.

– Tutkin kirkkaalla taskulampun valolla taaperon kädet ja huomasin niissä pieniä rakkuloita, jotka olivat punkin käytäviä.

Soitto terveydenhuollon hoitoarvioon vahvisti asian. Myös apteekin henkilökunta oli vakuuttunut Tinjan näyttämien kuvien perusteella, että lapsella oli syyhy.

Syyhypunkki on aiheuttanut ihottumaa käsiin. Myös kädet on käsiteltävä huolellisesti voiteella.
Syyhypunkki viihtyy erityisesti käsissä. Siksi voidehoito tulee tehdä huolellisesti käsiin, mutta intiimialueita unohtamatta. Kuva: iStock

Apteekissa neuvottiin ostamaan permetriiniä sisältävää voidetta, joka on tarkoitettu syyhyn hoitoon.

Kontiokari vahvistaa, että voidetta saa apteekista ilman reseptiä. Suun kautta otettavaan järeämpään syyhylääkkeeseen tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti.

– Koko perhe tekee yhtä aikaa voidekäsittelyn, vaikka kaikilla ei oireita olisikaan. Kaikki iho leuasta alaspäin käsitellään voiteella illalla ennen nukkumaanmenoa – kainaloita, genitaaleja ja pakaravakoa unohtamatta.

Kontiokarin mukaan tyypillinen virhe, minkä vuoksi hoito epäonnistuu, on käsien peseminen voiteen levittämisen jälkeen.

– Kämmenet ovat yleisin paikka, mihin syyhy iskee. Myös niihin on tärkeää jättää voide vaikuttamaan kahdeksaksi tunniksi.

Tärkeää on myös se, että varmasti koko perhe tekee käsittelyn yhtä aikaa, jotta tartuttaminen saadaan katkaistua.

Tinja kertoo, että kummallekaan vanhemmalle oireita ei tullut. Silti he tekivät voidekäsittelyn myös itselleen.

– Yksi tuubi maksoi melkein 40 euroa. Kun jokaiselle piti ostaa oma tuubi, rahaa meni lähemmäksi 120 euroa. Suuressa perheessä syyhylääkkeistä tulee melkoinen menoerä.

Syyhy vaati perusteellisen siivouksen

Kotona tehtiin myös perusteellinen joulusiivous: lakanat ja petivaatteet pestiin 60 asteessa, koti imuroitiin huolellisesti ja jopa pehmolelut pääsivät pesukoneeseen.

– Pakastimme ne, jotka eivät olisi kestäneet pesukoneessa pyörimistä.

Kontiokari toteaa, että syyhypunkki ei elä kolmea päivää pidempään ihmisen ulkopuolella, sillä se vaatii jatkuvasti ruokaa. Kaikkea ei siis tarvitse pestä tai pakastaa, vaikka perheessä olisi syyhy. Riittää kun esimerkiksi koristetyynyt laittaa kolmeksi–neljäksi päiväksi tiiviiseen muovipussiin.

– Vuorokauden kuluttua voidehoidon aloittamisesta ihminen ei enää tartuta. Suun kautta otetun lääkkeen jälkeen on tarpeen parin päivän varoaika, jotta lääke ehtii imeytymään iholle ja sen alaisiin kudoksiin.

Vaikka syyhypunkit nitistyisivät, saattaa kulua vielä kuukausi ennen kuin niiden aiheuttama kutina viimein päättyy.

– Monesti syyhytartunnan kokeneet tarvitsevat käsittelyn jälkeen kutinaa helpottavaa voidetta.

Tinjan tyttären ei onneksi tarvinnut odottaa viikkoja. Kutina loppui parissa päivässä. Viikon kuluttua kämmenten iho, johon syyhypunkki oli tehnyt onkaloitaan, kesi pois.

Päiväkotiin oli myös kerrottava tartunnasta, jotta tartuntaketju saataisiin katkaistua eikä syyhy leviäisi ene.

Syyhypunkkitartuntaan saattaa liittyä häpeää. Kontiokari muistuttaa, että syyhy ei ole merkki huonosta hygieniasta.

– Se on vain huonoa tuuria. Syyhypunkkitartunta on lopulta melko yleinen: 300 miljoonaa ihmistä vuodessa sairastaa syyhyn.

Lue myös: Tali-ihottuma saa ihon hilseilemään ja kutisemaan – Moni hakeutuu lapsen ihovaivojen kanssa hoitoon liian myöhään

Lue myös

Kommentit (4)

Turun seudulla sekä Liedossa huolestuttavan paljon syyhyä tällä hetkellä. Meillä tehty nyt tällä viikolla 10. syyhyhäätö 11/2020-12/2021 välisenä aikana. On sekä hermo että rahat loppu. Reilusti yli 1000€ mennyt syyhyn häädössä ja yksin kun tuota urakkaa tekee niin on aivan loppu. Viimeisin kuuri kolmelle henkilölle maksoi 183€ ja rapiat. Hinta on kolminkertainen kevääseen verrattuna. Aina vaan tarttuu samasta paikasta tyttärille uudestaan ja uudestaan, nyt tulee asiaan muutos. Tartuntatautien valvontaan ja lastensuojeluun olen myös ollut yhteydessä. Isot kiitokset valvontaan, sieltä sain reseptit Scatoliin, sillä lääkärin kirjoittamaa Strocameliä ei ole saatavilla, eikä sitä enää apteekin mukaan valmisteta. Informoikaa hyvät ihmiset kaikille kontakteillenne syyhystä, jotta turhat jatkotartunnat saa vältettyä.

Täällä sama nyt kestänyt 6kuukautta. Koko suku tartutettu läpi, koska hoitokeinoa ei löydy ja lääkäri suostui vasta kuukausi sitten uskomaan että tämä on syyhy. 3 kertaa käyty lääkärillä kaksi ensimmäistä väittivät että kysessä on ihon kuivuus tai henkinen ongelma. Nyt olen sitten levittänyt tän koko perheelle, niin vihdoin uskotaan. <tää on nyt jo mennyt niin pahaksi että nix voide ei enää tehoa 4 hoitoa tehty ja otettu suun kautta lääkkeet, ei mitään tehoa. Lääkärien mukaan muita keinoja ei ole. Rikkivoidetta on käytetty iät ja ajat tämän hoitoon ja bentsyl benzoaatti voidetta jota voi hakea virosta tai ostaa suomesta hevosille tarkotettuna me aletaan koittaa niitä yks lääkekuuri maksoi 120 euroa yhdelle henkilölle, joten ei oo enää niihin varaa kun ei ole kela korvattavakaan. rahaa mennyt yli 1000 euroa ja loppua ei näy. Kämppä siivottu ja vaatteita hävitetty ja pesty pilalle 90 asteen pesussa ja saunotettu pilalle… Järki lähti syyhy ei…

Ei kyllä lähde ihan niin helposti. Meillä meni puoli vuotta ja rahaa voiteisiin 1000€. Kutina jatkuu vielä pitkään ja koko perhe oli hulluuden partaalla. Jouduttiin myös lähtemään kotoa viikoksi, jotta kuolisivat sinä aikana.

Vaan oleellinen asia jutusta on unohtunut! Kaikki oireiset henkilöt pitää uusintakäsitellä viikon kuluttua samoin kuin ensikerralla. Vain oireettomille perheenjäsenille riittää yksi käsittely. Jopa voidepaketissa asia väärin. Terveisiin syyhyä paljon hoitabut ihotautilääkäri.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X