Koti 14.03.2024 Päivitetty 22.03.2024

Näin perusteellista siivoamista syyhytartunta edellyttää – monia arjen tavaroita ei tulisi ehkä edes ajatelleeksi

Kun syyhyn lääkehoito on aloitettu, koti kannattaa siivota huolella. Etenkin lakanoiden, vaatteiden ja muiden tekstiilien puhdistus on tärkeää.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStcok
Video
Beda Salmi

Syyhytartunta voi lapsiperheessä olla todellinen riesa, joka vie hermoja ja rahaa. Jos tartunnan saa, kannattaa ohjeita syyhyn häätämiseen noudattaa erityisen huolella. Lääkehoidon lisäksi kotona tehdään perusteellinen siivous, jossa varsinkin tekstiilit puhdistetaan tarkasti.

Ennen kodin puunaamista kaikkien samassa taloudessa asuvien pitää aloittaa lääkehoito samanaikaisesti. Syyhypunkin aiheuttamat oireet alkavat usein vasta 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, joten oireettomankin täytyy aloittaa lääkekuuri. Näin vältetään uudet tartunnat jo parantuneeseen henkilöön.

Syyhyhoito uusitaan noin 7-10 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä hoitokerrasta. Myös syyhysiivous on hyvä tehdä silloin uudestaan.

Miten syyhy tarttuu?

Syyhy voi tarttua läheisen ihokosketuksen välityksellä tai vaatteiden ja vuodevaatteiden kautta. Se ei tartu helposti lyhyissä kosketuksissa kuten kättelyssä, vaan vaatii toistuvan tai intensiivisemmän ihokontaktin. Siksi se tarttuu usein helposti perheen sisällä ja samassa taloudessa asuvien kesken.

Myös pikkulasten keskuudessa syyhy tarttuu herkemmin, sillä lapset leikkivät esimerkiksi päiväkodissa usein hyvin lähellä toisiaan. Syyhyepidemian kierre saattaakin vaivata päiväkoteja pitkään. Siksi syyhytartunnasta on syytä ilmoittaa päiväkotiin heti, jotta jatkotartuntoja saadaan ehkäistyä.

On myös hyvä tietää, että lapsen syyhytartunta edellyttää päivähoidosta jättäytymistä siihen saakka, kunnes hoito on annettu.

Syyhypunkki elää ihon ulkopuolella 1–2 vuorokautta, joten se voi tarttua myös kodin erilaisilta pinnoilta toiseen perheenjäseneen. Tartuntoja voidaan yrittää välttää siivoamalla perusteellisesti.

Näin puhdistat kodin tekstiilit vapaaksi syyhystä

Syyhyn piinatessa kannattaa siivouksessa kiinnittää erityistä huomiota tekstiileihin.

Pese kaikki käytössä olleet petivaatteet, pyyhkeet ja vaatteet 60 asteessa. Lakanoiden pesemisen ja vaihtamisen lisäksi sängyn patja kannattaa imuroida. Myös peitot, tyynyt ja petauspatjat on hyvä pestä, imuroida tai tuulettaa ulkona.

Käy läpi myös sohva ja muut tekstiilit mahdollisuuksien mukaan. Jos kangasta ei voi pestä, sen voi myös pakastaa -20 asteessa vuorokauden ajan, saunottaa 100 asteessa pari tuntia tai sulkea tiiviiseen muovisäkkiin kolmen vuorokauden ajaksi. Joidenkin ohjeiden mukaan muovipussieristystä pitäisi jatkaa jopa viikon ajan.

Jos lapsella on pehmoleluja, myös ne on helpoin puhdistaa muovisäkkiin sulkemalla. Tämä tappaa punkin pehmoleluista ja estää sen leviämisen.

Pese myös kaikkien perheenjäsenten päähineet, käsineet, kaulahuivit, hiusdonitsit- ja lenkit sekä muut kankaiset käyttötavarat. Jos perheessä on vauva, pitää leikkimatto, sitteri sekä kankaiset lelut pestä. Lastenvaunut ja -rattaat olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan poistaa käytöstä viikoksi.

Muista myös muiden pintojen siivous

Muuten kotona kannattaa suorittaa perussiivous eli imuroida lattiat, pyyhkiä pöydät ja muut pinnat sekä puhdistaa käytössä olleet lelut.

Lelujen puhdistamiseen voi käyttää monia keinoja. Lelujen pinnat voi pyyhkiä kostealla liinalla. Muoviset lelut, joissa ei ole elektroniikkaa, voi heittää vaikka astianpesukoneeseen.

Huomaa, että myös esimerkiksi kuulokkeet, kypärä, auto ja lasten turvaistuimet on hyvä siivota ja puhdistaa samalla tavalla kuin muukin omaisuus.

Lue myös: Lääkäri kertoo tyypillisen virheen syyhyn hoidossa

Lähteet: Terveyskirjasto, THL, HUS

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X