Lapsen terveys 02.04.2023 Päivitetty 03.04.2023

Tali-ihottuma saa ihon hilseilemään ja kutisemaan – Moni hakeutuu lapsen ihovaivojen kanssa hoitoon liian myöhään

Jos lapsen iho hilseilee ja rupeutuu herkästi, kyseessä voi olla tali-ihottuma. Lääkäri muistuttaa, ettei lapsen ihovaivojen kanssa kannata aikailla liian pitkään.

Teksti
pimakila

Kun iholla viihtyvä tali härskiintyy, iho alkaa punoittaa, hilseillä ja kuivua pinnasta. Kyseessä on tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema. Vaiva on yleinen aikuisilla, mutta se voi tulla jopa vauvoille.

Tali-ihottuma saa vauvan pään ja ihon hilseilemään. Pahimmillaan vauvan päänahkaan voi syntyä kellertävä, rasvainen hilsekakku. Joskus iholle muodostuu myös rupea.

Terveystalon lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka huomauttaa, että tali-ihottuma ei itsessään ole vaarallinen vaiva. Se aiheuttaa lähinnä kosmeettisia haittoja ja kutinaa. Kutina on kuitenkin lievempää kuin esimerkiksi atooppisessa ihottumassa tai läiskäekseemassa.

– Tali-ihottuma voi syntyä sellaisessa vaiheessa elämää, kun iho erittää aktiivisesti talia. Käytännössä näin voi tapahtua joko vauvaiässä tai myöhemmin murrosiästä eteenpäin. Talia pilkkova rasvahiiva härskiintyy ja ärsyttää ihoa, jolloin iholle syntyy paikallinen tulehdus, Csonka selventää.

Lue myös: Onko lapsellasi atooppista ihottumaa? Rasvaa, kylvetä ja vältä ihon ärsyttämistä

Tali-ihottuma vaatii sopivasti pesuja

Tali-ihottuman oireita voi lievittää miedoilla kortisonivoiteilla, mutta tärkeintä on pitää lapsen iho puhtaana ja vapaana hilseestä.

– Ihottuma-alue kannattaa pestä päivittäin. Tällöin tali poistuu iholta ja iho voi alkaa parantua, Csonka sanoo.

Etenkin pienten lasten kohdalla on hyvä huomioida, ettei ihoa pestä liian voimakkailla aineilla.

– Tällöin iho voi vain ärsyyntyä enemmän. On tärkeää, että puhdistusaineiden pH-arvo on lapselle sopiva eikä aine sisällä mitään sellaista, joka ärsyttää ihoa entistä enemmän. Pahimmillaan liian voimakkaat tuotteet voivat aiheuttaa ja ylläpitää ihon tulehduksia, Csonka sanoo.

Csonka huomauttaa, että erilaiset iho-oireet ovat lapsilla varsin yleisiä. Tali-ihottuma on vain yksi mahdollinen vaiva.

– Moni yrittää kuitenkin pärjätä kotona perusvoiteiden avulla ja hakeutuu lääkäriin varsin myöhään. Lääkevoiteita ei kannata kuitenkaan pelätä. Hankaliinkin iho-oireisiin on saatavilla turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä, joiden avulla lapsen elämänlaatu voi parantua merkittävästi, hän sanoo.

Lue myös: Kutisevaa ja punoittavaa ihoa? Maitorupi aiheuttaa monelle hankalan oravanpyörän

Anna.fi: Hoida pienetkin haavat huolella, jotta vältät tulehduksen – juokseva vesi on paras puhdistukseen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X