Vaaleat läiskät lapsella: vitiligo eli valkopälvi on pigmenttihäiriö, jota ei voi poistaa
Vitiligo-läiskien altistumista auringolle kannattaa välttää. Pigmenttihäiriö ei aiheuta oireita, ellei se ärsyynny auringossa. Sen hoitokeinot ovat vähäiset eikä sitä voi poistaa.
Vitiligo eli valkopälvi näkyy iholla vaaleina, herkästi auringossa palavina läiskinä. Vitiligo alkaa yleensä lapsuuden aikana, kouluiän kynnyksellä.
Kyseessä on autoimmuunisairaus, jossa ihmisen oma immuunijärjestelmä tuhoaa melaniinipigmenttiä tuottavia melanosyyttisoluja. Tämän seurauksena iholle muodostuu alueita, joissa ei ole lainkaan pigmenttiä.
Noin kolmanneksella vitiligoon sairastuneita on lähisuvussaan joku, jolla on sama iho-ongelma. Tunnetuista suomalaisista esimerkiksi Jannika B on kertonut vitiligostaan.
Ihotautilääkäri Håkan Granlund Ihosairaalasta kertoo, että vitiligo on varsin riskitön ihosairaus. Se ainoastaan herkistää ihon palamista. Jos iho ärsyyntyy auringossa, läiskät aiheuttavat kipua.
– Jos ihon palaminen toistuu, se lisää teoreettisesti tyvisolusyövän riskiä, Granlund kertoo.
Se harmillinen puoli vitiligossa on, ettei se häviä iholta iän myötä eikä siihen ole olemassa kovin tehokasta hoitoa.
– Aikuisten hankalaan vitiligoon voidaan käyttää valohoitoa. Hoito on kuitenkin pitkä ja se vaatii säännöllisesti 2–3 hoitokertaa viikossa. Tämä hoito ei sovellu lapsille, Granlund tähdentää.
Jos läiskissä on punoitusta, niihin voi käyttää myös kortisonivoidetta. Sitäkään ihotautilääkäri ei suosittelisi lasten iholle.
– Ainoa hoito, mitä yli kaksivuotiaiden lasten vitiligoon voi mielestäni ajatella, on kalsineuriini-inhibiittori. Se on lääkevoide, jota käytetään myös atooppisen ihottuman hoitoon.
Vitiligon kotihoito: Suojaa läiskät auringolta
Håkan Granlund kehottaa vanhempia olemaan erityisen huolellisia lapsen ihon suojaamisessa auringolta, jos lapsella on vitiligo.
– Iho kannattaa suojata ensisijaisesti vaatteilla ja vaatteiden ulkopuolelle jäävät alueet aurinkovoiteella. Voiteen suojakertoimen olisi silloin hyvä olla vähintään 50. Näillä ihoalueilla ei ole lainkaan omaa suojamekanismia, hän muistuttaa.
Vitiligo-läiskiä voi olla missä tahansa kehon osassa, kasvoista sormenpäihin. Jos lapsi itse kärsii läiskien aiheuttamasta kosmeettisesta haitasta, Granlund neuvoo ensinnäkin kertomaan lapselle asiallisesti, mistä on kyse. Myös se on hyvä kertoa, että läiskät eivät häviä itsestään.
– Varsinkin murrosikäisillä voi käyttää peittäviä kosmeettisia aineita, eli peittävää meikkivoidetta. Kosmetologit osaavat neuvoa lapsen tai nuoren iholle sopivan tuotteen valinnassa.
Ihotautilääkärin vastaanotolla ei ole tarpeen käydä, jos vanhemmille on aivan selvää, että kyseessä on vitiligo.
– Kaikki vaaleat läiskät eivät ole vitiligoa. Esimerkiksi ihon tulehduksen seurauksena iho voi hetkellisesti menettää pigmenttiä menettämättä melanosyyttejä. Jotta saisi selvyyttä asiaan, kannattaa näiden ”vähäpigmenttisten” läiskien takia käydä ihotautilääkärin luona tarkistamassa, onko kyseessä vitiligo vai lievempi pigmenttihäiriö.
Jaa oma kokemuksesi