Lapsen terveys 25.04.2024

Vanhempi, älä usko tätä virheellistä väittämää syyhyn hoidosta

Syyhypunkin häätämisestä leviää väärää tietoa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes kertoo saaneensa ilmoituksia iholle levitettävistä kosmetiikkavalmisteista, joita on markkinoitu syyhypunkin hoitoon. Tällainen markkinointi on harhaanjohtavaa, Tukes tiedottaa.

Kosmetiikkavalvonnassa on Tukesin mukaan toisinaan ennenkin havaittu, että kosmetiikkaa markkinoidaan erilaisten iholla esiintyvien sairauksien hoitamiseen. Kosmetiikkavalmisteilla ei kuitenkaan voi parantaa sairauksia, eivätkä kosmetiikkavalmisteet siis tehoa syyhypunkin häätämisessä.

– Tällaiset väittämät ovat virheellisiä. Kosmetiikalla ei voi parantaa syyhytartuntaa eikä estää syyhyn leviämistä muihin ihmisiin. Ihmisiä harhaanjohtavat markkinointiväittämät voivat viivästyttää hoitoon hakeutumista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori tiedotteessa.

Vuori toteaa, että kosmetiikkaa ei ylipäätään saa markkinoida virheellisillä terveysväittämillä eikä minkään sairauden parantamiseen. Tukes kehottaa tekemään ilmoituksen, mikäli havaitsee kosmetiikan virheellistä markkinointia.

Syyhy on kevään pelätyin tartunta

Suomessa on alkuvuoden aikana puhuttu syyhyepidemioista. Muun muassa HUS-alueella sekä Keski-Suomessa syyhytartuntojen määrä on merkittävästi kasvanut kevään mittaan. Riesa on tullut tutuksi myös monissa lapsiperheissä.

Syyhy tarkoittaa kutisevaa ihottumaa, jonka aiheuttaa hämähäkkieläimiin kuuluva syyhypunkki. Syyhy tarttuu kosketustartuntana iholta, vaatteiden sekä vuodevaatteiden välityksellä. Voimakkaasti kutiseva ihottuma alkaa noin 3–6 viikon kuluessa tartunnasta.

Syyhyn hoidossa käytetään lääkevoiteita ja tarvittaessa -tabletteja. Apteekista saa permetriiniä sisältävää voidetta ilman reseptiä. Lääkärin käyttämiä syyhyhoitoja ovat permetriinivoide ja suun kautta otettavat ivermektiinitabletit.

Terveyskirjasto ohjeistaa, että syyhyn leviämistä voi ehkäistä parhaiten hoitamalla asianmukaisesti sekä oireilevat henkilöt että heidän lähipiirinsä. Lapsen syyhystä tulee ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun. Eristys on tarpeen, kunnes hoito on annettu.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X