Lapsi 28.08.2013 Päivitetty 05.12.2022

Tassuttelu-unikoulu voi ratkoa vauvan uniongelmat: Näin tassuhoito toimii

Tassuttelu-unikoulu voi auttaa lasta uniongelmien ratkaisussa. Heräilyyn tulee varautua antamalla lapselle samanlaiset puitteet herätessään kun nukahtaessaan. Kun vauva ei meinaa nukahtaa, oikeanlainen kädellä silitys voi auttaa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
OM-arkisto

Vauva- ja lapsiperheessä on viisasta hyväksyä se tosiasia, että pikkulapset heräilevät ja välillä valvottavat vanhempiaan. Flunssat ja muut sairastelut sekä kasvupyrähdykset katkovat pienten lasten yöunia. Jos tilanne yli kuusi kuukautta vanhan vauvan kanssa on vaikea, avuksi voi olla tassuttelu-unikoulu, eli tassutus.

Jatkuva heräily ja katkonainen uni voivat johtaa kierteeseen, jossa vanhemmat lopulta väsyvät ja uupuvat. Kaikilla tavoite ensimmäisestä ilman katkoja nukutusta yöstä ei ole toteutunut vielä lapsen ollessa reilun vuoden ikäinenkään. Tassuttelu-unikoulu tähtää siihen, että lapsi oppii lopulta nukahtamaan itsenäisesti ilman vanhemman apua.

Tassuttelu-unikoulu tepsii uniongelmiin

Vauvan unikoulu voi olla hyvä toteuttaa tassuhoito-menetelmällä. Tassuttelu-unikoulu on lempeä tapa tukea lasta itsenäisen nukahtamisen opettelussa, ja se onkin lisännyt suosiotaan jatkuvasti vuosien varrella.

Tassutus tarkoittaa silittämistä tai käden pitämistä tukevasti lapsen selällä lapsen rauhoittamiseksi. Ideana on auttaa lasta nukahtamaan nukkumapaikkaansa itsekseen. Vauva saa itkeskellä, mutta vanhemmat tulevat rauhoittelemaan, jos itku ei laannu itsekseen.

Tavoitteena on poistua huoneesta, ennen kuin vauva nukahtaa. Jos itku alkaa uudestaan, tassuttelu toistetaan, ja jos itku äityy hysteeriseksi, lapsi otetaan syliin, rauhoitetaan ja nostetaan takaisin sänkyyn nukahtamaan. Uneen asti lasta ei kuitenkaan kannata tassutella, sillä vauva saattaa tottua taputteluun liikaa.

Tassuttelu-unikoulu perustuu siihen, että äidin tai isän ison kämmenen alle on erityisen hyvä rauhoittua. Kun lasta unikouluttaa, kannattaa tassuhoito ottaa siihen mukaan jo alusta asti.

Tassuhoito unikoulun tueksi: Näin tassutat lapsen uneen

  • Hoida iltarutiinit ja laske niiden jälkeen rauhallinen lapsi sänkyynsä, kun hän on vielä hereillä.
  • Kun lapsi itkeskelee, arvioi, onko itku kutsuvaa vai itsekseen vaimenevaa.
  • Jos lapsen itku jatkuu, paina kätesi tukevasti mutta lempeästi lapsen selän tai pakaran päälle. Pidä kättä paikoillaan, kunnes lapsi rauhoittuu. Nosta käsi pois, ennen kuin lapsi nukahtaa.
  • Pysy maltillisena: tassuttelu-unikoulu vaatii oman aikansa. Jos itku kiihtyy, sivele lasta tuntuvin liikkein selästä ja pakaroista. Jos lapsi ei vieläkään rauhoitu, nosta hänet syliin ja pitele pystyasennossa rintaasi vasten selkää silittäen.
  • Kun lapsi tyyntyy, laske hänet sänkyyn, mutta pidä tassukontakti vielä hetken.

Tassuttelu-unikoulu voi tuottaa nopeitakin tuloksia lapsesta riippuen. Parhaimmillaan sen vaikutuksia uniongelmiin näkee jo kolmessa tai neljässä yössä, jos menetelmää noudattaa johdonmukaisesti.

Keskustele: Hajoan vauvavuoden univelkaan, mikä neuvoksi?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X