Lapsia rokotetaan nyt vähemmän kuin vuosi sitten – syynä poikkeustila
Esimerkiksi viitosrokotteen kattavuus on laskenut koko Suomessa verrattuna viime vuoden kevääseen, kertoo THL.
Poikkeustila on vaikuttanut terveydenhoitopalveluihin hakeutumiseen, sillä ihmiset ovat peruneet lääkärikäyntejään virustartunnan pelossa. Osassa kunnista palveluihin pääsyä on myös rajoitettu.
Tämä näkyy myös lasten rokotuttamisessa. Lapsia rokotetaan nyt selvästi vähemmän edelliseen vuoteen verrattuna osassa Suomen sairaanhoitopiireistä, THL:n tiedotteessa kerrotaan. Kaikkia pienille lapsille suunnattuja rokotteita on annettu edellistä vuotta vähemmän.
– Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen. Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.
Vakavia tauteja ehkäiseviä rokotteita annettu vauvoille vähemmän
Kansallisen rokoteohjelman mukaan viitosrokote annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä. Kyseinen rokote antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-bakteerin aiheuttamia tauteja, kuten keuhkokuumetta ja aivokalvontulehdusta, vastaan.
Viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on koko Suomen laajuisesti laskenut 6–16 prosenttia riippuen rokoteannoksesta.
MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen kattavuus on viidessä sairaanhoitopiirissä laskenut viime keväästä 10 prosentilla. Muilla alueilla lasku on ollut vähäisempää. Poikkeuksen tekee Itä-Savo, jossa rokotetta on annettu jopa hieman edellisvuotta enemmän.
Myös pneumokokkirokotetta ja rotavirusrokotetta saaneiden lasten osuus on laskenut edellisestä vuodesta.
Lapsia rokotetaan nyt vähemmän – myös vanhempien lasten rokotuksista tulee huolehtia
Koululaisten aloitettua etäopetus jäivät kouluterveydenhoitajan luokse tehdyt käynnit vähemmälle. Näin myös rokotuksia ja terveystarkastuksia on saattanut jäädä osalla nuorista väliin.
THL muistuttaa, että on tärkeää huolehtia, että kaikki peruskoulun päättävät ovat saaneet kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteen sekä tytöt kaksi annosta HPV-rokotetta ja kaikki, joilta suoja puuttuu, myös vesirokkorokotteen.
Rokotteiden ajankohdat suunniteltu tarkasti
Rokoteohjelma ja rokotteiden ajankohdat on suunniteltu niin, että rokotteet antavat riittävän suojan oikeaan aikaan mahdollisimman vähillä rokoteannoksilla ja haittavaikutuksilla.
– Kansallinen rokotusohjelma on suunniteltu niin, että rokotteet antavat suojaa juuri oikeaan aikaan. Sekä neuvola- että kouluterveyshuollon käynneistä on tärkeää huolehtia myös poikkeusoloissa, jotta rokotussuojaan ei jää puutteita, Mia Kontio sanoo.
Rokotuksilla estettävien tautien ilmaantumisesta pidetään seurantaa. THL seuraa myös rokoteohjelman turvallisuutta.
Jaa oma kokemuksesi