Synnytys 14.05.2020

Tuhannet naiset vastustavat synnytyssairaaloiden tukihenkilörajoituksia – esikoistaan odottava Katri teki adressin: ”Rajoituksissa ei ole mitään logiikkaa”

Raskaana oleva Katri toivoo synnytyssairaaloiden koronarajoituksiin kompromissia. Nykytilanne ahdistaa monia lasta odottavia perheitä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock ja Katri Herukka
3 kommenttia

Esikoistaan odottava sodankyläläinen Katri Herukka, 26, ei pysty ymmärtämään synnytyssairaaloiden tukihenkilörajauksia.

Kaikki Suomen yliopistolliset sairaalat linjasivat huhtikuun alussa, että puoliso tai tukihenkilö saa 6.4.2020 alkaen olla mukana alatiesynnytyksessä vain sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyshuoneessa. Jos vauva syntyy keisarileikkauksella, puoliso ei pääse synnytykseen mukaan. Hän saa kuitenkin olla sairaalassa leikkauksen jälkeisen heräämövaiheen ajan. Kun äiti ja vauva siirtyvät synnyttäneiden osastolle, puolison tai tukihenkilön on poistuttava sairaalasta.

Tukihenkilön läsnäolo-oikeuden rajaamisella pyritään suojaamaan sairaaloiden henkilökuntaa koronavirukselta sekä estämään viruksen leviäminen synnytyssairaaloissa.

– Synnytyssairaaloiden koronarajoitukset aiheuttavat hyvin paljon huolta ja hämmennystä minussa ja useissa tuhansissa muissa tulevissa vanhemmissa. Haluaisin kovasti ymmärtää rajoituksia, mutta en vain pysty, vaikka miltä kantilta niitä tarkastelen. Ajatus on hyvä, mutta se ei ole looginen, Katri sanoo.

Tällä hetkellä puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana synnytyssalissa, mutta hän ei saa jäädä vuodeosastolle.

– On kuitenkin mahdollista, että puoliso altistaa hoitohenkilökunnan koronavirukselle jo synnytyssalissa. Ja odottajakin voi kantaa virusta oireettomana.

Katri ihmettelee myös sitä, miksi kätilöillä ei ole käytössään suojavarusteita.

– Miten synnyttäjiä ja vauvoja suojataan? Naiset ovat kertoneet, että ennen sairaalassa tukihenkilön lisäksi kontakteina oli kolme hoitajaa. Nyt eri hoitajia on lähemmäs 30 ja välillä enemmänkin. Entä jos joku hoitajista kantaa virusta oireettomana?

Monien mielestä tukihenkilörajoitukset loukkaavat oikeuksia

Katri kuuluu synnytyssairaaloiden koronarajoituksia vastustavaan Facebook-ryhmään, jossa on jo yli 2000 jäsentä. Koska moni lasta odottava toivoo pikaisesti muutosta rajoituksiin, Katri päätti tehdä asiasta adressin. Se on kerännyt jo yli 3000 allekirjoitusta.

– Välillä tuntuu, että on liian raskasta ajaa asiaa eteenpäin. Mutta sitten saan viestiä äidiltä, joka kertoo surullisen tarinansa ja kuinka kiitollinen on meille, jotka ajavat yhteistä asiaamme, kun he itse eivät kokemuksiensa vuoksi kykene, Katri sanoo.

Tukihenkilörajoitukset huolestuttavat lasta odottavia perheitä monelta kantilta. Kuka auttaa äitiä osastolla, kun vauva itkee ja kaikki hoitajat ovat varattuina? Entä, jos vauvoja on kaksi? Mitä, jos synnytyksestä toipuvan äidin pitää päästä vessaan, eikä hän saa tarpeeksi nopeasti hoitajilta apua?

– Lapin sairaanhoitopiirin naistenklinikan kätilöt kertoivat Instagramissa pidetyssä kyselytuokiossa, että työssä ikävintä on se, ettei heillä ole riittävästi aikaa perheille. Entä nyt, kun pitää huolehtia jokaisen äidin sekä vauvan tarpeista? Olen ehdottomasti kätilöiden puolella ja minua huolettaa myös heidän jaksamisensa.

Synnytyssairaaloiden tukihenkiörajoitukset keräävät vastustusta. Katri perusti perheiden oikeuksia ajavan adressin.

Katri odottaa esikoistaan ja tuleva synnytys herättää hänessä huolta.

Lisäksi rajoituksia vastustavat näkevät, että toisen vanhemman oikeuksia poljetaan, kun hän ei pääse neuvolakäynneille, ultraääneen eikä synnyttäneiden osastolle.

– Suomen laki velvoittaa neuvolatoiminnalla tukemaan samalla tavalla molempia vanhempia.

Katri ihmettelee sitä, ettei sairaaloiden tekemien päätösten oikeudellista perustaa ole missään vaiheessa tuotu julkisen keskustelun arvioitavaksi.

– Monet suuret yhdistykset kuten Imetyksen tuki ry on maininnut saavansa hätähuutoja perheiltä. Myös tasa-arvo ministeri kyseenalaistaa tukihenkilörajoitukset.

– Yliopistosairaalat ovat linjanneet lapsen isän vierailijaksi, eikä lapsen vanhemmaksi, jolla olisi oikeus nähdä lastaan. On ymmärrettävää, että vierailijat eivät kuulu nyt sairaalaan, mutta tukihenkilö ei ole vierailija.

Kompromissiratkaisu voisi helpottaa perheiden tilannetta

Katrin esikoisen laskettu aika on syyskuussa, ja tuleva synnytys mietityttää.

– Kuinka kauan avautumisvaihe kestää? Ensisynnyttäjänä en tiedä, koska en saa valmennusta. Avautumisvaihe tuntuu itsestä pelottavimmalta, ja silloin varmasti tarvitsisi tukea. Tukihenkilö on kuitenkin tehokkain kivunlievittäjä. Istuuko vauvan isä parkkipaikalla autossa ja odottaa, kunnes saa tulla saliin? Kotiin on sairaalalta 150 kilometriä niin ei sinnekään lähdetä.

Katri toivoo rajoituksiin jonkinlaista kompromissia.

– Eikö olisi viisainta laittaa tukihenkilö, äiti ja vauva perhehuoneeseen, josta ei poistuta? Näin perheiden ei tarvitsisi pelätä hetkeä, jonka pitäisi olla elämänsä hienoimpia. Ja varmasti näitä tapauksia pitäisi katsoa tapauskohtaisesti. Toiset tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset. Jos asia on kiinni rahasta, voisiko isän suojavarusteiden laskun lisätä lopulliseen sairaalalaskuun?

Katri ihmettele myös sitä, ettei puolisoiden testausta hyödynnetä synnytyssairaaloissa, vaikka testauskapasiteettia on.

– Joillakin testitulokset tulevat alle vuorokaudessa. Jos tulos on negatiivinen, voisiko puoliso sen jälkeen tulla auttamaan äitiä osastolle? Toivon sydämeni pohjasta, että nykytilanteeseen tulisi pikaisesti muutos.

Kuinka kauan tukihenkilörajoitukset ovat voimassa?

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka pitkään tukihenkilöitä koskeva rajoitus vielä on voimassa. Esimerkiksi HUS kertoo sivuillaan, että arvioon vaikuttaa koronavirusepidemian leviäminen ja muiden rajoitusten lieveneminen Valtioneuvoston päätöksellä.

”Rajoitus on vaikea myös meille HUSissa. Pyrimme siihen, että meidän on mahdollista purkaa rajoitukset heti, kun se on vaikean tilanteen puitteissa mahdollista”, HUS kertoo.

Lue myös: Synnytyssairaalat: Korona-aika järkyttänyt odottajia – psykologin tukea saa nyt matalalla kynnyksellä

Kommentit (3)

Perhehuoneita ei ole kaikkialla saatavilla, joten sinänsä olisi epäreilua tehdä siinä jotain eriarvoistavia poikkeuksia. Työskentelen pääkaupunkiseudulla synnyttäneiden osastolla ja meillä on kyllä ollut rauhallista koko tämän korona-epidemian ajan ja kaikki äidit ovat saaneet tarvitsemaansa apua ja äideiltä tullut palaute on ollut hyvää. Suojavarusteita ei ole hoitohenkilökunnallekaan ja mielestäni siitäkin on aika paljon uutisoitu, joten ihmettelen miten nämä rajoituksia vastustavat ajattelevat suojavarusteita olevan jokaiselle isälle/tukihenkilöille.

Toivattavasti tähän saadaan pian muutos! Ja vanhemmat pääsevät osallistumaan lapsensa hoitoon.

Hei,

Kiva kuulla, että teillä on mennyt kaikki hyvin.

En kuitenkaan pidä siitä, että tekisitte te kuinka hyvin tahansa työnne, niin isät eivät pääse olemaan mukana. Isät kärsivät tästä ainutlaatuisen tapahtuman menettämisestä todella paljon (en edes lähde luettelemaan kuinka tärkeää se olisi äidille). Ei tämä myöskään anna kovin hyvää alkua tuoreelle perheelle, kun isä ei pääse tutustumaan lapseensa alkumetreistä lähtien.

On tapahtumia ja elämäntilanteita, mitä on mahdollista siirtää. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X