Nakuileeko lapsesi mielellään? Se voi olla erittäin hyvä merkki
Lapset viihtyvät alasti, eikä siinä ole mitään outoa. Nakuilu voi olla jopa merkki hyvästä itsetunnosta.
Nakuileva lapsi rakastaa itseään
Lapsessa ei ole mitään vikaa, vaikka hän riehuu ilkosillaan. Päinvastoin, jos lapsi kokee olonsa turvalliseksi, hän uskaltaa heittää vaatteet pois. Se on merkki: lapsi rakastaa itseään, eikä hän pelkää.
Luonnollisesti ilmasto luo Suomessa nakuiluun omat haasteensa. Vaikka alastomana olisi kuinka hauskaa, kukaan lapsi ei halua palella.
Lue myös: Nämä 5 asiaa ovat vielä huonosti Suomen lapsilla
Vanhempia usein naurattaa lapsen nakuilu. Vaikka alastomuus on luonnollinen asia, vanhemman saattaa olla vaikea suhtautua alastomana viihtyvään lapseen.
Lue lisää: Näin lapsen sukupuoli-identiteetti kehittyy
Miksi lapset viihtyvät usein alastomina?
Aikuistenkin mielestä vaatteet ovat joskus epämukavia, esimerkiksi hiostavalla säällä, joten miksi pienellä lapsella ei voisi olla samanlaista kokemusta?
Lapsesta vaatteet voivat tuntua rajoittavilta, jos hän on liikkuvainen tai helposti hikoava. Pukemaan ja riisumaan oppinut lapsi voi myös kokea riemua uudesta taidosta.
Lue myös: Näin valitset lapselle ensikengät
Pienen lapsen viihtyminen alastomana ei liity mitenkään seksuaalisen identiteetin kehittymiseen, se kehitysvaihe tulee vasta myöhemmin. Myös vaatetukseen liittyvät sosiaaliset normit muodostuvat vasta myöhemmin.
Lapsen esittämään ”Miksi en saa olla kotona nakuna?” -kysymykseen voi olla hankala antaa tyydyttävää vastausta, varsinkin, jos myös vanhemmat viihtyvät kotona vähissä vaatteissa.
Suhtaudu lempeästi nakuilevaan lapseen
Vieraat ovat jo ovella, mutta lapsi vielä hyppii sohvalla nakupellenä. Mikä neuvoksi? Kommennanko vetämään housut pikaisesti jalkaan? Entä jos käsky lähtee turhan napakasti?
Minäkuvan kehittyminen on kiinteästi yhteydessä ruumiinkuvan kanssa. Jos lapsi kokee, että hänen kehossaan on jotain vikaa, se heijastuu myöhempiin kehitysvaiheisiin ja voi edesauttaa myöhemmin esimerkiksi syömishäiriön kehittymisessä.
Lue myös: Miten ratsastusterapia auttaa lasta?
Siksi vaatteet täytyy “myydä” lapselle lempeästi. Voi esimerkiksi sanoa: “Kylläpä olet kaunis, mutta mentäisiinkö laittamaan juhlavaatteet? Olet niissäkin tosi kaunis.”
Rajoja hakevan uhmaikäisen kanssa jokainen siirtymätilanne voi synnyttää ristiriitaa. Niin kuin aina, tilanteessa pitää mennä lapsen ehdoilla ja sovittujen sääntöjen mukaan.
Voi vaikka vedota siihen, että kaikki muutkin ovat hienoissa vaatteissa. Löytäisimmekö sinullekin sellaiset?
Lue myös: Milloin lapsi oppii kävelemään?
Saako alastonta lasta torua?
Vanhemmat voivat käskeä lasta tiukasti laittamaan vaatteensa päälle silloin, kun muita ihmisiä on ympärillä. Vaikka äiti ei lapsen kehoa suoraan haukukaan, voi lapsi kokea moitteen isona asiana, etenkin, kun tilanne on julkinen. Lasta voi jopa hävettää oma kehonsa.
Lapsen alastomuuteen ei saisi suhtautua ylireagoiden. Lapsi aistii hysteerisen tunteen, mikä voi herättää hänessä pelkoa ja ahdistusta. Hän voi myös kysellä, mikä hänessä on vikana?
Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa?
Saako lapsi olla alasti julkisesti, kuten uimarannalla?
Pieni lapsi ei ymmärrä sosiaalisia sääntöjä luonnostaan, vaan ottaa mallia ympäristöstä. Kotona aikuisetkin saattavat vähentää vaatetusta, jopa riisua alusvaatteisilleen. Myös uimaranta on sosiaalisesti ja kulttuurisesti erilainen tila kuin moni muu julkinen paikka.
Uimarannalla on hyväksyttyä olla vähissä vaatteissa, ja jotkut aikuiset ottavat aurinkoa yläosattomissa. Normit syntyvät yhteisön kesken, joten vanhemman pitää haistella ympäristön viestejä.
Miten muut uimarannan ihmiset suhtautuvat, kun oma taaperoni leikkii hiekalla ilman pöksyjä? Jos tunnet selässäsi katseita, paljas peppu on ehkä syytä vaatettaa.
Lue myös: Eikö lapsesi saa kutsuja leikkitreffeille? – tämä voi olla syynä
Onko eri kulttuurien välillä eroja suhtautumisessa alastomuuteen?
Tunnetun fraasin mukaan suomalaisilla on muihin kulttuureihin verrattuna mutkattomampi suhtautuminen alastomuuteen, koska meillä on saunakulttuuri. Se ei ihan pidä paikkaansa.
Suhtautumisessa alastomuuteen on suomalaistenkin perheiden kesken suuria eroja.
Joissain perheissä yhteinen saunominen on luontevaa, toisissa perheissä tytöt saunovat äidin, pojat isän kanssa. Monikulttuurisuuden asiantuntijoiden mukaan erot kulttuurin sisällä ovat jopa suurempia kuin kulttuurien välillä.
Lue myös: Lapsi ujostelee – älä tee tätä pahaa virhettä
Onko nakuilu terveysriski?
Lapset ovat paljon aikuisia herkempiä auringon ultraviolettisäteilylle, joten nakuilu voi olla terveysriski. Suoran auringonpaisteen terveysriskit tunnistetaan nykyään paremmin kuin 10–20 vuotta sitten.
Uimarannoilla onkin nykyään tyypillisempää, että lapsi on puettu uv-suojattuun uima-asuun kuin että hän olisi täysin alasti. Uima-asut tarjoavat aurinkosuojan lisäksi myös hygieenistä suojaa.
Juttua varten on haastateltu monikulttuurisuuden asiantuntija Anita Novitskya ja kehityspsykologiaan erikoistunutta psykoterapeutti Ulla Hintikkaa.
Kommentit (2)
Tähänhän on toai helppo vastaus. Kalsarit/pikkuhousut/vaippa on oltava aina, koska muuten sänkyihin/tuoleihin/sohviin jää kakkaraitoja, joita äiti ei halua pestä.
Veljeni lapset eivät halunneet pitää pieninä vaippoja, vaan viihtyivät ilman.