Perhe-elämä 15.01.2020 Päivitetty 21.04.2020

Huittisissa asuva lapsi sairastui tuhkarokkoon – sisarus karanteenissa

Pohjois-Suomessa lomaillut lapsi on sairastunut tuhkarokkoon. Viranomaisten mukaan epidemian todennäköisyys on kuitenkin pieni.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Rokottamattomalla huittislaisella lapsella todettiin eilen tuhkarokkotartunta, Satasairaala tiedottaa. Taudin epäillään tarttuneen Pohjois-Suomesta, jossa lapsi oli ollut lomamatkalla. THL ja Lapin sairaanhoitopiiri selvittävät asiaa.

Muita tartuntoja ei toistaiseksi ole todettu ja sairastuneen sisarus on kotikaranteenissa. Satakunnassa rokotuskattavuus on hyvä ja epidemian todennäköisyys on pieni.

Tuhkarokko tarttuu hyvin helposti

Lapsen oireet alkoivat viime viikolla. Ennen kuumeen nousemista 7. tammikuuta hän oli ollut Huittisten Lauttakylän koulussa sekä samana iltana Huittisten kansanopiston muskari-luokassa kello 15–17. Huittisten terveyskeskuksessa lapsi on käynyt 10. ja 13. tammikuuta.

Viranomaiset ovat tavoitelleet lapsen kanssa samoissa tiloissa olleita, koska tuhkarokko tarttuu hyvin helposti. Taudin voi saada huoneilman välityksellä: tartunnan saaneen kanssa samassa tilassa oleskelu voi riittää.

Satasairaalan mukaan kaikki lasten päivystyksessä taudille mahdollisesti altistuneet on tavoitettu puhelimitse. Vain yksi lapsi oli rokottamaton ja hänet suojataan sairaalassa. Muilla rokotussuoja on ollut kunnossa.

Selvityksessä on myös Huittisten terveyskeskuksessa taudille mahdollisesti altistuneiden tilanne.

Lisäksi saman koulun oppilaiden ja musiikkikerholaisten rokotussuoja selvitetään. Jos jonkun kohdalla havaitaan puutteita, rokotussuojaa täydennetään.

Tuhkarokon ensioireet: Kuume ja hengitysoireet, myöhemmin ihottuma

Tuhkarokon oireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua taudille altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Lisäksi tuhkarokkoon kuuluu ihottumaa, joka alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Tuhkarokko on siitä katala tauti, että sairastunut voi levittää tautia tietämättään. Rokko voi tarttua sairastuneelta neljä vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista, eli jo vuorokautta ennen ensioireita. Lisäksi tuhkarokko tarttuu vielä neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Huittisten tapauksessa on arvioitu, että tuhkarokko on voinut tarttua sairastuneelta lapselta 7.1 – 15.1.2020.

Saksassa tuhkarokkorokote pakolliseksi maaliskuussa

Tuhkarokko on Suomessa harvinainen tauti hyvän rokotuskattavuuden ansiosta, THL kertoo. Koska rokotuskattavuudessa on kuitenkin alueellista vaihtelua, paikalliset epidemiat ovat mahdollisia. Kaksplus.fi:n juttu kertoo, millä alueilla on heikoin rokotesuoja.

Matkailun myötä maailmalla meneillään olevat tuhkarokkoepidemiat lisäävät suomalaisten riskiä saada tartunta. EU-maissa todettiin vuonna 2018 yhteensä yli 12 000 tuhkarokkotapausta ja 35 tuhkarokosta johtuvaa kuolemaa.

Saksassa tuhkarokkorokote on tulossa lapsille pakolliseksi maaliskuussa, kertoo mm. The Guardian. Saksan parlamentti päätti asiasta viime vuonna vastauksena tuhkarokkoepidemioiden yleistymiseen maailmalla. Vuonna 2019 tuhkarokkotartuntoja todettiin Saksassa ainakin 400.

Uuden lain mukaan Saksassa sekä lapset että heidän kanssaan toimivat ihmiset, kuten päiväkotien ja sairaaloiden henkilökunta, täytyy rokottaa ja rokotuksesta pitää olla todistus.

Jos vanhemmat eivät suostu rokottamaan lastaan, heitä uhkaa jopa 2500 euron sakko. Lisäksi lapsi saa todennäköisesti porttikiellon päiväkotiin tai kouluun.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X