Koira lapsiperheeseen ennen vauvaa – vai vasta lapsen syntymän jälkeen? Luopuminen on vaiettu kipukohta
Joskus koiran hoitaminen lapsiperhearjessa voi käydä ylivoimaiseksi. Siksi kannattaa pohtia sopivaa ajoitusta koiran hankkimiselle.
Lapset ja koirat lukeutuvat maailman suloisimpiin olentoihin. Moni miettiikin sopisiko koira lapsiperheeseen.
Koronavuonna vauvakato taittui, ja lisäksi yllättävän moni suomalainen päätyi hankkimaan koiran. Koiria rekisteröitiin 48 895, kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.
– Oli odotettavissa, että rekisteröintien määrä kasvaa koronapandemian myötä, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen tiedotteessa.
Molempi on parempi, osa perheellisistä tuumaa.
Kaikki koiran ja lapsiperhearjen yhdistäneet eivät kuitenkaan ole samaa mieltä: pieni vauva tai taapero vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja myös lemmikki haluaa oman osansa.
Koiran hankinnan sopivan ajankohdan suunnittelulle kannattaakin uhrata hetki.
Koira lapsiperheeseen: Odotusaika saattaa kestää muutaman vuoden
Ajoituksessa painaa ainakin kolme asiaa – pennun odotteluaika, raha sekä raskausvointi.
Sekä koiran että lapsen kohdalla ”hankintaa” ei suoriteta noin vain. Raskaaksi ei välttämättä tule ensiyrittämällä, mutta myöskään koiraa ei voi kantaa kotiin kasvattajalta koska tahansa.
Jos toiveissa siintää tietyn rotuinen koira lapsiperheeseen, saattaa vapaan pennun odotukseen kulua vuosi tai parikin. Yleensä kestää vähintään koiraemon odotuksen ajan ja siihen asti, että pennut ovat luovutusikäisiä.
Ihmisvauvasta samalla haaveileva punnitsee, olisiko raskaana voimia kouluttaa ja hoivata koiranpentua. Raskaus saattaa tuoda mukanaan yllättäviä vaivoja tai uupumusta.
Kannattaa myös muistaa, että koira itsessään maksaa kasvattajalta ostettuna reilusta tuhannesta kahteen tuhanteen euroon. Päälle tulevat muut koiran tasapainoiseen elämiseen kuluvat menoerät. Hoitavapaalla rahat voivat muutenkin olla vähissä, joten ylimääräiset menot eivät välttämättä tule kysymykseen.
Koiran murrosikä ja pieni vauva
Koira kasvaa murrosikäiseksi yleensä noin 7–12 kuukauden iässä. Vastakkainen sukupuoli alkaa kiinnostaa koirauroksia ja -narttuja. Hormonimuutokset voivat aiheuttaa uhmakkuutta ja vaikuttaa käytökseen, kuten ihmisilläkin.
Niinpä suuria elämänmuutoksia, kuten vauvan syntymää, ei kannata ehdoin tahdoin ajoittaa tuohon aikaan.
Koiran murrosikä tasaantuu yleensä noin puolentoista vuoden ikään mennessä.
Toisaalta jos lapsi on ehtinyt perheeseen ennen koiraa, saattaa vauvan ja taaperon liikkuminen haastaa elämää.
Koiranpennuilla on terävät hampaat, joita ne uteliaisuuksissaan koettelevat moneen paikkaan. Pieni, liikkuvainen lapsi on mieleltään samalla tavalla utelias ja menee monesti kokeilemaan rohkeastikin esimerkiksi koiran häntää.
Kotona olisi tällöin hyvä olla pennulle oma rauhallinen paikka, jossa se pääsee nukkumaan riittävästi – ilman, että pieni ihmislapsi on tutkailemassa sen turkkia.
Oman lisänsä tuo se, että koira on opetettava sisäsiistiksi. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Tällöin vanhempi saa olla tarkkana, että pieni lapsi ei löydä tietään koiran pissojen ja kakkojen luo.
Koira lapsiperheeseen ja lapselle vastuuta lemmikistä vähitellen
Pienetkin lapset seurailevat mielellään eläinten touhuja. Koiran kanssa touhuaminen voi olla koko perheelle mieluisaa yhteistä tekemistä.
Jos lapset ovat jo isompia, heille voi antaa pieniä koiranhoitotehtäviä. Lemmikin hoito sopivassa määrin on usein lapsista mieluisaa puuhaa.
Isommat voivat harjoitella koirasta huolehtimista esimerkiksi harjaamalla sen turkkia, vaihtamalla vesikippoon tuoretta juotavaa ja lenkittämällä koiraa kodin lähellä. Vastuu koirasta on kuitenkin ensisijaisesti aikuisella.
Toisin päin kuvio ei toimi – koiralle ei voi tietenkään sälyttää vastuuta ihmisistä.
Joskus koira voi sulattaa sydämiä kaappaamalla komennon itse! Moni kuvailee, miten ihanaa on seurata lemmikissä heräävää hoivaviettiä perheen pienintä kohtaan. Koulupolkuaan aloittavalle lapselle perheen karvaturrista voi olla lukukoiraksi, jonka kuullen on mukava harjoitella tavaamista.
Lähteet: Evidensia – hoitovinkit
Jaa oma kokemuksesi