Koti 09.07.2024

Suosittu siivousvaikuttaja jakaa 5 omakohtaista vinkkiä lapsiperheille – ”En harrasta suursiivouksia”

Kahden lapsen äiti tietää, millä lapsiperheen kodinhoitoa voi helpottaa huomattavan paljon.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Sonia Nevalainen

Kodikas ja valoisa hirsikoti, joka siistiytyy käden käänteessä. Saisipa tuollaisen, tulee helposti ajatelleeksi, kun katsoo Sonia Nevalaisen siivousvideoita.

Sonia pitää Instagramissa @boniasiivous-nimistä tiliä, jolla on 169 000 seuraajaa. Siivousvaikuttajan työ on hänen ammattinsa.

– Ihmisethän luulevat, että meillä on aina siistiä siksi, että olen siivousvaikuttaja. Meillä syntyy sotkua samalla tavalla kuin kenellä tahansa muullakin. Istun nytkin pyykkikasojen ympäröimänä, kahden lapsen äiti ja neljän lemmikin omistaja kertoo.

Sonialla on mielessään viisi vinkkiä, joihin keskittymällä kodin siivoamista voi helpottaa. Näin hän on ratkaissut siivousongelmat omassa kodissaan.

Vähemmän leluja, vähemmän siivottavaa

– Omilla lapsillani on ollut erittäin paljon leluja, mutta lopulta suuri osa niistä vain lojui siellä täällä. Lapset eivät oikeasti tarvitse mahdottoman paljon erilaisia leluja, vaan muutama mieluinen lelu tai lelusarja riittää.

Lapset leikkivät paljon muutenkin kuin vain leluilla ja käyttävät mielikuvitustaan. Myös kynillä ja papereilla pääsee pitkälle.

Lelujen karsiminen kannattaa aloittaa pienin askelin, sillä kuten aikuisilla, lapsilla saattaa helposti aktivoitua luopumisen tuska sellaisestakin esineestä, jota ei oikeasti juuri ikinä käytä.

Kun leluja on maltillinen määrä, siivoaminenkin helpottuu. Tärkeille leluille on silloin helpompaa järjestää oma paikkansa.

Osan leluista voi myös viedä toviksi varastoon, jolloin selviää, kiinnostavatko ne vielä, kun ne kaivetaan esimerkiksi kuukauden jälkeen esille. Tällaista järjestelyä voi muutenkin ylläpitää. Vaikka leluista ei olisi tarkoitus luopua, tuntuvat varastoon hetkeksi huilaamaan laitetut lelut jännittävämmiltä.

Siivoamisen ei tarvitse olla negatiivinen asia

– Yritän itse pitää siivoamisen lapsille mieluisana. Pyrin olemaan jäkättämättä asiasta. Ennemmin järjestän pieniä kisailuja lasteni kanssa, jotka tahallaan häviän.

Kannattaa myös muistaa, että lapsi tarvitsee tarkat ohjeet siitä, mitä siivoukselta odotetaan. Olen huomannut, että pienet lapset eivät ymmärrä laajoja ohjeita, kuten ”siivoa huoneesi”. Parempi on ohjeistaa osissa esimerkiksi, että kerää pehmolelut tiettyyn koriin.

Ei suursiivouksia

– Siivoan ja imuroin päivittäin 10–15 minuuttia. En harrasta suursiivouksia.

Kotonani on robotti-imuri ja varsi-imuri. Johdollisella imurilla siivoaminen tuntuu itsestäni kömpelöltä, eikä siihen tule tartuttua.

Siivoilen myös ohimennen. Yritän kerätä mukaani tavaroita ja viedä niitä paikoilleen, kun kuljen eri huoneiden välillä.

Siivotessa voi laittaa korvanappeihin soimaan esimerkiksi suosikkimusiikkia tai äänikirjan. Silloin homma on paljon mukavampaa, jopa rentouttavaa.

Siivoa samalla kun kokkaat

– Olen käynyt kokkikoulun. Siellä opetettiin, että samalla, kun odottelee esimerkiksi pastan kiehumista tai vastaavaa, kannattaa jo samalla siivota ruoanlaiton jälkiä. Niin ruokailun jälkeen on vähemmän sotkua odottamassa.

Keittiössä Sonia yrittää pitää turhat tavarat minimissään. Kaikelle, esimerkiksi laskupinolle, on oma paikkansa, jotta tavaraa ei kertyisi tasoille.

– Olen tehnyt paljon karsimisvideoita. Yritän saada ihmiset miettimään, että miksi heidän tarvitsee omistaa juustohöylä, jos he eivät syö juustoa.

Eteisessä vain kauden vaatteet

– Meillä on pieni ja epäkäytännöllinen tuulikaappi, johon kertyy kiviä ja hiekkaa. Yritän pitää sen siistinä niin, että vien ainakin kaikki kauteen kuulumattomat vaatteet muualle säilytykseen.

Eteisessäkin kannattaa varata kaikille tavaroille omat paikkansa. Niin vaatteiden ja asusteiden paikalleen laittaminen helpottuu.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X