Koti 10.05.2024

Tämä sisustussuunnittelijan helppo niksi kohentaa lastenhuoneen ilmettä heti: ”Ei vaadi hirveästi”

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa vinkkaa, miten lastenhuoneen voi sisustaa käytännöllisesti mutta kauniisti. Pienelläkin budjetilla saa ihmeitä aikaan.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos lastenhuoneen sisustus tuntuu auttamattoman sekavalta, sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa suosittelee suuntaamaan huomion erilaisten materiaalien ja värien paljouteen.

Materiaaleilla ja väreillä on Kallatsan mukaan iso merkitys tunnelman luomisessa, vaikka säilytysratkaisut olisivat kunnossa ja lastenhuoneesta muuten löytyisivät kaikki tarpeelliset elementit. Esimerkiksi jos hyllykkö on männynvärinen, lattia harmaata laminaattia ja tuoli valkoiseksi maalattua puuta, syntyy helposti epäharmoninen kokonaisuus.

Tällaisessa tilanteessa Kallatsa suosittelee, että kaikki puiset kalusteet maalaa jollain neutraalilla sävyllä. Varsinaista väripalettia voi sitten rakentaa tekstiilien, seinäpintojen ja yksittäisten esineiden avulla.

– Tekstiilit ovat iso tekijä. Kun katsoo maton ja verhojen sävyt yhteen, se on jo aika merkittävä muutos kokonaisuudessa, mutta ei vaadi hirveästi.

Onneksi materiaaleihin ja väreihin voi vaikuttaa hyvinkin edullisesti. Jos lastenhuoneen sisustus tuntuu liian epäyhtenäiseltä, Kallatsa kannustaa tuunaamaan olemassa olevia kalusteita uusien ostamisen sijaan. Uusia kalusteita etsiessä kannattaa hyödyntää kirpputoreja.

Ota lapsen toiveet huomioon

Kaisa Kallatsan mukaan on tavallista, että lastenhuone sisustetaan maltillisella budjetilla. Asiakkaat nimittäin tiedostavat, että lapsen tarpeet ja mieltymykset muuttuvat tämän kasvaessa. Lapsena suosikkisatuhahmoa esittävät tapetit voivat olla huippujuttu, mutta ne harvemmin miellyttävät teini-ikäisen silmää.

Lasten muuttuvaisesta mausta huolimatta Kallatsan mukaan olisi tärkeää, että lapsi saisi vaikuttaa oman huoneensa sisustukseen.

– Kun lapsi saa olla mukana päättämässä asioista, hän on yleensä tyytyväinen lopputulokseen ja ylpeä omasta huoneestaan.

Kallatsa on huomannut, että useimmat lapset toivovat huoneeseensa luonto- tai eläinteemaa. Yksittäisistä elementeistä karttapallot ja maailmankarttatapetit ovat suosittuja, hän toteaa.

Jotkin lasten ideat voivat olla liian villejä toteuttaviksi sellaisenaan, mutta Kallatsan mukaan useimmiten löytyy hyvä kompromissi, jossa lapsen toiveet ja aikuisten realiteetit kohtaavat. Sen sijaan, että koko huone maalataan lattiasta kattoon kirkkaankeltaiseksi, huoneeseen voi esimerkiksi hankkia yksittäisiä keltaisia huonekaluja tai tekstiilejä.

Toisaalta Kallatsa peräänkuuluttaa rentoutta ja rohkaisee myös luoviin ja hullutteleviin ratkaisuihin.

– Lastenhuone saa näyttää lastenhuoneelta. Monesti lapset tykkäävät siitä, että oma tila on elämänmakuinen paikka. Huone voi olla viihtyisä, vaikkei se olisikaan ihan tip-top tai aikuisen mielestä kovin harmoninen.

Kallatsa haluaakin muistuttaa, että sisustusratkaisuissa ei tarvitse pitäytyä vuosikausia. Räikeän seinämaalin tai tapetin saa helposti ja edullisesti vaihdettua tulevaisuudessa, kun alkuperäinen ilme ei enää ole mieluinen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X