Perhe-elämä 05.12.2023

”Myydään toinen kirpputorilla”, tuumasi esikoinen kaksosuutisesta – Lasten hulvattomat kuittaukset pikkusisaruksen syntymään

Aina isoveli tai isosisko ei suhtaudu kovin riemukkaasti siihen, että perheeseen syntyy uusi vauva. Lukijat jakavat huvittavat muistonsa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Uuden vauvan syntymä voi olla isosisarukselle väliaikainen harmin aihe monesta syystä. Perheen nuorimmainen joutuu hakemaan paikkansa uudelleen ja ainokainen hyväksymään sen, että vanhempien huomio kohdistuu jatkossa johonkuhun muuhunkin.

Joskus lapsi toivoisi sisaruskatraaseen tietyn sukupuolen edustajaa ja pettyy, kun vauvan sukupuoli ei vastaakaan tätä toivetta. Toisille lapsille tulee yllätyksenä, että pienestä nyytistä ei vielä olekaan kunnon leikkikaveriksi.

Kaksplussan lukijat kertovat, mitä hassua isosisarukset ovat tuumanneet uudesta vauvasta. Lasten odotukset – ja ehdotukset sen varalle, etteivät odotukset täyty – ovat varsin mielikuvituksellisia!

Taloudellinen ratkaisu

”Meillä oli jo ennestään 8- ja 6-vuotiaat tytöt, kun ilmoitin heille, että on tulossa kaksoset. Siihenpä esikoiseni tokaisi: ’Voi äiti! Mitä oot menny tekemään!’ Hetken tuumattuaan kauppamiehen verta virtaavan tytön mielessä syttyi ajatus. ’Ei hätiä mitiä. Kun ne syntyy, niin myydään toinen kirpputorilla.’ Onneksi mieli muuttui, kun molemmat tytöt saivat oman pikkuveljen syliinsä!”

Lue myös: ”Myydään se 10 000 eurolla” ja muut isosisarusten ideat, kun vauvan sukupuoli ei miellytä

Järjestys hakusessa

”Tytär toivoi kuulemma isoveljeä. Tuli isän kanssa katsomaan vauvaa ja totesi: ’Äiti, jätä se takaisin, se on liian pieni. Sen piti olla isoveli.'”

Älä turhia ilmoittele

”Meillä oli 7- ja 10-vuotiaan pojat. Nuorempi pojista toivoi pikkuveljeä. Kun lähdimme synnyttämään, hän sanoi: ’Soita äiti sitten, kun se on syntynyt. Jos se on tyttö, niin ei tarvi soittaa.’ Tyttö tuli. Kyllä pienempikin isoveli sopeutui!”

Melkoisia odotuksia

”Meillä isoveli toivoi kaivinkonetta. Ei tullut, vaan tyttö tuli.”

”Kun ei tullutkaan hevosta, niin ’vaikka edes sitten minipossu. Oma sikakin olisi ollut hyvä.'”

”Isoveli sanoi vauvan synnyttyä, että olisit voinut tehdä koiran! Ja seuraavalla kerralla, kun tuli katsomaan meitä sairaalaan, hän tokaisi toisten vanhempien lapsesta: ’Äiti vaihda, tuo on nätimpi.'”

Ajanvietekysymyksiä

”Meidän 4-vuotias tyttömme toivoi pikkusiskoa ja vähän pettyi, kun saikin pikkuveljen. Kuitenkin hetken mietittyään tuumasi, että nyt ei tule riitaa nukeista.”

”Tämmöinenkö tämä nyt onkin?”

”Meillä poika toivoi pikkuveljeä. Pikkuveli syntyikin, mutta isoveli oli pettynyt, kun näki vauvan ensimmäistä kertaa. Poika tokaisi: ’Eihän tuon kanssa voi mitään jalkapalloa pelata!'”

Läheltä liippasi

”Minun esikoispoikani oli mielissään, kun tiesi, että saa joko veljen tai pikkusiskon. Mutta kyllä varmaan odotti enemmän siskoa kuin veljeä. Kun vaihdoin vaippaa vauvalle, niin tuli viereeni katselemaan ja näki, että poika on. Tuumasi hyvin haikeasti, että menikö pikkusisko ohi.”

Alku on joskus vaikeaa

”’Äiti, koska tuo viedään pois’, isosisarus kysyi, kun pari viikkoa oli kulunut. ’Ei tuota itkua kestä hullukaan.’ Ja nyt käsi kädessä kävellään.”

Kokemukset on poimittu Kaksplussan Facebook-sivulta.

Lue myös: Näin herttaisesti ainaiset riitapukarit auttavat toisiaan – Kaksplussan lukijat jakavat sisarusrakkauden tähtihetket

Kommentit (1)

Kun veljeni syntyi ja kotiutui sairaalasta, minä, nelivuotias, totesin: ”Äiti, vie se tuonne roskalaatikkoon.”
Ei äiti vienyt. Nyt aikuisina olemme hyviä ystäviä, minä ja veljeni.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X