Parisuhde 28.09.2015

Ehkäisy synnytyksen jälkeen: Kierukka vai ei?

Hormonikierukkaa suositellaan usein synnyttäneille naisille. Kierukan haitoista ja hyödyistä naiset ovat kuitenkin montaa mieltä. Onko kierukka paras ehkäisyväline synnytyksen jälkeen? Tuhansia kierukoita asentanut gynekologi vastaa.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
Colourbox
2 kommenttia

Onko kierukka paras ehkäisyväline synnytyksen jälkeen? Tuhansia kierukoita asentanut gynekologi vastaa.

Miksi lääkärit suosittelevat hormonikierukkaa synnyttäneille naisille?

– Kierukka on tehokas ja ajan myötä halpa. Hormonikierukan hinta on noin 150 euroa. Kela-korvauksen siitä saa, jos kierukka määrätään sairaanhoitoon kuten runsaisiin tai kivuliaisiin kuukautisiin. Ehkäisy ei ole Kela-korvattavaa.

– Ainakin puolet hormonikierukoista asennetaan synnyttämättömille naisille. Yksi syy on monen taipumus auralliseen migreeniin. Silloin ei saa käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä, joten vaihtoehdoista jäljelle jäävät vain minipillerit ja kierukat. Hormonikierukka aiheuttaa tai pahentaa migreeniä erittäin harvoin.

– Toinen hormonikierukkaa käyttävä iso ryhmä ovat naiset, jotka eivät halua tai muista ottaa päivittäin pillereitä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Anneli Kivijärvi.

Lue myös: Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

Miksi hormonikierukan hyödyistä ja haitoista ollaan niin montaa mieltä?

– Se on tiedon puutetta. Ihmiset uskovat kaveriin, äitiin ja nettiin, vaikka etukäteen ei voi tietää, sopiiko hormonikierukka itselle.

Kenelle kierukka sopii?

– Hormonikierukka sopii 80–90 prosentille naisista. Esimerkiksi kuparikierukka sopii kohtalaisen hyvin 50–70 prosentille. Sopivuus on vain kokeiltava.

– Jos kierukka ei sovi, se otetaan pois ja vaihdetaan menetelmää. Yleensä kuudessa kuukaudessa huomaa, onko valittu ehkäisy sopiva. Joskus jo viikossa voi tulla kipuja, jos kierukka painaa vaikkapa hermoon kohdussa tai on jäänyt osittain kohdunkaulan kanavaan. Jos tiedetään, että naisella on kaksi kohtua tai kaksiosainen kohtu, kierukkaa ei laiteta, Kivijärvi sanoo.

Miten kierukka toimii?

Hormonikierukka on kohdunsisäinen ehkäisin, joka vapauttaa kohtuonteloon levonorgestreelia eli keltarauhashormonia. Se on ehkäisyteholtaan sterilisaation luokkaa tai jopa luotettavampi.

Keltarauhashormoni vaikuttaa pääosin paikallisesti kohdussa. Siellä se saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin sekä kuukautisvuodot että -kivut niukkenevat.

Hormonikierukka saattaa sopia naisille, joille muu hormonaalinen ehkäisy ei käy. Esimerkiksi veritulppa, verenpainetauti, maksasairaus tai diabetes eivät ole esteitä sen käytölle.

Keltarauhashormonilla on anabolisia vaikutuksia, joten sivuvaikutuksina se voi aiheuttaa aknea, tukan rasvoittumista ja turvotusta.

Lue myös: Kuparikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä – Tästä syystä sitä suositellaan harvoin

L­ähde: terveyskirjasto.fi

Lue myös

Kommentit (2)

Viime viikolla otettiin pois. 3 vuotta testasin hormokierukkaa. Paino nousi 10kg, mahan turvotusta, kipua, epäsäännöllinen vuoto, naamaan tuli isoja maksaläiskiä, kuppikoko kasvoi b->d. Ehkäisynä erittäin hyvä kun vie halutkin kokonaan.

Mulla sama. 3 vuotta jaksoin kokeilla. Ekat 6kk tiputteluvuotoa melkein koko ajan. Kun vuoto tasaantui vihdoin niin paino nousi, naamaan tuli maksaläiskiä ja viiikset muuttui tummemmiksi ja pidemmiksi. Halut loppui kokonaan ja mahassa oli kipuja. Ehkäisynä 100%toimiva kun sai halutkin loppumaan. Muutoin elämisen laatua heikensi samat 100%.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X