Parisuhde 25.02.2024

Ihastuminen parisuhteessa on sallittua, sanoo asiantuntija – puolisolle siitä ei kannata välttämättä kertoa

Ihastuminen ei ole parisuhteessakaan asia, jota tarvitsisi hävetä tai josta tarvitsisi syyllistää itseään. Mutta pitääkö ihastumisesta aina kertoa kumppanille?

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Monesti kuulee puhuttavan, ettei ihastuminen suhteen ulkopuoliseen henkilöön tule kysymykseenkään, jos parisuhde on hyvä. Tämä ei kuitenkaan asiantuntijan mukaan pidä paikkaansa. Ihastumisen tunne saattaa herätä mielenkiintoisessa, innostavassa, intensiivisessä kohtaamisessa ja se on luonnollista. Ihastuminen parisuhteessa on siis normaalia.

– Ihastuminen on normaali tunne, joka kuuluu ihmisyyteen. Parisuhteessa olevankaan ei kannata säikähtää ihastumisen tunnetta. On eri asia, onko ihastuminen vain sisäinen fantasia vai toimiiko tunteen mukaan, painottaa vastaava psykoterapeutti Annukka Yrjövuori Terveystalo Turku Fokus Mielen erikoisyksiköstä.

Ihastumisen tunnetta ei kannata työntää väkisin sivuun, sillä usein tunteet tällöin vain voimistuvat. Tunteen kanssa voi olla kaikessa rauhassa ja antaa sen kulkea läpi kehon ja mielen. On hyvä miettiä rauhassa omia arvojaan ja pohtia, mikä tilanteessa olisi oikein ja mitä ylipäätään elämältä haluaa.

– Ihastuminen luo hyvän kohdan pysähtymiselle, jolloin voi miettiä omia tarpeitaan ja toiveitaan sekä sitä, minkä takia on sitoutunut omaan kumppaniin, Yrjövuori huomauttaa.

Tulevaisuutta voi selkiyttää esimerkiksi kirjoittamalla omia ajatuksia ylös tai lähtemällä kävelylenkille.

Lue myös: Rakastuminen saa ihmeitä aikaan ja altistaa jopa syrjähypyille

Ihastuminen parisuhteessa: Kaikkea ei tarvitse jakaa

Usein ihastuminen on oma sisäinen kokemus, joka tapahtuu vain oman pään sisällä. Yrjövuoren mukaan asiasta ei silloin tarvitse kertoa kumppanille.

– Parisuhteessa on kaksi erillistä yksilöä, joilla on omat sisäiset maailmansa. Ihastuminen, joka ei ole johtanut mihinkään tekoihin, on ihan ok prosessoida omassa mielessä. Tarvittaessa voi hakeutua keskustelemaan asiasta psykoterapeutin kanssa.

Tieto siitä, että kumppani on ihastunut toiseen saattaa herättää epävarmuuden tai riittämättömyyden tunteita. Näistä asioista olisi hyvä keskustella yhdessä, tarvittaessa pariterapiassa.

– Pariterapia on parisuhteen kehittymisen ja vahvistumisen tai asiallisen eron kannalta tärkeää. Pariterapia on turvallinen tila, jossa molempien on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja ammattilaisen apua tilanteeseen. On eri asia keskustella asioista kahdestaan kuin parisuhteen ulkopuolisen henkilön kanssa, Yrjövuori muistuttaa.

Kenen kelkkaan hyppäät?

Ihastuminen parisuhteessa tulee elämän aikana monelle eteen. Omassa elämässämme meillä on kuitenkin aina mahdollisuus valintoihin. Lisäksi olemme vastuussa käytöksestämme. Siksi päätökset kannattaakin tehdä omien arvojen pohjalta.

– Mietimme elämän aikana jatkuvasti, miten haluamme elää. Tämän pohdinnan kannattaa olla rehellistä.

Jotta epäröinniltä ja katumukselta välttyisi, on asiaa jaksettava työstää. Ihastumisen huumassa ei kannata tehdä hätiköityjä tekoja. Oman parisuhteen on oltava ykkösfokus ihastuessakin.

– Lähtökohtaisesti on ensin tärkeää prosessoida oma parisuhde ja vasta sitten voi mennä eteenpäin. Jos omista tunteistaan kertoo ihastukselleen, on jo tehnyt sen valinnan, että lähtee viemään ihastumisen tunnetta syvemmälle, Yrjövuori huomauttaa.

Jos perheessä on lapsia, kannattaa omia valintoja pohtia kaksi kertaa huolellisemmin. Silloin ihastuminen parisuhteessa ei ole vain oma asia, vaan tilannetta on tarkasteltava koko perheen kannalta: omia tarpeita, perheen dynamiikkaa ja toimivuutta.

– Lapset kannattaa jättää keskustelun ulkopuolelle ja pitää heidät näin turvassa aikuisten asioilta. Vasta jos perhe-elämään tulee aikuisten päätöksestä muutoksia, on asiasta kerrottava lapsille, Yrjövuori painottaa.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, miksi ihastuminen sekoittaa pään

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X