9 varoitusmerkkiä paljastavat, että vartuit toksisessa perheessä
Tiuhaan käytetty muotisana toksisuus tarkoittaa suomeksi myrkyllisyyttä. Koska toksisuudelle ei ole tarkkarajaista virallista määritelmää, toksinen ihminen, ilmapiiri tai käytös voi tarkoittaa yhdelle eri asiaa kuin toiselle.
Termi on häilyvä, mutta yleisesti ottaen toksisuudella viitataan toimintaan, joka vahingoittaa henkistä hyvinvointia. Yhdysvaltalaismedia PureWow’n haastattelema psykiatri Abigail Brenner määrittelee, että toksiset ihmiset imevät toisten energian kuiviin ja jättävät jälkeensä emotionaalista tuhoa. Kohtaamisten jälkeen voi syntyä tunne siitä, että tulee sivuutetuksi tai että kyseinen ihmissuhde ottaa enemmän kuin antaa.
Kaksplus listasi PureWow’n artikkelia mukaillen, millä eri tavoilla perheen toksinen ilmapiiri voi ilmetä. Alkuperäisen, englannin kielellä julkaistun artikkelin voit lukea täältä.
Toksinen vanhempi on kateellinen ja kohtuuton
Ensimmäinen selvä merkki perheen toksisesta ilmapiiristä on vanhemman kateus lasta kohtaan. Vanhempi voi esimerkiksi ryhtyä korostamaan omia saavutuksiaan urheilulajissa, jota lapsi harrastaa. Samaan aikaan vanhempi voi vähätellä lapsen onnistumisia tai vihjailla, ettei ole tämän menestyksestä kiinnostunut.
Toinen toksinen merkki on vanhemman ylireagointi. Jos vielä lapsen aikuistuttuakin vanhempi järjestää show’n siitä, että lapsi on myöhässä perheen juhlista vaikkapa liikenneruuhkan takia, kyse on toksisuudesta eikä normaalista reagoinnista.
Ylireagointiin liittyy myös kolmas piirre eli se, että toksinen perheenjäsen ottaa useimmiten uhrin roolin. Oman pettymyksen ilmentäminen on eri asia kuin muiden syyttely omista tunteista. Jos isovanhempi pitää mykkäkoulua siksi, että lapsenlapset viettivätkin joulun muualla kuin mummolassa, hän käyttäytyy toksisesti.
Neljäs toksisen vanhemman merkki on se, että hän asettaa epäreiluja ehtoja. Vanhemman rakkauden lasta kohtaan pitäisi olla ehdotonta, mutta sen tapainen uhkailu kuin jos et tee niin kuin minä käsken, menetät kunnioitukseni kokonaan haiskahtaa myrkkykaasuilta.
Toksisessa perheessä kommunikoidaan kurjasti
Toksinen ilmapiiri kotona on rakentavan keskustelun tappaja. Perheenjäsenen toksisuus voi ilmetä siten, että hän ajattelee olevansa aina oikeassa. Niinpä viides varoitusmerkki on se, että joku perheenjäsenistä kritisoi läheistensä seurustelukumppaneita, uraan liittyviä päätöksiä ja muita elämänvalintoja.
Tyypillisesti toksinen perheenjäsen haluaa puhua vain itsestään. Toki keskustelu voi painottua vaikkapa yksinomaan siskon kuulumisiin, jos hänelle on tapahtunut jotain erityistä tai hänellä on meneillään henkilökohtainen kriisi. Kuudes merkki on kuitenkin se, jos keskustelut koskevat aina vain puhujaa itseään tai jos hän ei kysy keskustelukumppanin kuulumisia lainkaan – tai jos kysyy, ei kuuntele vastausta.
Seitsemäs toksinen signaali on, että joku perheestä vertailee jatkuvasti läheisiään keskenään. Vertailu ei ole hyväntahtoista, vaan pyrkimyksenä on lannistaa yhtä tai useampaa osapuolta arvottamalla esimerkiksi sisaruskatraan saamia arvosanoja tai sukulaisten palkkatasoa.
Toksinen perheenjäsen ei kunnioita toisten asettamia rajoja, mikä on kahdeksas hälytysmerkki. Joku perheenjäsenistä voi esimerkiksi tunkea toistuvasti varoittamatta kylään, vaikka häntä olisi pyydetty tekemästä niin.
Yhdeksäs ja kaikenkattava merkki myrkyllisestä vaikutuksesta on se, että toksinen ihminen vie kaiken energian. Hänen kohtaamisestaan jää toistuvasti lopen uupunut olo, koska hän on niin tarvitseva ja vaativa.
Miten voi toimia, jos perheenjäsen on toksinen?
Pientä lasta tai teiniä ei voi sanoa toksiseksi, koska hänen kehityksensä on vielä kesken. Niinpä toksisia piirteitä pystyy luotettavasti bongaamaan lähinnä aikuisista sisaruksista ja vanhemmista.
Toisen ihmisen käytöstä on vaikeaa muuttaa. Jos rakentava keskustelu toksisen henkilön kanssa paljastuu mahdottomaksi, voi ainoastaan pyrkiä omalla toiminnallaan vaimentamaan itseen kohdistuvia iskuja.
On myös hyvä muistaa, ettei uuvuttavasta ihmissuhteesta ole pakko pitää kiinni. Jos kaikesta huolimatta haluaa olla tekemisissä toksisen ihmisen kanssa, PureWow’n jutussa annetaan neljä vinkkiä, miten hänen kanssaan voi yrittää tulla toimeen.
- Etäisyyden ottaminen. Tapaamisia ja yhteydenpitoa perheenjäseneen voi toki harventaa, mutta etäisyyttä voi ottaa henkisestikin. Se tarkoittaa sen sisäistämistä, että toisen kommentteja ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti, kaikkeen hänen sanomaansa tarvitse reagoida ja ettei ole vastuussa toisen tunteista.
- Triggereiden välttäminen. Kun keskustelu alkaa kääntyä väärille urille, kuten elämänvalintojen arvosteluun, voi toksiselle läheiselle todeta tietävänsä hänen kantansa asiaan ja sitten vaihtaa puheenaihetta.
- Tekeydy tylsäksi. Tämän kikan tarkoituksena on se, ettei reagoinnillaan tule yllyttäneeksi toksista läheistä. Hänelle siis kannattaa vastata neutraalisti, olla provosoitumatta, puhua tylsistä aiheista ja vastailla kysymyksiin geneerisesti.
- Myötäile harmittomasti. Kun toksinen läheinen taas jakelee elämänneuvojaan, voi hänelle todeta: saatat olla oikeassa ja tuo voi olla ihan totta. Sen jälkeen voi vaihtaa puheenaihetta. Harmittomalla myötäilyllä keskustelukumppani saa kokemuksen siitä, että hänet on kuultu. Samalla vastaaja välttyy turhalta nöyristelyltä ja antamasta sellaista signaalia, että toinen on ehdottoman oikeassa.
Jaa oma kokemuksesi