Perhe-elämä 25.03.2021

Sanna Marin uusista koronarajoituksista: ”Jätetään lasten syntymäpäiväkutsut järjestämättä”

Korona tarttuu nyt erityisesti ihmisten yksityisissä kokoontumisissa ja juhlissa. Siksi pahimmilla korona-alueilla tullaan pian rajoittamaan ihmisten tapaamiset vain välttämättömiin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Pahimmilla korona-alueilla, kuten tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ja Turussa, tullaan todennäköisesti pian rajoittamaan liikkumisvapautta uusilla koronarajoituksilla.

Hallituksen torstaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin kertoi, ettei nykyisillä rajoituksilla ole ollut riittävää vaikutusta tartuntojen hillitsemiseksi.

Jos liikkumisrajoituksia ei oteta käyttöön, käsillä on hallituksen mukaan erittäin vakava uhka terveydenhuollon kantokyvylle lähiviikkoina.

Liikkumisrajoituksilla pyritään rajoittamaan ihmisten välisiä tapaamisia ja lähikontakteja. Tarkoituksena on sekä suojata ihmisiä koronavirukselta että turvata terveydenhuollon kantokyky.

Muun muassa lasten syntymäpäiväjuhlia, joihin osallistuisi muitakin kuin syntymäpäiväsankarin kotiväki, ei rajoitusten aikana tulisi järjestää.

– Vetoan jokaiseen teistä, että vähennämme yhdessä kontaktimme vain välttämättömään. Tämä tarkoittaa, että jätetään ystäväpariskunta kutsumatta illalliselle, lasten syntymäpäiväkutsut järjestämättä tai illanistujaiset väliin, pääministeri totesi tiedotustilaisuudesta.

Kun juhlat ja muut tapaamiset, jotka eivät ole välttämättömiä, jätetään nyt tauolle, kesällä koronatilanne voi olla jo parempi, Marin arvioi.

Liikkumisrajoitukset ovat suunnilleen ainoa keino, jota ei ole vielä otettu koronaepidemian hillitsemiseksi käyttöön, kertoo tiedotustilaisuudessa THL:n johtaja Mika Salminen. Korona tarttuu nyt erityisesti ihmisten yksityisissä kokoontumisissa ja juhlissa.

Lasten leikki ja ulkoilu muiden lasten kanssa sallittaan

Liikkuminen tullaan rajoitusten astuessa voimaan sallimaan vain välttämättömistä syistä pahimmilla epidemia-alueilla.

Välttämättömiä syitä liikkumiseen ovat muun muassa ruokakaupassa tai apteekissa käyminen, pankissa tai postissa asiointi, terveydenhuollon tai sosiaalihuollon palvelujen käyttäminen, lapsen vieminen päiväkotiin, omalla mökillä käyminen ja tuen tarpeessa olevan lähiomaisen tapaaminen.

Myös esimerkiksi lasten leikkiminen ja ulkoilu yhdessä muiden lasten kanssa olisi sallittua. Kaikille olisi sallittua ulkoilla samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa, jos se voi tapahtua turvavälit huomioiden.

Hallitus on tänään torstaina antanut eduskunnalle lakiesityksen liikkumisrajoituksista. Eduskunnan on tarkoitus aloittaa lakiesityksen käsittely perjantaina järjestettävällä lähetekeskustelulla.

Toistaiseksi on epävarmaa, milloin liikkumisrajoitukset astuisivat voimaan – mahdollisesti ennen pääsiäistä.

Lähteet: Hallituksen tiedotustilaisuus 25.3.2021 ja Valtioneuvoston kanslia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X