Minun tarinani 09.02.2021

Elias, 10, ja Ask, 6, saavat viimeinkin mennä kouluun koronakurin Tanskassa – Äiti: ”Lasteni koti on täällä, mutta on oikein, että ulkosuomalaiset saavat palata”

Bloggaaja Terhi-Anneli Koivisto näkee koronarajoituksissa pelkkää hyvää, mutta ikävöi Suomeen. Kun Tanska meni kokonaan kiinni, kaupassa käynnistä tuli seikkailu.

Teksti
Piia Matikainen
Kuvat
Terhi-Anneli Koiviston kotialbumi

Ensimmäiseksi kuntosalille ja joogaan. Lapsille kavereita kylään. Ehkä oikein kunnon pyjamaparty! Näin suunnittelee Terhi-Anneli Koivisto, 41, aikaa, kun korona ei enää määritä arkea.

Jyllannin suomineito -blogista tuttu Terhi asuu lastensa Eliaksen, 10, ja Askin, 6, kanssa Tanskassa. Maa meni joulun alla kokonaan kiinni, ja elämä kutistui entisestään: ravintolat, kulttuurilaitokset ja koulut suljettiin, vain ruokakaupat pysyivät auki.

Viikon kohokohta on siitä asti ollut kaupassa käynti.

– Lasteni tädin kanssa olemme suunnitelleet joka viikko jonkin uuden kaupan jossain toisessa kaupungissa. Lähdemme sinne aamulla ja hihittelemme vatsamme kipeiksi, miten mahtavaa meillä on.

Tanska menee muutaman viikon Suomea edellä viruksen leviämisessä.

– En kauhean usein seuraa Suomen koronauutisia, mutta vietän paljon aikaa sosiaalisessa mediassa. Jotenkin siellä näkyy paniikki, Terhi sanoo.

– Rajoituksia ja suosituksia tunnutaan myös kritisoivan paljon, mikä tuntuu aika turhalta. Totta kai minuakin välillä turhauttaa, ettei voi mennä minnekään, mutta viruksen leviäminen pitää saada loppumaan.

E-urheilu helpotti rajoituksiin sopeutumista

Elämää kotona ovat rytmittäneet rutiinit, joita Terhi pitää tärkeinä. Päivä alkaa ja päättyy hampaiden pesulla ja lenkillä, jonne pakottaa joulun alla adoptoitu rescue-koira.

Kotikoulussa on ollut Terhin mukaan se etu, että lapset ovat saaneet nukkua pidempään ja välillä koko perhe on ottanut yhdessä päiväunet. Äiti on tehnyt töitä varhain aamulla, hieman päivällä ja jatkanut illalla, kun lapset ovat menneet nukkumaan.

– On ollut aika hienoa olla näin tiiviisti yhdessä. Lapset ovat nauttineet kotona olosta, ja Elias jopa sanoi kerran: ”Äiti, toivottavasti tämä korona ei koskaan lopu, koska nyt me ollaan koko ajan kotona, eikä sulle tule niin ikävä meitä.”

Helmikuun toisella viikolla koulut vihdoin avattiin. Kun Terhi kuuli siitä uutisista, mielen valtasi helpotus.

”Askilla oli jo ihan tosi kova ikävä eskariin.”

– Vihdoinkin lapset voivat olla yhdessä muiden lasten kanssa, sillä heillä alkoi selvästi olla ikävä kavereita. Ja minä saan tehdä työni rauhassa.

Rankinta on Terhin mukaan se, että Suomeen ei ole ollut edes periaatteessa mahdollista tulla.

Rankinta on Terhin mukaan se, että Suomeen ei ole ollut edes periaatteessa mahdollista tulla.

Terhi uskoo, että hänen perheessään kotoilua on helpottanut se, että lapset harrastavat pelaamista ja e-urheilua.

– Etänä tapahtuva sosiaalinen elämä on meille ihan tavallinen juttu. Mutta ei mikään voita silti sitä, että saa olla oikeasti yhdessä ystävien kanssa. Askilla oli jo ihan tosi kova ikävä eskariin.

Digimarkkinoinnin päällikkönä työskentelevä Terhi toteaa olevansa taloudellisesti onnekas, koska otti toissa vuonna vastaan palkkatyön kymmenen yrittäjävuoden jälkeen.

-Jos olisin päätoiminen yrittäjä tässä tilanteessa, olisin todella pulassa. Nyt korona ei ole vaikuttanut työhöni mitenkään. Työnantajani on Taiwanissa, joten teen aina työni etänä.

”Virukset eivät koskaan leviä tofusta”

Terhi toivoo, että pandemia saa ihmiskunnan pohtimaan elämäntapaansa uusin silmin. Vegaaniperheen äitinä hän kokee eläimistä peräisin olevan pandemian absurdiksi.

Tanskassa virus myös levisi minkkitarhoilla ja tarttui muuntuneena takaisin ihmisiin. Sen seurauksena miljoonia minkkejä lopetettiin.

– Virukset eivät koskaan leviä tofusta, vaan ne linkittyvät ihmisen ja eläimen suhteeseen, hän huomauttaa.

– Kaikki liittyy ihmisen egosentriseen luontosuhteeseen ja tehotuotantoon. Pysähtyminen näiden asioiden äärelle on tarpeellista, sillä meidän pitää ihmiskuntana tehdä korjausliikkeitä, jotta maapallomme voisi paremmin. Enää ei ole kauheasti aikaa.

Suomi-ikävä iski jouluna

Kaupunkien sulkeminen ja matkustamisen rajoittaminen ovat Terhin mielestä hyväksi sekä viruksen pysäyttämisen että maapallon kestävyyden kannalta.

”Aina ei edes tee mieli lähteä Suomeen, mutta haluaisin sen silti olevan mahdollista.”

Matkustuskielto on ollut hänelle silti poikkeusajassa raskainta. Perheen oli tarkoitus matkustaa joulun alla Suomeen ja tehdä maakuntakierros kaikkien sukulaisten luona. Tanskasta ei kuitenkaan saanut poistua kuin hätätilanteessa.

– Suomi-ikävä iski jouluna aika kovaa. Ehkä rankinta ei ole suunnitelmien peruuntuminen vaan se, ettei ole edes valinnanvaraa. Aina ei edes tee mieli lähteä Suomeen, mutta haluaisin sen silti olevan mahdollista.

Hieman ikävää lievensi se, että perhe ehti käydä elokuussa Suomessa, ja lapset saivat silloin viettää aikaa mummon ja suomalaisten kavereidensa kanssa.

– Olemme katselleet kuvia, videoita ja muistelleet ihanaa Nuuksion-lomaamme.

Missään vaiheessa Terhi ei ole suunnitellut pakenevansa poikineen Tanskan koronatilannetta Suomeen. Terhi toteaa, ettei näe siihen mitään syytä. Hän on asunut maassa jo kymmenen vuotta – siitä asti, kun muutti sinne nuoruuden ihastuksensa perässä, josta sittemmin tuli hänen lastensa isä.

– Lasteni koti on täällä Tanskassa. Mielestäni on kuitenkin oikein, että ulkosuomalaiset saavat palata kotimaahansa tällaisen globaalin kriisin edessä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X