Perhe-elämä 28.07.2023

Suomea kohtasi ennennäkemätön vauvakato – Alkuvuodesta syntyvyys oli mittaushistorian alhaisin

Tammi–kesäkuussa 2023 on syntynyt yli tuhat lasta vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2022.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Suomessa syntyy tällä hetkellä vähemmän lapsia kuin koskaan aiemmin, Tilastokeskus tiedottaa.

Kesäkuun ennakkotilaston mukaan tammi–kesäkuussa 2023 syntyi 21 180 lasta, mikä on yli tuhat lasta vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2022.

Elävinä syntyneiden lasten määrää on mitattu Suomessa vuodesta 1900 alkaen. Alkuvuoden 2023 lukema on Tilastokeskuksen mukaan koko mittaushistorian pienin.

Lue myös: Näin iso osa synnytyksistä käynnistetään – Viime vuonna osuus oli suurempi kuin koskaan tilastoinnin aikana

Kokonaishedelmällisyysluku on ennätyksellisen matala

Syntyvyys laski Suomessa roimasti 2010-luvun aikana yhdeksänä vuotena peräkkäin. Tilastokeskus kertoo, että vuonna 2010 kokonaishedelmällisyysluku oli 1,87. Vuonna 2019 se oli enää 1,35.

Vuosina 2020 ja 2021 syntyvyydessä oli hienoista nousua, minkä yhdeksi syyksi arveltiin koronapandemiaa. Nousukausi jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä vuonna 2022 kokonaishedelmällisyysluku oli enää 1,32.

– Syntyvyyden lasku on tänä vuonna edelleen jatkunut, sillä viimeisen 12 kuukauden ennakolliseksi kokonaishedelmällisyysluvuksi kertyi 1,28. Luku on ennätyksellisen alhainen, Tilastokeskuksen yliaktuaari Joonas Toivola toteaa tiedotteessa.

Viimeisellä 12 kuukaudella tarkoitetaan tässä yhteydessä ajanjaksoa heinäkuulta 2022 kesäkuuhun 2023.

Kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta keskimäärin nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskenta-ajanjakson tasolla.

Syntyvyyden lasku on ollut pitkäaikainen huolenaihe Suomessa.

Ilmiön taustoja on yritetty selvittää esimerkiksi Helsingin yliopiston tutkimuksessa, joka tunnistikin kolme painavaa perustetta perheen perustamisen lykkäämiselle tai sille, ettei lapsia haluta ollenkaan.

Tutkimuksen mukaan nämä syyt olivat epävarma elämäntilanne, elämäntyyli ja se, että lapsiluvun koetaan olevan jo täynnä.

Synnytyksissä on muitakin muutoksia

Syntyvyyden laskun ohella synnyttämiseen liittyy muitakin muutoksia.

Heinäkuun alussa 2023 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti, että synnytysten käynnistykset ovat yhä tavallisempia. Vuonna 2022 synnytyksistä käynnistettiin 35 prosenttia, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin tilastoinnin aikana.

Ennakkotietojen mukaan kaikki vuoden 2022 synnytykset mukaan luettuina noin viidesosa lapsista syntyi sektiolla. Määrän kerrottiin olevan samaa tasoa kuin viime vuosina, mutta huomattavasti enemmän kuin 2000-luvun alkupuolella.

Lue myös: Mikä on yleisin syntymäkuukausi Suomessa? Uusi huippu on kiilannut kaikkien aikojen vilkkaimman kuukauden edelle

Kommentit (3)

Kuka hullu tälläisen kalliiseen maahan lapsia tekee missä vihreä ja kallis ideologia on kaikista kaikkein tärkein

Tätä on yrittänyt Väestöliittokin tutkia. Mitään kunnon perustelua ei ole. Ilmastosyyt ei ainakaan ole syy. Se ei ratkaise ongelmaa että kyn kanta-suomalaisten määrä vähenee, mutta muut kansat (etenkin Aasiassa) kasvaa. Suomalaisista tulee häviävä ja sukupuuttoon kuoleva kansa, ja sille kohautetaan vain hartioiita. Ja ihan lähitulevaisuudessa meillä ei ole sitten veronmaksajia kun me vanhetaan eikä hoivahenkilökuntaa. Nykyään kenelläkään ei ole enää vastuuta mistään; eletään vain itselleen. Tämä loputon itsekkyys vie ihmiskunnan tuhoon, sitäkö nuoret toivovat? Väestöliiton tutkija oli maininnut että mikään syntyvyys ei enää korjaa menetettyä väestökatoa. Se täytyy ottaa maahanmuuttajista. Mielestäni se ei ole paras ratkaisu; maahanmuuttajat pitäisi olla sitten pääosin naisia; mutta ne eivät ole; ne ovat pääosin miehiä jotka tulevat eri kulttuureista; sellaisista missä naisiin kohdistuva väkivalta on sallitumpaa. Myös lieveilmiöitä kuten huumeita ja rikollisuutta voi tulla. Maahanmuuttajat pitäisi olla valmiita perheitä, sillä oletuksella että perhe kasvaa Suomessa edelleen.

Niin samaa mieltä! Suomessa saisi kohta olla jokin kannustin lasten tekemiseen. Monissa maissa maksetaan vauvaraha. No tässä maassa sekään ei kauaa lohduta, mutta auttaa se sentään siihen et saisi edes ostettua vaunut ja turvakaukalon, kun nekin uutena yhteishinnaltaan on äkkiä tavallisen palkansaajan kuukausipalkka!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X