Raskaus 17.06.2021

Vauvabuumi korona-aikana on todellista – syntyvyys Uudellamaalla on noussut lähes 9 prosenttia

Korona-ajan vauvabuumi on todellinen ilmiö, osoittavat uusimmat HUSin tilastot.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Alhaisissa lukemissa laahannut syntyvyys näyttäisi muuttuneen suoranaiseksi vauvabuumiksi, ainakin HUSin sairaanhoitopiirissä Uudellamaalla. HUSin synnytyssairaalat ovat Helsingissä Naistenklinikalla, Espoossa, Lohjalla ja Hyvinkäällä.

Tammi–toukokuussa 2021 Uudellamaalla synnytettiin 7089 kertaa. Viime vuonna vastaavan aikaan synnytyksiä oli 6511. Synnytyksiä oli siis 578 enemmän, ja tarkalleen ottaen kasvua oli 8,9 prosenttia.

Aina korona-ajan alusta asti on arvuuteltu, onko koronaepidemialla vaikutusta syntyvyyden kasvuun, sillä vauvabuumi on ajoittunut juuri samoihin aikoihin.

HUSin tiedotteesta ilmenee, ettei syy-seuraussuhde syntyvyyden kasvun ja koronaepidemian välillä ole aivan kiistaton – ilmiö kun on vielä uusi. Perusteltuja johtopäätöksiä voi silti jo tehdä, toisin kuin alkuvuonna. Tuolloin HUS katsoi, että koronan vaikutukset syntyvyyteen alkavat näkyä vasta tänä keväänä.

Onko vauvabuumi vain koronan ansiota?

Kesä on normaalistikin synnytyssairaaloissa vilkasta aikaa. Povataan, että synnytysten määrä nousee vielä tänä kesänä viime kesään verrattuna.

– Emme tiedä, mitä syntyvyydelle olisi käynyt ilman koronavirusepidemiaa, mutta nyt näyttää, että koronavauvabuumi on todellinen ilmiö, toteaa HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen tiedotteessa.

Syntyvyys – tai pikemminkin sen lasku – on ollut viime aikojen kuumimpia puheenaiheita. Syntyvyys lähti ennätyksellisten alhaisten lukemien jälkeen loppuvuodesta 2019 varovaiseen nousuun.

Tammikuussa 2021 Kaksplus haastatteli aiheen tiimoilta Väestöliiton tutkimusjohtajaa Venla Bergiä. Berg totesi, että vauvabuumille on helppo selitys: se, ettei syntyvyys yksinkertaisesti voi laskea loputtomiin.

– Onko pieni nytkähdys ylöspäin merkki syntyvyyden noususta vai siitä, että lasku taittui, ei pysty vielä sanomaan, Berg kommentoi tuolloin.

Berg muistutti, että tilastojen valossa on todennäköisempää, että koronapandemia vähentää suomalaisten halukkuutta hankkia lapsia. Toisaalta hänkään ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että koronalla voisi olla jotain tekemistä syntyvyyden kasvun kanssa.

– Jonkinasteisia heikkoja signaaleja on näkynyt siitä, että kodin ja perheen arvostus on tietyllä tavalla noussut. Monet ovat ehkä huomanneet, että omassa ydinjoukossa on mahtavia tyyppejä ja alkaneet pohtia, pitäisikö tähän panostaa enemmän, hän pohti tuolloin.

Turvallista vauvabuumista huolimatta

HUSin uusimmassa tiedotteessa todetaan, että synnytysten yleistä turvallisuutta mitataan neljäsosavuosittain. Turvallisuuden tasosta kielivät esimerkiksi vastasyntyneiden Apgar-pisteytys sekä pH-arvojen mittaaminen.

Apgar-pisteet kertyvät vauvan värin, lihasjäntevyyden, hengityksen, sydämen lyöntitiheyden ja käsittelyyn reagoinnin perusteella.

Näiden mittareiden mukaan synnyttämisen turvallisuus on pysynyt samalla tasolla kuin edellisvuosinakin, eli erinomaisena. Kaikista vaikeimmat riskiraskaudet ja hyvin ennenaikaiset synnytykset on keskitetty Naistenklinikalle.

– Synnytysten turvallisuus on buumista huolimatta pysynyt tilastojen mukaan erinomaisella tasolla. Siitä kiitämme kovan luokan ammattilaisiamme, kätilöitä ja synnytyslääkäreitä, Heinonen kiittelee.

Lue myös: Nyt se on virallista! Syntyvyys viimeinkin nousussa Suomessa – tutkijalla ”helppo selitys”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X