Perhe-elämä 28.05.2022

Suurperheellisen supervoimista on apua niin töissä kuin kotona – 7 lyömätöntä hyötyä

Suurperheiden vanhemmilla on hallussaan monia taitoja ja ominaisuuksia, joita ei ehkä tule heti ajatelleeksi.

Teksti
Maria Mäkituomas & Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Taannoin moni suomalaismedia uutisoi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan kolmen lapsen vanhempien aivot ikääntyvät yli kuusi vuotta nopeammin kuin kahden lapsen vanhempien.

Tutkimuksessa 65-vuotiaiden eurooppalaisten kognitiivisia taitoja verrattiin heidän lapsilukuunsa. Aivojen ikääntymistä eli kognitiivisten taitojen heikentymistä selittivät esimerkiksi univaje sekä poissaolo työelämästä.

Tulos oli tutkimuksessa sama sekä äideillä että iseillä. Pohjois-Euroopassa vaikutus oli erityisen suuri, joskin suomalaisia vanhempia ei huomioitu tutkimuksessa ruotsalaisten, tanskalaisten ja virolaisten ohella.

Koska tämä kuulostaa sekä kurjalta että hurjalta, listasimme vastapainoksi syitä, miksi kolmen tai useamman lapsen vanhemmuus voi olla myös suuri etu ja ilo elämässä.

1. Jokainen lapsistasi opettaa sinua

Tunnetko sanonnan ”jokaisella tapaamallasi ihmisellä on sinulle jotain opetettavaa”?

Mikään ei kasvata vanhempaa kuin hänen lapsensa. Ja mitä useampi lapsi, sitä useampaan ainutlaatuiseen persoonaan saat tutustua.

Lue myös: Näin vanhemmuus kasvattaa sinua – 10 positiivista asiaa

Koska jokainen lapsistasi on yksilö, vanhempi oppii myös yksilöllisiä tapoja toimia heidän kanssaan. Kotioloissa omaksutuista sosiaalisista taidoista on sitä paitsi hyötyä muussa arkielämässä sekä työssä.

Sisaruksista on seuraa ja turvaa toisilleen aikuisinakin.

2. Sisarukset antavat turvaa

Sisarukset kasvattavat ja opettavat myös toisiaan. He ovat usein toistensa elämien pisimmät ihmissuhteet.

Jonain päivänä, kun vanhempaa tai vanhempia ei enää ole, sisarukset ovat toistensa tukena. Vanhemmankin mieltä lämmittää ja lohduttaa tieto siitä, että lapsilla on toisensa, mitä tahansa tapahtuukaan.

Lue myös: Näin herttaisesti ainaiset riitapukarit auttavat toisiaan – Kaksplussan lukijat jakavat sisarusrakkauden tähtihetket

3. Kotitöissä on monta apuria

On selvää, että lapsiluvun kasvaessa kulut kasvavat, ja helposti myös sotku. Toisaalta kotitöissä auttaa useampi käsipari!

Kun jokainen perheenjäsen kantaa kortensa kekoon, askareet on tehty käden – tai pitäisikö sanoa käsien – käänteessä.

4. Yksinäisyys vähenee

Lukuisat tutkimukset ovat päätyneet siihen, että yksinäisyys ei tee ihmiselle hyvää.

Jos vanhemmalla on kolme lasta tai enemmän, on todennäköisempää, että hänellä on myöhemmällä iällä myös useita lapsenlapsia. Niinpä sosiaalisten suhteiden määrä kertaantuu.

Todennäköisyys lapsenlapsille kasvaa, jos omiakin lapsia on useita.

Lasten ollessa pieniä on myös paljon erilaisia kontakteja, jotka saattavat niin ikään vähentää yksinäisyyttä. Kun löytää seuraa samanikäisten lasten vanhemmista, saattaa tulla huomaamattaan muodostaneeksi elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Tällaiset oman kuplan ulkopuolelta tulevat tuttavuudet saattavat myös avartaa mahdollisuuksia työelämässä. Verkoistoitua voi myös vanhempainvapaalla!

Lue myös: Työnantaja, palkkaa kotiäiti! Hänellä on nämä 8 aivan lyömätöntä taitoa

5. Omakin aika saattaa lisääntyä

Tietysti varhaislapsuudessa lapset tarvitsevat vanhempiensa huomiota, seuraa ja valvontaa. Toisaalta jos sisaruksia on useita, he saavat toisistaan leikkiseuraa.

Kun vanhemman ei tarvitse olla muistipelin toinen pelaaja tai Barbie-nuken liikuttaja, hän voi tehdä siitä vapautuneella ajallaan mitä haluaa.

Kun lapset leikkivät sovussa yhdessä, vanhempi voi olla hetken rauhassa.

6. Lapsikatras voi saada sitoutumaan työhön

Elämme kummallista vastakkainasettelun aikaa, jossa lapset nähdään lupaavan uran hidasteena. Asia kuitenkin voi olla täysin päinvastoin.

Kaikkein sitoutuneimpia työhönsä ovat erityistarpeisten lasten yksinhuoltajavanhemmat, muistuttaa Yhden vanhemman perheiden liitto.

Työsuhteessa pysymistä voikin lujittaa aikuisseuran kaipuu. Kun elämä kotona pyörii paljolti lasten kanssa, voi työelämä tarjota suhteita muihin aikuisiin, erilaisia onnistumisen kokemuksia ja arvostusta.

7. Huumorintaju voi kohentua

Mikään ei ole niin rasittavaa yksilölle ja ympäristölle kuin voimakas taipumus kontrolloida kaikkea. Suuressa perheessä sattuu ja tapahtuu niin hyvässä kuin pahassa.

Siksi monen lapsen vanhemmat saattavat osata suhtautua muita rennommin eteen tuleviin haasteisiin.

Kun Pirkko-Petteri taas kerran on työntänyt helmen nenäänsä ja on pakko lähteä lääkäriin, saattaa vanhempaa jo enemmän naurattaa kuin kauhistuttaa. Onpahan mitä muistella lapsen 18-vuotissynttäreillä!

Lue myös: 6 syytä, miksi lapsen saaminen parantaa vanhempien parisuhdetta

Kommentit (1)

Olipa positiivinen juttu, kiitos tästä! Välillä todella harmittaa, että vanhemmuudesta ja lapsiperhearjesta kirjoitetaan aina jollakin tapaa negatiiviselta kantilta. Se ei rohkaise lapsiperheestä haaveilevia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X