Työ ja raha 31.08.2023

Kätilö Maria Viitaniemen mieleen on jäänyt erityisesti ambulanssisynnytys, jossa pieni supersankari taisteli hengestään: ”Synnyttävä äiti oli todella rohkea”

Kätilön työssä kohtaa paljon yllättäviä tilanteita. Vuoden kätilöksi 2023 valittu Maria Viitaniemi kertoo, miten luovia hetkissä, jotka ulottuvat uuden elämän syntymästä jopa kuolemaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Krista Luoma

Maria Viitaniemi on toiminut kätilönä 15 vuoden ajan. On monia hetkiä, jotka ovat jääneet hänen mieleensä vuosien varrelta, mutta yksi onnenhetki on ylitse muiden.

Muutama kuukausi sitten Maria oli ambulanssin mukana, kun vasta raskausviikolla 25 olevaa odottajaa lähdettiin siirtämään yliopistosairaalaan. Synnytys käynnistyikin yllättäen matkan aikana, eikä paikalla ollut lääkäriä. Marian oli aloitettava riskisynnytyksen hoito sekä arvioitava ja johdettava tilannetta.

Vauva oli syntyessään hyvin pieni, vain reilun 800 gramman painoinen, ja hän kamppaili hengestään. Elvytyksellä ja sujuvalla yhteistyöllä ambulanssin hoitajien kanssa vauva saatiin pidettyä hengissä.

– Mielestäni tuo synnyttävä äiti oli todella rohkea ja teki mahdottomasta tilanteesta huolimatta upean työn. Myös ambulanssin henkilökuntaa tulen aina muistelemaan lämmöllä, sillä heidän kanssaan tilanne saatiin turvallisesti hoidettua.

Maria on kiitollinen, että hoitajat uskalsivat luottaa tilanteessa kätilön ammattitaitoon, ottaa ohjeita vastaan sekä toimia ohjeiden mukaisesti.

– Yhteistyö ensihoitajien kanssa toimi loistavasti, ja tuon pienen supersankarin syntymä jäi varmasti meille kaikille osallisille mieliin ja sydämiin.

Muutaman kuukauden kuluttua synnytyksestä Maria pääsi kohtamaan kyseisen äidin ja vauvan.

– Heillä oli olosuhteisiin nähden kaikki hyvin, ja sain keskustella rauhassa äidin kanssa synnytyksestä. Sain myös pitää tuota pientä suloista vauvaa sylissäni.

Sitä ilontunnetta Maria kantaa edelleen sydämessään.

Oma erityislapsi on tuonut erityistä ymmärrystä

Omakohtaisen kokemuksensa kautta Maria tietää, kuinka elämää mullistava kokemus erityisen lapsen saaminen voi olla ja kuinka tärkeitä ensihetket synnytyksen jälkeen ovat.

– Erityisen koskettavia ovatkin itselleni ne hetket, kun syntyy sairas, vammainen tai erityistä hoitoa vaativa lapsi.

Kätilöiden ja lääkärien ensimmäiset sanat jäävät usein ihmiselle mieleen loppuelämäksi. Marian oma lapsi, jo 14-vuotias esikoinen, jonka omaishoitajana Maria on toiminut  tämän syntymästä lähtien, oli yllättäen hyvin sairas syntyessään.

Maria pyrkii kuulostelemaan aina, mikä olisi paras tapa tukea kutakin perhettä.

Hän on käynyt muun muassa trauma- ja kriisityön opinnot laajentaakseen ymmärrystään, miten voi muun muassa omalla läsnäolollaan tukea vaikeuksia kohdannutta perhettä.

– On tärkeää osata olla rehellinen ja puhua asioista ääneen, myös surullisista ja vaikeista asioista. Toisia ihmisiä voi kuitenkin eniten kannatella ja lohduttaa kosketus tai hiljainen läsnäolo.

Opinnot ovat auttaneet ymmärtämään, mitä ihmisessä tapahtuu kriisin hetkellä. Maria on erityisen kiinnostunut siitä, miten keholliset menetelmät voivat helpottaa järkyttyneen oloa.

Lue myös: Kätilöopiskelija Nanne ei malttaisi odottaa tositoimiin pääsemistä: ”Synnytys on niin ainutlaatuista”

Vuoden kätilö 2023 -palkinto

Marian kollegat Seinäjoen keskussairaalasta ehdottivat Vaasan läänin kätilöyhdistyksen kautta Marialle Kätilöliiton myöntämää tunnustusta. Maria epäröi, voiko ottaa kyseistä kunniamainintaa vastaan, sillä monet aiemmin palkitut ovat olleet tutkimustyöhön orientoituneita.

Maria on kriisityön lisäksi kouluttanut itseään muun muassa väkivaltatutkimuksen ja sosiaalipedagogiikan parissa. Hänen kiinnostuksensa on kuitenkin vahvasti perheiden ja naisten kohtaamisissa käytännön työssä ja nimenomaan synnytyssalissa.

Seinäjoen keskussairaalassa synnytyssalikätilöt hoitavat synnytysten lisäksi myös naistentautien päivystyksen asiakkaita ja Seri-tukikeskuksen asiakkaita eli seksuaalirikosten uhreja. Maria arvostaa sitä, että pääsee työssään auttamaan monenlaisissa tilanteissa olevia.

– Tämä kaikki tuo vaihtelua ja monipuolisuutta kätilöntyöhön sekä pitää myös kliinisen osaamisen ajan tasalla.

Miten pää pysyy mukana niin vaihtelevissa hetkissä, kun yhdessä hetkessä hoitaa iloitsevaa perhettä ja toisessa jopa lapsen kuoleman kohdannutta perhettä?

Tässäkin asiassa kaivataan Marian mukaan rehellisyyttä, ennen kaikkea itseä kohtaan.

– Jos ei koe jaksavansa, on se tärkeää myöntää ja tuoda työyhteisössä esiin. Se on oikeudenmukaista myös perheille ja naisille, joita me kätilöt hoidamme.

Hevostaidoissa yllättävän paljon samaa kuin kätilön työssä

Maria yrittää huolehtia arjessaan riittävästä unesta ja terveellisestä ravinnosta, vaikka aina kolmivuorotyössä se ei olekaan helppoa. Eniten hän rentoutuu ja palautuu kuitenkin perheen omien hevosten parissa.

– Kätilöntyössä ja hevosten kanssa olemisessa on yllättävän paljon samaa. Molemmissa vaaditaan muun muassa kädentaitoja, aitoa läsnäoloa ja tietynlaista rentoutta, sillä niin kuin synnyttäjät, ovat myös hevoset herkkiä ja poikkeuksellisen taitavia tunnistamaan tunteita.

Hevosen kanssa työskennellään paljon kehonkielellä ja sanattomilla viesteillä. Samoin kätilötyössä vuorovaikutus perheiden kanssa on sanojen lisäksi paljon muutakin.

– Taito aistia esimerkiksi synnyttäjän pelkoa ja lievittää sitä läsnäololla on tärkeää, sillä samoin kuin pelkäävän hevosen, on myös pelkäävän ihmisen vaikea kuunnella kehoaan.

Näissä tilanteissa Maria yrittää saada synnyttäjän olemaan läsnä esimerkiksi kommunikoimalla aktiivisemmin ja houkuttelemalla synnyttäjää mukaan vuorovaikutukseen ja siten rentoutumaan.

– Kuten hevostaidoissa, ei kätilönkään työssä tule koskaan täysin valmiiksi tai täydelliseksi. Tämän kun ymmärtää ja hyväksyy, voi sekä kätilön työstä että hevosista saada valtavan paljon omaan elämäänsä sisältöä ja merkitystä.

”Meillä saa tehdä omannäköistä kätilötyötä”

Marian ansioksi kunniamaininnan myöntämiselle luetaan muun muassa se, että hänellä on laaja kliininen osaaminen ja tietämys.

Eniten Maria on oppinut työskentelemällä itseään kokeneempien kollegoiden kanssa. Erityisesti uran alkutaipaleella oli tärkeää päästä seuraamaan, miten konkarit tekevät asiat, sillä kätilöltä vaaditaan hyviä kädentaitoja.

Muun muassa vauvan voinnin seurannassa ja arvioinnissa, ulko- ja sisätutkimuksissa sekä repeämien arvioinnissa ja ompelemisissa kehittyy kokeneempia kollegoita seuraamalla, kyselemällä ja kuuntelemalla.

– Meillä yhteistyö kätilöiden ja lääkäreiden välillä toimii hyvin. Koen, että lääkärit arvostavat meidän ammattitaitoamme ja että meillä työyhteisössä kukin saa tehdä omannäköistään kätilötyötä.

Työpaikkaansa Maria kiittelee siitä, että hänen omaishoitajuutensa ja pitkä työmatka on huomioitu hyvin muun muassa työvuoroissa.

– Vertaistukikeskusteluissa muiden lastensa omaishoitajien kanssa on vuosien varrella tullut esiin se, että omaishoitajat voivat herkästi joutua työelämästä syrjään ja jäädä identiteetiltään ’vain’ sairaan lapsen vanhemmaksi.

Maria on omakohtaisesti kokenut sen, kuinka merkittävää on muistaa olevansa tuon tärkeän roolin lisäksi muutakin sekä kehittää itseään ja uskoa omiin unelmiinsa.

– Itselleni työnteko ja työyhteisö ovat antaneet vuosien varrella uskomattoman paljon voimaa ja auttaneet jaksamaan silloin, kun on ollut vaikeaa. Olen kiitollinen sekä entisille että nykyisille esimiehilleni ja työkavereilleni siitä välittämisestä, jota he ovat vuosien varrella minulle osoittaneet.

Jokainen hymy, lohduttava tai tsemppaava sana, kuulumisten kysyminen tai vain hiljaa vierellä oleminen ovat olleet Marian mukaan äärettömän tärkeitä.

Maria esittelee täytettävää vesisynnytysallasta.

Maria esittelee ilmalla täytettävää vesisynnytysallasta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut muutos

Työssään Maria on huomannut selkeän muutoksen viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vanhemmat ovat tietoisempia siitä, miten he voivat valmistautua synnytykseen erilaisin rentoutumismenetelmin, tukihenkilön tuella tai vaikkapa raskausjoogalla. Vaihtoehtoiset synnytysmenetelmät, kuten vesisynnytykset, ovat nyt useammin mahdollisia.

Muutos on Mariasta pelkästään positiivinen, sillä synnytys on parhaimmillaan molempien vanhempien yhteinen matka.

Hän kuitenkin muistuttaa synnyttäjiä, että heidän ei tarvitse olla huolissaan siitä, ovatko he riittävän valmiita synnytykseen. Synnytys ei ole suoritus, eivätkä kätilöt odota synnyttäjältä mitään erityistä.

– Synnytyksessä jokainen varmasti löytää uusia puolia itsestään, eikä kukaan voi tietää sen kulkua ennalta.

Maria vakuuttaa, että synnyttäjät voivat luottaa kätilöihin elämän merkittävällä hetkellä. Niin hän itsekin teki ensi synnyttäjänä 14 vuotta sitten.

– Tiesin, että voin luottaa taitaviin kollegoihini.

Lue myös: ”Synnytyksistä ei voi enää säästää”, sanoo 17 vuotta kätilönä työskennellyt Eeva Hiila

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X