Työ ja raha 23.03.2023

Lapsilisä kaipaa suurta muutosta, tutkijat ehdottavat – Uudesta mallista hyötyisi etenkin yksi ryhmä

Tutkijat ehdottavat, että lapsilisän maksaminen jatkuisi vielä 17-vuotiaana 50 prosentin korotuksen kera. Ehdotuksessa myös eroperheet huomioidaan paremmin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla julkaisi raportin, jossa ehdotetaan moninaisia uudistuksia nykyiseen lapsilisäjärjestelmään.

Lapsista universaalisti maksettava lapsilisä on ollut voimassa 75 vuotta lähes muuttumattomana. Nyt Itla on analysoinut lapsilisäjärjestelmän haasteita, tehnyt kansainvälistä vertailua sekä arvioinut seitsemän eri kehittämisehdotusta.

Tutkijat ehdottavat muun muassa sisaruskorotusten poistamista, lisää rahaa alle 3-vuotiaista lapsista ja lapsilisän maksamista suoraan yli 15-vuotiaille itselleen.

Lisäksi lapsilisää ehdotetaan maksettavaksi myös 17-vuotiaille. Nykyään lapsilisän maksaminen lakkaa lapsen täyttäessä 17 vuotta.

Lue myös: Miksi lapsilisä on ensimmäisestä lapsesta vähemmän kuin toisesta?

Tutkijat pitävät nykyisen lapsilisäjärjestelmän haasteena lapsilisän arvon alenemista sekä sen ongelmia etävanhemmille ja lapsille, jotka asuvat vuoroittain eronneiden vanhempien luona.

Lisäksi lapsilisäjärjestelmä todettiin ongelmalliseksi kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille, koska he eivät hyödy lapsilisästä samalla tavalla kuin vanhempiensa kanssa asuvat lapset.

Tutkijoita huolettaa, että lapsilisäjärjestelmä on nykyisellään näivettymässä.

– Lapsilisäjärjestelmää uhkaa kuihtuminen. Toisin kuin useissa muissa sosiaalietuuksissa, lapsilisän reaaliarvo on laskenut merkittävästi. Syy tähän on se, että lapsilisää ei ole sidottu indeksiin eikä lapsilisä siten seuraa hintojen muutosta, kertoo tutkimusprofessori Tiina Ristikari tiedotteessa.

Jos lapsilisäjärjestelmä pysyy ennallaan, lapsilisämenot tulevat vähenemään lähivuosina syntyvyyden laskun vuoksi.

– Lapsilisän kuihtumisella voi kuitenkin olla vaikutusta syntyvyyden laskuun, jatkaa Ristikari.

Loppuuko lapsilisän maksaminen liian aikaisin?

Tutkijoiden mukaan lapsilisän maksaminen loppuu liian aikaisin, eikä se tue nuoria aikuistumisen kynnyksellä. Raportin kansainvälinen katsaus osoitti, että Suomi on vertailumaista ainoa, jossa lapsilisän maksaminen päättyy lapsen täyttäessä 17 vuotta.

Lapsilisän ulottaminen 17-vuotiaisiin maksaisi 68 miljoonaa euroa vuodessa ja vähentäisi lapsiperheköyhyyttä 0,1 prosenttiyksikköä, joka vastaa noin 1 300 lasta.

– Lapsilisän maksun päättyminen sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta, on erikoinen historiallinen jäänne, toteaa projektitutkija Lauri Mäkinen tiedotteessa.

Lue myös: Miksi lapsilisä loppuu 17-vuotiaana? Historia painaa oudon ikärajan takana

17-vuotiaiden pois jättäminen on ongelmallista myös siksi, että silloin lapsen kustannukset ovat korkeimmillaan.

Tutkijoiden ehdottamassa mallissa lapsilisää maksettaisiin 18 ikävuoteen asti. Lapsilisä kuitenkin maksettaisiin suoraan lapselle sen jälkeen, kun hän on täyttänyt 15 vuotta.

– Lapsilisäjärjestelmä ei tällä hetkellä tunnista lapsen itsenäistä asemaa. Lapsilisän maksaminen lapselle itselleen vahvistaisi nuorten toimijuutta ja tukisi taloudellista itsenäistymistä, kertoo Tiina Ristikari.

Kommentit (1)

Sisaruskorotuksen poisto on todella huono juttu isompia perheitä koskien. Tällainen uudistus ei ainakaan lisää syntyvyyttä Suomessa. Lapsilisän maksaminen nuoren omalla tilille on myöskin haastava kohta. Perheille, jotka laittavat lapsilisän jo nyt säästöön tämä ei juuri arkeen vaikuta. Perheet missä lapsilisä käytetään ruokaan, vaatteisiin ja sähköön yms. Niin kuin lapsilisän tarkoitus on. Tämä hankaloittaa elämää huomattavasti. Kaikilla lapsilla tai edes aikuisilla ei välttämättä ole omaa tiliä. Kuka maksaa tilien avaamiseen liittyvät kustannukset. ( passikuvat, passit). Kaikki nuoret eivät harjoittele rahan käyttöä. On olemassa nuoria, jotka eivät tule koskaan itsenäisesti käyttämään tiliä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X