Tällainen on äitiyspakkaus 2025 – tämä kaikki siitä tiedetään jo nyt

Vuoden 2025 äitiyspakkauksen sisällöstä on jo monta asiaa tiedossa.

Teksti
Anna Huuhtanen
Kuvat
Kela

Vuoden 2024 äitiyspakkauksen julkistaminen venyi reippaasti tavanomaista pidemmälle, kun Kela julkaisi sen sisällön vasta huhtikuun puolella. Kaksplus selvitti, mitä kaikkea äitiyspakkaus 2025 pitää sisällään – tietyt asiat ovat selvillä jo nyt!

Pakkauksen ulkoasu on tiedossa

Äitiyspakkaus täytti 85 vuotta vuonna 2022. Juhlavuoden kunniaksi Kela järjesti äitiyspakkauslaatikon kuvituksesta suunnittelukilpailun, jossa yleisö pääsi valitsemaan omat suosikkinsa tulevien vuosien laatikoiden kylkeen.

Tässä vaiheessa onkin tiedossa, että äitiyspakkaus 2025 on kuvitettu samalla kuosilla, joka koristaa myös vuoden 2024 äitiyspakkauslaatikon kylkeä. Kyseessä on Heli Hyppösen suunnittelema, sinisävyinen Satumetsä-kuvitus, jossa liikkuu suomalaisesta luonnosta tuttuja metsän eläimiä, kuten hiiriä ja jäniksiä.

Myös makuupussi ja ulkohaalari saavat uudet ulkoasut

Makuupussi ja ulkohaalari ovat vuodesta toiseen äitiyspakkauksen odotetuimpia tuotteita. Myös näihin tuotteisiin perheet ovat saaneet itse vaikuttaa, sillä myös vuoden 2025 äitiyspakkaukseen tulevien haalarin ja makuupussin kuoseista järjestettiin taannoin äänestys.

Ulkohaalariäänestyksessä oli valittavissa kolme eri vaihtoehtoa: tummanpuhuva mustakettu-kuosi, kinuskinsävyinen Muumi-kuosi sekä graafisia elementtejä sisältävä Sininen maisema -kuosi. Vielä ei ole tiedossa, mikä haalarikuoseista voitti äänestyksen.

Uusi makuupussikuosi valittiin puolestaan kolmesta samanlaisesta pandakuviosta, joissa vaihtui vain kuvioinnin taustaväri: vaihtoehtoina oli beige, tummanvihreä ja vaaleanvihreä taustasävy. Äitiyspakkaus 2025 pitää siis sisällään pandakuvioidun makuupussin, mutta Kela ei vielä ole julkistanut äänestyksen voittajaa.

Lue myös: Äitiyspakkauksen ihanat makuupussit ennen ja nyt

Pallo saa vielä odottaa

Suomen nykyinen hallitus on tehnyt hallitusohjelmaan kirjauksen, jonka mukaan äitiyspakkaukseen pyritään lisäämään pallo.

Kirjaus sai paljon mediahuomiota hallituskauden alussa, mutta äitiyspakkaus 2025 ei kuitenkaan vielä sisällä palloa, koska pakkauksen kilpailutus oli ehditty jo käynnistää ennen kuin hallitusohjelmakirjaus tehtiin.

Pallo pyritään Kelan mukaan lisäämään äitiyspakkaukseen aikaisintaan vuonna 2026. Vielä ei ole tiedossa, minkälainen pallo äitiyspakkaukseen tulee. Koska kohderyhmänä ovat pienet vauvat, pallon turvallisuus ja hyödyllisyys tullaan Kelan mukaan selvittämään tarkoin.

Äitiyspakkaus 2025 on todennäköisesti sisällöltään huippuvuosia suppeampi

Äitiyspakkaus on pienentynyt vuosien varrella. Vuoden 2023 pakkauksessa tuotteita oli 38, kun vuonna 2022 niitä oli 43. Vuonna 2021 tuotteita 50 ja sitä edellisenä vuonna jopa 55. Vuoden 2024 äitiyspakkauksessa puolestaan oli 39 erilaista tuotetta, eli yksi enemmän kuin edellisvuonna.

Äitiyspakkaus 2025 tulee hyvin todennäköisesti olemaan edellisvuosien tapaan jonkin verran huippuvuosia suppeampi.

Syynä pakkauksen kutistumiseen on inflaatio: tuotteiden hinnat ovat nousseet, mutta äitiyspakkauksen arvo on edelleen sama 170 euroa kuin aiempina vuosina. Yleinen hintojen nousu vaikuttaa myös äitiyspakkauksen hankintoihin. Yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei yksinkertaisesti enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aikaisemmin.

Pakkauksen hankinnassa painotetaan laatua

Kela on jo kilpailuttanut vuoden 2025 äitiyspakkauksen sisällön. Kilpailutuksessa painotettiin vastuullisuutta, pitkäikäisyyttä ja laatua.

– Äitiyspakkaus elää ajassa, eikä se ole ikinä valmis. Toivomme myös, että tuottajat tarjoavat meille uusia innovaatioita, joilla voidaan esimerkiksi pidentää yhden tuotteen käyttöaikaa, kommentoi Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen taannoin tiedotteessa.

Kelan mukaan tuotteiden on oltava turvallisia ja kestettävä käyttöä. Esimerkiksi vetoketjut eivät saa raapia vauvaa, eikä pitkiä langanpätkiä saa olla, sillä ne voivat kietoutua vauvan varpaiden tai sormien ympärille. Myös saumojen ja nepparien täytyy kestää käyttöä. Kela testaa tuotteita varmistaakseen laadun ja turvallisuuden.

Äitiyspakkaus 2025 tulee jakoon, kun edellisvuoden pakkaukset on jaettu

Uuden äitiyspakkauksen jakelun aloitusajankohta vaihtelee vuosittain. Pakkaus vaihtuu, kun edellisen vuoden äitiyspakkaukset on jaettu loppuun. Nähtäväksi siis jää, milloin äitiyspakkaus 2025 tulee jakoon.

Vuoden 2024 pakkausta alettiin jakaa huhti-toukokuun vaihteessa 2024. Koska pakkaus tuli jakoon jonkin verran myöhemmin kuin edellisvuosina, saattaa tämä vaikuttaa myös siihen, milloin Kela julkaisee vuoden 2025 pakkauksen sisällön ja alkaa jakaa sitä.

Äitiysavustus jaetaan jokaisen syntyvän lapsen vanhemmille, jotka voivat valita joko vastasyntyneen hoitotarvikkeita ja vaatteita sisältävän äitiyspakkauksen tai rahasumman, joka tällä hetkellä on 170 euroa. Nykyään lähes kaikki ensisynnyttäjät valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä noin kolmasosa valitsee rahasumman.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X